Çocuklar tasarrufu, gençler girişimciliği öğreniyor
Dünyada dolar milyarderi sayısı 2010’da bin 11’di. Bu zenginlerin toplam serveti 3.6 trilyon dolar civarındaydı. Birçoğu ağır sanayi patronu olan dolar milyarderleri listesine bakınca ilk 10’da yer alanların neredeyse tamamı 53 yaşının üzerinde yer alıyordu. Sekiz yılın ardından listede değişimler sadece sıralamada değil, yaşta da kendini gösterdi. Elbette listede bazı isimler hala ilk 10’da yerini koruyor ancak Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ilk beşe yükseldi. Amerikalı bu işadamının serveti 71 milyar dolar. Yaşı ise 33. Forbes’ta 40 yaşın altında olanların sayısı 63’e çıkmış durumda. Bu milyarderlerin büyük kısmı ise girişimci ve henüz öğrenciyken şirketlerini kurmuşlar.
Peki bizde durum ne? Türkiye’de de “Babadan değil, alın teri” kavramıyla örtüşen zenginlerin ağırlığı giderek artıyor, servetleri yükseliyor. Çelik Ören de bunlardan biri. Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın Yönetim Kurulu Başkanı olan Ören, Batı’da girişimciliğin küçük yaşlarda başladığını ve desteklendiğini dile getiriyor.
100 binden fazla çocuğa ulaşıldı
1999’da kurulan Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın, kar amacı gütmeyen bir sivil toplum kuruluşu olduğunu anlatan Ören, iş dünyası gönüllülerinin programlara aktif katılımlarını sağlayarak gençlerle köprü kurduğunu dile getiriyor.
Programlara katılan iş dünyası temsilcileri ilköğretim, lise ve üniversite çağındaki gençlerle tecrübelerini, bilgi ve donanımlarını paylaşıyor, öğrencilere mentörlük ediyor.
Vakıf, merkezi ABD’de bulunan ve 100’den fazla ülkede faaliyet gösteren Junior Achievement’in (JA) yöntemini Türkiye’de uyguluyor. 1919’da kurulan ve 100 yaşına basan JA, şu ana kadar 80 bine yakın okulda 10 milyondan fazla öğrenciye ulaşırken, 20 yıl önce Türkiye’de kurulan Genç Başarı Eğitim Vakfı ise bu zamana kadar 2 bin okulda 100 binden fazla öğrenciye eğitim vermiş durumda.
Ören programı ise şöyle anlatıyor: “9-11 yaşındaki ilkokul çağı çocuklarına Akıllı Para Yönetimi eğitimi veriyoruz. 140’tan fazla gönüllü yer alıyor. Şu ana kadar 4 binden fazla çocuk yararlandı. 11-14 yaş aralığına ise Benim İşim programını uyguluyoruz. Çocukların girişimcilik ve yaratıcılık becerilerine katkı sunuyoruz. 6 haftalık bu programda öğrenciler müşteri odaklı ürün üretimini, iş kurma felsefesi ve bilgilerini, yönetim anlayışını kavrıyor. 400 öğrencimize 25 gönüllü yardımcı oldu. 14-18 yaş sınıfına ise Genç Bizz programını veriyoruz. Burada ise gençlerimiz iş kuruyorlar, yönetim kurulu oluşturuyorlar, insan kaynakları, pazarlama gibi yöneticilerini atıyorlar. Genel Müdür seçiyorlar. Hisse yapısı oluşturuyorlar, ortaklık kuruyorlar, hisse satıyorlar, bütçe oluşturuyorlar, üretiyorlar, satıyorlar, kara veya zarara uğruyorlar...”
Omega3’lü makarna yaptılar
Ören’e şu ana kadar hayata geçmiş projeleri sorduğumda ise oldukça şaşırtıcı fikirlerle karşılaşıyorum. “Örneğin bir genç girişimcimiz, küçük yaştaki kardeşinin sabun kullanmadığını fark ediyor. İçinde oyuncak olan şeffaf bir sabun yapıyor. Kardeşi o oyuncağa ulaşmak için ellerini yıkamaya başlıyor. Bir başka fikir ise Omega 3 ihtiva eden makarna. Balık tüketiminin oldukça düşük olduğunu fark eden genç bir girişimcimizin fikrini hayata geçirdik. bu fikir hayata geçti ve Türkiye’nin en büyük üreticilerinden biri, ürünü vitrine çıkardı.” yanıtını veriyor.
Küresel patronlar bu eğitimle yetişti
Genç Başarı Eğitim Vakfı’nın khow how’ını kullanarak eğitimlerini uyguladığı ABD merkezli JA’nın dünyaya armağan ettiği kişiler arasında Dominos Pizza’nın Kurucusu Tom Monagham, Yahoo CEO’su Marissa Mayer, AOL’un Kurucusu Steve Case, PwC’nin CEO’su Sam DiPiazza hatta dünyaca ünlü basketbolcu Shaquille O’neal var.Küresel markaları, işte bu yöntemle yetişen “çocuklar” kuruyor, yönetiyor, büyütüyor. Türkiye’nin daha fazla sorumluluk sahibi olan, fırsatları kovalayan, çevresindekilerin gereksinimleri gören, yöneten, başarı ve başarısızlığı tanıyan işte bu çocuklara, gençlere ihtiyacı var.
Tabii ki planlarınızda Facebook kurmak ve Mark Zuckerberg yetiştirmek var ise...