Coşku düştü mü, ‘karnaval’ heyecanından uzaklaşıldı mı?
Bu yıl beşincisi düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalının ardından, karnavalın neden eskisi kadar etki yaratmadığı ve neden daha çok insanın Adana’yı ziyaret etmediği yönünde tartışmalar yapılmaya başlandı…
Kentte karnavalın bittiği günden bu güne kadar artarak devam eden bu tartışmalarda hemen herkesin ortak görüşü, karnavalın ilk günkü heyecan ve ruhundan uzaklaştığı yönünde. Bu da haliyle ilk günkü heyecan ve ruhundan uzaklaşan bir karnavalın sürdürülebilir olamayacağı endişesinden hareketle; ‘Adana’da tanıtım ve sosyo ekonomik canlanma için önemli araçlardan biri haline gelen karnaval heyecanı bitiyor mu?’ sorusunu akıllara getirmekte.
Portakal Çiçeği Karnavalı, Ali Haydar Bozkurt’un öncülüğünde sivil bir inisiyatif olarak ortaya çıktı. Portakal çiçeklerinin açmaya başlaması ile birlikte tüm Adana’nın portakal çiçeği koktuğu bir dönem olan Nisan ayında “Nisanda Adana’da” sloganı ile insanları Adana’ya davet eden bu hareket halkta bulduğu büyük bir karşılığın sonucu olarak Türkiye’nin ilk karnavalına dönüştü.
İlk üç yıl üst üste bir önceki yılın etkinlik ve katılım olarak çok üstüne çıkan karnaval, son iki yılda bir geri gidiş olmasa da beklentileri karşılamaktan uzak kaldı. Sanatçılar başta olmak üzere şehir dışından gelen birçok insanın katılımı önceki yıllardan az oldu. Katılanların da beklentileri karşılık bulmamış olmalı ki birçoğu kentten buruk ayrıldı. Kent içinden katılanların birçoğu da mekan değişikliğinin karnaval için belirli bir düzen getirmekle birlikte yaşamın 24 saat olduğu sokaklardan uzaklaşmanın karnavalın ruhuna uygun olmadığını çünkü bu karnavalın ruhunu yaşayan sokak ve caddelerden aldığını söylemekteler. Son iki yılda düzenlen karnavallarda değişik sebeplerle kortej yürüyüşlerinin yapılamaması da karnaval coşkusunun azalmasındaki önemli nedenlerden bir diğeri olarak görülmekte.
Karnaval Komitesi yaşanan sıkıntıları görmüş olmalı ki gelecek yıl düzenlenecek karnaval için şimdiden kolları sıvamış. Komite eksiklikleri tespit edip nasıl giderilmesi gerektiği ve yeni etkinliklerle zenginleştirilen bir karnavalın nasıl yapılabileceğine yönelik çalışmalara başlamış. Karnaval Komitesi Üyesi ve aynı zamanda Girişimcilik Ekosistem Derneği Başkanı Esra Özden komite toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, kortejsiz karnavalın olamayacağına, işlerin amatör bir ruhla ama profesyonel bir şekilde yürütülmesine, Adana’daki belediyeler başta olmak üzere tüm oda, borsa, kurum ve kuruluşların samimi bir şekilde elini taşın altına koymasının zorunluluğuna ve gelecek yıl iyi bir karnaval gerçekleştirebilmek için çalışmalara şimdiden başlanması gerektiğine dikkat çekmekte. Özden, ‘miş gibi yapmak’ yerine canı gönülden yapmanın ve işin sahibi olmaya çalışmak yerine işi sahiplenmenin önemine vurgu yapmakta.
Karnaval sayesinde Adana uzun yıllardan sonra Türkiye genelinde adından iyilik ve güzelliklerle bahsettiren bir kent olmuştu. Tekrar gazetelerin 3. Sayfa haberleri ile anılan bir kent olmak istemiyorsak insana dokunan, Adana’yı, Adana’nın ve Adanalının sıcaklığını gelen tüm misafirlere yansıtan karnaval ateşinin daha da gür yanması içi kurum ve kuruluşların yanı sıra tüm Adanalıların da elini taşın altına koymasına ihtiyaç var…