Çocuklukta obeziteye savaş açan Sabri Ülker Vakfı ilk raundu eğitimle kazandı!
Sabri Ülker Vakfı’nın 2011’de MEB işbirliğiyle başlattığı Yemekte Denge projesinin sonuçları, Dublin’de yapılan Avrupa Beslenme Konferansı FENS’te “En iyi Uygulama” olarak anlatıldı. Sonuçlara göre okullarda verilen dengeli beslenme eğitimleriyle Türkiye’de her 100 şişman çocuktan 12’si normal kilosuna ulaştı.
İrlanda’nın başkenti Dublin’de düzenlenen 13’üncü Avrupa Beslenme Konferansı’nda (FENS), son dönemde dünya çapında en ciddi sağlık sorunlarından biri olarak kabul edilen çocukluk çağı obezitesiyle ilgili çarpıcı bir araştırmanın sonuçları paylaşıldı. Araştırma, Türkiye’de bin 901 öğrencinin, beden kitle indeksi, beslenme ve fiziksel aktivite durumlarını ortaya koyuyordu. Bu bin 901 öğrenci İstanbul, Antalya ve Gaziantep’te Sabri Ülker Vakfı’nın sekiz yıldır Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirdiği Yemekte Denge projesi kapsamında eğitim verilen pilot okullardan seçilmişti.
FENS katılımcılarından ilgi gören araştırmanın sonuçlarını Sabri Ülker Vakfı Genel Müdürü Begüm Mutuş ile Doğu Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. H. Tanju Besler sundu. Dinleyenleri heyecanlandıran ise obezitenin, istikrarlı ve çok yönlü bir savaşla yenilebileceği konusunda umut veren sonuçlarıydı.
Sekiz yıldır dengeli beslenme anlatılıyor!
Sabri Ülker Vakfı’nın ikincisini gerçekleştirdiği “Yemekte Denge Besin Tüketimi Sıklığı ve Miktarı” araştırmasında Marmara, Akdeniz ve Sanko üniversitelerinin beslenme ve diyetetik bölümlerinin imzası bulunuyor.
İlk araştırma ise sekiz yıl önce yapılmış. Toplumu sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirmek üzere yola çıkan vakıf, işin temeline inerek obeziteyle savaşı çocukluk çağından başlatma kararı almış ve Yemekte Denge Eğitim Programı’yla okullara girmişti. Program sekiz yılda öğrenci, öğretmen ve velilerden oluşan 6 milyon kişiye ulaştı. İkinci araştırma işte bu sürecin etkisini ortaya koyuyor. Araştırmanın sonucuna göre eğitimlerin ardından her 100 şişman çocuktan 12’si normal kilosuna yaklaştı.
Dublin’de toplumsal projeleri hakkında bilgiler veren Sabri Ülker Vakfı Başkanı Talat İçöz de emeklerin boşa gitmediğini görmekten oldukça memnun. Yemekte Denge’nin vakfın en önemli çalışmalarından biri olduğunu söyleyen İçöz, “Her şey daha iyi bir yaşam için vizyonuyla toplum sağlığının gelişimini hedefliyoruz. Yemekte Denge Eğitim Programı’nı 20 ilde 800 okulda 6 milyonu aşkın kişiye ulaştık. Daha çok çocuğumuza ulaşma hedefiyle ilerlemeye devam edeceğiz” diyor.
Hayat Bilgisi müfredatına girdi!
Sabri Ülker Vakfı Genel Müdürü Begüm Mutuş da, dokuzuncu yılına giren proje kapsamında okullarda sürdürülebilir ve sıkı bir çalışma içine girdiklerini anlatıyor. Konuyu Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteğiyle Hayat Bilgisi ders kitaplarına da taşıdıklarının altını çizen. Mutuş Diyor ki; “Sağlıklı beslenmeyi müfredata dahil ederek okullarda önemli bir adım attık. Çocuklarımız dengeli beslenmenin ne olduğunun bilincine vardılar. Sağlıklı bir beslenme tabağında neler olmalı ve yasaklanmadan neyi ne kadar tüketmeleri gerektiğini öğrendiler. Kahvaltı etmenin önemini anlattık onlara. Bunun dışında sadece dengeli beslenme değil fiziksel aktivitenin de sağlıklı olmak için önemli olduğunu gördüler. Bu araştırma da doğru yolda olduğumuzu bize gösterdi. Yemekte Denge Eğitim Projesi’ne, 2019-2020 eğitim-öğretim yılında Diyarbakır, Mardin, Muş, Adıyaman ve Elazığ olmak üzere 5 il daha eklenecek.”
Akdeniz diyeti anlatıldı fazla kilolar gitti!
► Eğitim öncesi öğrencilerin yüzde 16’sı güne kahvaltı etmeden başlarken eğitim sonrası öğrencilerin yüzde 94’ü kahvaltı etmeye başladı.
► Yaklaşık 32 saatlik eğitim sonunda her 10 çocuktan 3’ünün Akdeniz diyetine uyumu “iyi” olarak değerlendirildi.
► Öğrencilerin üç günlük besin tüketim kayıtları incelendiğinde, ortalama enerji alımının eğitim sonrasında günlük 2838 kaloriden 2690 kaloriye düştüğü görüldü.
► Araştırmaya katılan 7-12 yaş arası her 100 şişman çocuktan 12’sinin ideal kilosuna kavuştu, büyüme ve gelişme çağında olan öğrencilerin ise boyları ortalama 2 cm uzadı.
► Eğitim sonrasında İstanbul’da çocukların egzersiz süresi günde yaklaşık yüzde 40 artarak 25 dakikaya çıktı.