Çukurova Kalkınma Ajansı’ndan Teknik Destek Programı

Recep ŞENYURT
Recep ŞENYURT DÜNYANIN ENERJİSİ [email protected]

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) bugüne kadar yürütmüş olduğu destek programlarına, bölgedeki yerel aktörlerin bölgesel kalkınma açısından önem arz eden ancak kurumsal kapasite eksikliği nedeniyle hazırlık ve uygulama aşamalarında sıkıntıyla karşılaşılan çalışmalarına katkıda bulunmak için Teknik Destek Programı’nı başlattı.

Ajansın bu programla hedeflediği özel amaç ise, yerel yönetimlerin planlama çalışmalarının desteklenmesi, yerel yönetimlerin bölge plan ve programlarını uygulayıcı veya kapasitesini arttırıcı faaliyetlerinin desteklenmesi olarak açıklanıyor.
Geçtiğimiz günlerde Teknik Destek Programı için düzenlen toplantıda konuşan ÇKA Genel Sekteri Lutfi Altunsu, bugüne kadar toplam 657 proje için 165 milyon liralık bir kaynağı sözleşmeye bağladıklarını, eş finansman sistemi ile bunun yaklaşık 333 milyon TL civarında bir rakama ulaştığını vurguladı. Altunsu, desteklenen projeler sayesinde yaklaşık 5 bin kişilik istihdam sağlandığını, destek alan KOBİ’ler için ortalama yüzde 25 gelir artışı, yüzde 22 istihdam artışı, yüzde 15 pazar payı, yüzde 17 ihracat ve yüzde 60 da kapasite artışı gerçekleştiğini vurguladı.
Kurumlar, kendi personel kapasitelerini geliştirmek üzere uyguladıkları eğitim, program ve proje hazırlanmasına katkı sağlamak, geçici uzman personel görevlendirme, danışmanlık sağlama, lobi faaliyetleri ve uluslararası ilişkiler kurma gibi kurumsal nitelikli kapasite geliştirici faaliyetlere teknik destek kapsamında başvurulabilecek. İşbirliğine giderek birlikte başvuracak kurumların projeleri öncelikli olarak desteklenecek.
Teknik Destek Programı'nın bütçesinin kısıtlı olması (toplam 500 bin liralık bir bütçe) eleştirilebilir. Ancak bu programa başvuracak proje ve kurum sayısına göre gelecek yıllar için programın bütçesi artırılabilecektir. Diğer yandan bölgemizde yıllardır yeterince önem verilmeyen, kurumlarımızın ulusal ve uluslararası alan ve ölçekte iş yapabilme becerisinin geliştirilmesi için son derece faydalı bir program olduğu da kabul edilmeli.
ÇKA, teknik destek için; Kamu kurum ve kuruluşlarıyla, yerel yönetimler, üniversiteler, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, dernekler ve vakıflar, organize sanayi bölgeleri, sanayi siteleri, teknoparklar, teknoloji geliştirme bölgeleri, endüstri bölgeleri, kar amacı gütmeyen birlikler ve kooperatiflerin başvurularını bekliyor.. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar