Çorum’dan farklı bir ses...
Hafta sonu bir nikah için gittiğim Çorum’da çok sayıda dostumla da konuşma olanağını buldum. Konuştuğum kişilerden sanayici Tevfik Akpınar’ın Çorumla ilgili değerlendirmelerini aktarmak istiyorum. Tevfik Bey İTÜ Kimya fakültesi mezunu...
1989 yılında Çorum Organize Sanayi Bölgesi’nde kurduğu Aksu Makine Sanayi ve Ticaret A.Ş’de anahtar teslimi Un, İrmik ve Yem fabrikaları ve bu fabrikaların komple makineleri ile sanayi işletmeleri için toz tutucu filtreler üretiyor. Kendisini TOSYÖV Başkanlığım döneminde gerçekleştirilen 10 günlük İtalya iş gezisinde yakından tanıma olanağını bulmuştum. Tevfik Bey, sadece Çorum’da değil Türkiye’de hatta bir çok ülkede Ar- Ge çalışmalarıyla tanınır.
Kendisinden Çorum sanayisiyle ilişikli bir değerlendirme yapmasını istedim. Konuştuklarımızla yetinmeyip bilgi notu da gönderdi. Anlattıkları ve gönderdiği bilgi notu özetle şöyle:
“Çorum, artık sanayide büyük işletmelere sahip olmalıdır. Herkes küçük orta boy işletmelerin faziletini anlata anlata bitiremez. Benim KOBİ’m iyidir der durur. Öyleyse uluslararası büyüklüğe gelmeye ne hacet var, madem ki KOBİ iyi, o zaman hep KOBİ olarak kalalım, büyümeye; genişlemeye ne hacet, dememeliyiz. Sanayici olarak artık Çorum makûs talihini yenip bilerek isteyerek büyük işletmeler haline gelmeliyiz. Ben fazla ağlamadan Çorum’un büyük işletmeler kenti haline gelmesinin var olan imkan ve ihtimalleri değerlendirip yedi bin yıllık HİTİT’in mirasçıları olan ilçelerimiz dahil büyük bir kent olabileceğimiz iddiamı anlatmaya çalışayım.Tarihimize bakarsak, böyle büyümenin imkan ve fırsatlarının tarihi geçmişi var mı denilirse, evet bu şehre; Hitler’in Nazi Almanya’sından kaçarak Çorum’a sığınanların arasında mühendis ve teknisyenler bulunmaktaydı. Çorum bu mağdur insanlara aş ve iş vermiş, gelen misafirler de ve Çorumlu’yla kaynaşmış, aynı değirmeni beraber çalıştırmışlar, karşılıklı bir bilgi akışında bulunmuşlar. Çorumlular Almanlar’la öyle anlaşmışlar ki bebeler bile aynı beşikte yatmışlar. Bu uzman kişilerin Çorum içme suyu sistemine yaptıkları katkılar unutulmayan hizmetler olarak hatırlanıyor... Daha sonra İngilizler hatap değirmenlerini, Almanlar fermuarı, İtalyanlar kâğıt fabrikasını Ruslar büyü atölyeler kurarak bugünlere taşıma görevlerini yerine getirmişler. Tabii ki Çorumlu gördüklerinin daha iyisini yaparak bilgiden, teknolojiden yararlanıp bugün gelinen başarıyla bunu kanıtladılar... Tarımdaki imkansızlıklar Çorum insanına sanayiden para kazanmanın yollarını, işçisine emeğini satmayı öğretti. Bugün şehrimizdeki sanayi işletmelerinin, işyerlerinin büyümemesi için bir sebep yok. Sermaye, ortaklıklar yoluyla devlet desteğiyle bulunabiliyor. Kısa bir örnek verirsek at arabacısı iki atından birini satıp bir işletmeye ortak oluyor. Burada bir üniversite parantezi açıp Çorumlunun üniversiteden beklentilerinden bahsetmek istiyorum. Bir taşra üniversitesi olarak kurulan HİTİT Üniversitesi rektörümüzün öncülüğünde çok sayıda öğretim üyelerinin çalışmalarıyla başarıdan başarıya koşuyor. En son sayın Rektörümüzün gayretiyle açılacak Fen-Teknoloji merkezi Çorum’a bir ışık gibi doğacak. Çorumlu her zaman olduğu gibi tuğlanın en iyisini ve en sağlamını yapacak, daha önce yaptığı un-yem ve filtreyi uluslararası standartlarda yapacaktır. Undaki noksanıyla beraber halen çizdiği un-yem ihracının daha büyük ve güçlüsünü yapacaktır. Arz ettiğim gibi sanayi şehri Çorum işçisiyle esnaf ve sanatkarıyla büyümeye hazır ve isteklidir. Burada Çorumlu iş adamının bir isteğini iletmekte büyük fayda umuyorum. Sanayici der ki, devlet bize karşılıksız kredi- mredi vermesin...
Yabancı yatırımcıların fabrika kurabileceği ortam sağlansın. Ülkemizin Müslüman ülkelere yardım elini uzatmasını önemsiyoruz. Bu ülkelere mesela Filistin’e yardım elini uzatacaksak onlara para yerine kurulu fabrika versin. Çorumlu sanayiciler olarak bizler orada un-yem, tuğla fabrikaları kuralım, tesisleri çalıştırarak onlara istihdam imkanı verelim. Bizler dünyanı dört bir yanına Amerika dahil makina, tuğla, kağıt ambalaj fabrikaları ve her türlü tarım makinası ihracatını yapmaktayız.
İyi eğitimli, teknolojik gelişmeleri yakından izleyerek uygulayan uzman kadrolarımızın varlığı ile oluşan potansiyelimizi devletimizin de görmesini istiyor ve bizlerin bu çabasını destekleriyle Çorumlu sanayiciyi yalnız bırakmayacağına inanmak istiyoruz...”
Dünyanın bir çok ülkesine fabrikalar kuran Tevfik Bey’in anlattıkları kısaca bunlar..