“Çok para kazanmak, büyük şirketler kurmak insan ruhunu doyurmuyor”

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]

Hafta sonunda Büyük Kulüp'te düzenlenen bir toplantıda, değerli dostum, TRT'nin prodüktörü ve yönetmeni Hüseyin Başusta ve eşi Madelet Hanım'la birlikteydik... Madelet Hanım yurt dışında başarıdan başarıya koşan iş kadınlarımızdan biri. Kendisiyle uzun uzun konuşma olanağı buldum. Anlattıkları tam anlamıyla bir başarı hikayesi. Yazımın başlığı konuşmasından...

Kendisine önce isminin anlamını sorduğumda “Adalet, haktanırlık, insanlık, doğruluk” olarak yanıtladı. Madelet Hanım'ın öyküsüne gelince, “Hayata, 13 yaşında Eskişehir İnönü Planör okulunda başladım. Çünkü ağabeylerim bana sen kızsın bunu yapamazsın diyorlardı. Ama ben 18 yaşına geldiğimde, C Brövesi almış bir havacı olarak, planör, paraşüt ve pilot öğretmen yardımcılığı yapıyordum. Paraşüt milli takımımızla Irak, İtalya, Hollanda ve Almanya’da uluslararası müsabakalara katıldık. Biz bu müsabakalara gittiğimizde Türkiye’de olay olur; gazeteler günlerce bizlerin haberlerini birinci sayfalarına basarlardı. Benim hayalim, jet pilotu olmaktı. Ama insan bazen kaderin kendini nereye sürükleyeceğini bilemiyor. 

Bir yarışmadan kazandığım bu uçak biletiyle, bir tesadüf sonucu Almanya’nın Bremen kentine gittim. 

Orada İnönü’deki Türk Kuşu Havacılık Okulu'na, planör pilotu ve paraşütle atlamayı öğrenmek için gelen öğrencilerim vardı. Burada yaşayan arkadaşlarımdan biri ile evlenip Bremen’de yaşamaya karar verdim. Türkiye’de çalıştığım KLM Havayollarının Bremen bürosunda çalışmaya başladım. Eşimde bir şirkette mimar olarak çalışıyordu.

Bir gün eve musluk tamircisi geldi. Bizden saatine çok para isteyince, mimar olan eşime, “senin bir saatinin ücreti bir musluk tamircisi kadar bile değil. İşten ayrıl, bir firma kuralım” dedim.  Zorda olsa karar verdi ve ilk arsamızı Bremen’de alarak ilk evlerimizi yapmaya başladık. Almanlar yaptığımız evleri sevdiler. Bir gün hava alanında başka bir Avrupa ülkesine gitmek için gazete okuyarak vakit geçirmeye çalışıyor, uçak saatini bekliyordum.Gazetede Amerikalı bir şirket Almanya ve Belçika da birlikte evler ve mahalleler kurabilecekleri partner arıyordu. İşlerimizi geliştirmek ve büyütmek istiyorduk.

Görüşmeler sonucu birlikte yıllarca çalıştık. Sonra Amerikalıların hisselerini satın alarak yolumuza kendimiz devam ettik. Interhomes AG isimli şirketimiz 1968 yılından bu yana, Münih, Hamburg Berlin, Bremen, Hanover, Rheinland, Ruhrgebiet, Frankfurt Ren-Main şehirlerinde 8 binin üzerinde müstakil ve teraslı evler inşaa ederek Almanya’nın önemli şirketlerinden biri konumuna geldik.. 

Para kazandıkça, halkın içine daha çok girdikçe, Türk ailelerinin çaresizliklerini görüyor, neler yapabileceğimizi düşünüyordum.

İlk olarak Bremen Türk-Alman Kadınlar Derneği’ni kurdum. Bu derneğin üyeleri Almanya’ya çalışmaya gelen Türk işçilerinin eşleriydi.

İnsan yıllar içinde anlıyor ki, çok para kazanmak, büyük şirketler kurmak insan ruhunu doyurmuyor. Hele de yurt dışında yaşıyorsanız... Ne kadar büyürsen büyü, ne kadar zengin olursan ol belli bir yaştan sonra insanın burnu çocukluğunu, yaşadığı mahallenin kokusunu, eski arkadaşlarını özlüyor. Bremen Türk Kadınlar Birliği olarak, yıllarca Türkiye’ye yardım etmeye çalıştık. 

35 yıl bu derneğin başkanlığını yaptım ve hiç yorulmadım. Yaşarken öğrendim ki, ülke ve insanlar için yapılanlar yerde kalmıyor ve takdir ediliyor. 2001 yılında, Federal Almanya Cumhurbaşkanı Johannes Rau, Türk-Alman dostluğuna ve kültürüne katkım, iki ülke insanının entegrasyonu için yaptığım çalışmalardan dolayı beni liyakat madalyası ve nişanı ile ödüllendirdi.

Amerika’da dünyaca ünlü iş kadınlarının kabul edildiği örgüte 68 ülke arasından yapılan seçimle kabul edildim.

Bunları övünmek için değil, kadınlarımıza ve gençlerimize örnek ve güzel bir hedef olsun diye anlatıyorum. Son yıllarda kendime daha çok zaman ayırabiliyor, toplumsal ve sosyal sorumluluk projelerinde görev alabiliyorum. Örneğin, VDU Alman Girişimci İş Kadınları Derneği, F.C.E.M. Dünya İş Kadınları Gurubu, Bremen International Kadınlar Derneği, Türkiye- Brücke Alman Derneği, The Ninety-Nines US. (International Organization of women pilots.), “KAGİDER” Türkiye Kadın Girişimciler Derneği’ adlı kuruluşların aktif üyelerindenim..

Doğduğum topraklarımı ve insanlarımı çok seviyor özellikle kadınlarımızın, gençlerimizin yurt içinde ve yurt dışında başarılı olabilmeleri için durmaksızın çabalarımı devam ettiriyorum.”

Madelet Hanım'ı dinlerken keyif almanın ötesinde gurur duyuyor ve bu kişilerin çoğalmasını diliyorsunuz..
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar