'Çocukların yeri tarla değil okul olmalı'
Çocuk işçiler sadece Türkiye ya da bulunduğu bölge değil tüm dünyada önemli bir toplumsal sorun. Ne yazık ki alınan önlemler, uluslararası sözleşmelere atılan imzalar aracılığıyla verilen sözler karşılığını bulmuyor ve dünya bu sorunu çözmekten giderek uzaklaşıyor. İki yıl önce toplumsal sorunlara dikkat çekmek amacıyla başlatılan Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’nın da bu yılki konusu çocuk işçilerdi. Aile ve Çalışma Bakanlığı’nın 2018’i “Çocuk İşçi Yılı” ilan etmesi de yarışmanın bu ismi almasında etkili oldu.
Geçen yıl mültecileri konu alan yarışmanın kazananları geçtiğimiz akşam bir törenle belli oldu. Ödül töreninde konuşan Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, 44 yıldır toplumsal projelerle ilgili deneyimleri olduğunu ve bu süreçte filmlerin kamuoyunu etkilemedeki gücünü gördükleri için böyle bir çalışma başlattıklarını söyledi. Sabancı’nın sözünü ettiği öncelikli sorunlarla ilgili farkındalık yaratma vizyonu vakfı böyle bir sürece yönlendirmiş. “Kısa film, uzun etki” sloganıyla genç sanatçılara ulaşan yarışmaya bu yıl rekor başvuru geldiğini belirten Güler Sabancı, “Konunun çocuk işçiler olması gençleri ayrıca heyecanlandırmış olmalı. Bu duyarlılık bizi de çok mutlu etti. Bu nedenle başvuran tüm ç sanatçılara teşekkür ediyorum” dedi.
Sorunu görünür kılmak istedik
Çocuk işçilerin tüm dünyanın sorunu olduğuna dikkat çeken Güler Sabancı, yarışmayla bu toplumsal problemi daha görünür kılmak istediklerine dikkat çekti. Çocukların bugün dünyanın her yerinde zihinsel ve fiziki olarak tehlikeli şartlarda çalıştırıldıklarını, okullardan erken ayrılmak zorunda kaldıklarını vurgulayan Sabancı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu sadece Türkiye’nin problemi değil, küresel bir sorun. Türkiye de birçok ülke gibi Uluslararası Çalışma Örgütü’ne (ILO) bu konuda sözler verdi, imzalar attı. Ancak bizde de diğer ülkelerde olduğu gibi durum uygulamaya, denetimlere yansımıyor. ILO’ya göre çocuk işçi sayısı azalmıyor, tersine artıyor. Bu nedenle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı 2018’i “Çocuk İşçi Yılı” ilan etti. Biz de bu konuya dikkat çekmek istedik.”
Çocuklar kayıt dışı çalıştırılıyor
Güler Sabancı’nın törende aktardığı bilgilere göre dünyada 168 milyon çocuk işçi var. Bu çocukların yüzde 59'u tarımda çalışıyor. Türkiye’de ise 15 yaş altı çocuk işçiler hakkında bir kayıt bulunmuyor. 15-17 yaş arası çocuk işçilerin sayısı ise Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 709 bin. Bu çocukların sadece 150 bini sigortalı. Yani çalıştırılan her 10 çocuktan 8’i kayıt dışı. Bu tablonun toplumların geleceği için çok tehlikeli olduğunu söyleyen Güler Sabancı, “O çocukların yeri ne tarla ne de atölye. O çocukların yeri okul olmalı. Eğitim her çocuğun temel hakkı. Bizlerin de görevi bu hakkı korumak” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Jüriden anlamlı mesaj
İkinci yılında üç katı başvuru alan Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’nın jürisinde sinema ve sanat dünyasının ünlü isimleri yer alıyor. 395 film arasından ön değerlendirmeyi geçen 15 aday Ai Weiwei, Antonio Saura, Bergüzar Korel, Calin Peter Netzer ve Gürcan Keltek’ten oluşan jüri tarafından belirlendi. Birinciliği “Nilüfer” filmiyle Tolga Özdemir alırken, “Çizgiler Arasında” filmiyle Şeref Akça ikinci, “Mij” filmiyle de Mehmet İsmail Çeçen ve Ramazan Akkuş üçüncü oldu. Yarışmada mansiyon ödülü ise “El” filmiyle Nahid Abbaszade'ye gitti. Birinciye 15 bin, ikinciye 10 bin, üçüncüye de 5 bin TL’lik ödül verildi. Yarışmanın bu yılki kanaat önderi olan ünlü yönetmen Danis Tonviç, “Benim gözümde böyle bir konuda film hazırlayarak başvuran 395 filmin tamamı kazandı” dedi. Jüri üyelerinden Ai Wei Wei de video mesajında “Artık dünyada çocuk işçi sorunu bitsin” çağrısında bulundu. Jüride yer alan oyuncu Bergüzar Korel ise yarışmacılara "Bize böylesine namuslu filmler izlettiğiniz için teşekkürler" diye seslendi.