Çocuk yoksulluğunda Bulgaristan'ın gerisine düştük

İsmet ÖZKUL
İsmet ÖZKUL KRİTİK AÇI [email protected]

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) hanehalkı gelir ve yaşam koşulları araştırmasına göre maddi yoksunluk içinde yaşayan çocuk sayısında yüz kızartan bir artış var. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) TÜİK’in verilerinden yaptığı hesaplamalar, çocuk yoksulluğundaki kötüye gidişi ortaya koyuyor.

Avrupa Birliği’nin tanımlarına göre kira ödemeleri, ısınma, iki günde bir protein içeren gıda tüketimi, evden uzakta bir haftalık tatil, otomobil, çamaşır makinesi, televizyon ve telefon sahipliği ile beklenmeyen harcamaları karşılama gücüne sahip olma şeklinde belirlenen 9 kriterden dördünü yerine getiremeyen hanelerde yaşayan bireyler, “şiddetli maddi yoksunluk” içinde sayılıyor.

Bu tanıma ve TÜİK’in en son 2016 yılı verilerine göre çocuklarımızın durumu şöyle:

- 2016’da 0-15 yaş arasındaki 19.79 milyon çocuğun 7.51 milyonu, yani yüzde 38’i şiddetli maddi yoksunluk içinde yaşıyor.

- 0-15 yaş arası kurumsal olmayan çocuk nüfusu 2016’da yüzde 0.25 oranında gerilemesine karşın, şiddetli maddi yoksunluk içinde yaşayan çocuk sayısı yüzde 4.16 arttı.

- Buna paralel olarak şiddetli maddi yoksunluk içindeki çocukların oranı 2016’da 1.6 puan gibi ciddi bir artış kaydetti. Bu oran 2015’te de 0.2 puanlık bir artış göstermişti.

- Bu artışla çocuklar için Türkiye, Bulgaristan’ı da geçerek Avrupa ülkeleri arasında şiddetli maddi yoksunluğun en yoğun yaşandığı ülke haline geldi

- Şiddetli maddi yoksunluk çeken çocuk sayısı ve oranındaki artışta ısınma sorunu başı çekiyor. Yeterince ısınamayan hanelerde yaşayan çocuk oranı, 2016’da 8.1 puanlık bir sıçrama ile yüzde 28.1’e fırladı. Evinde üşüyerek yaşamak zorunda olan çocuk sayısı yüzde 40’lık bir artışla 5.55 milyona ulaştı.

- Şiddetli maddi yoksunluk oranında bölgeler arasında büyük uçurum var. Şiddetli maddi yoksunluk çeken çocuk oranı Batı’dan Doğu’ya gittikçe hızla artıyor. Maddi yoksun çocuk oranı TR5-Batı Anadolu Bölgesi’nde (Ankara, Konya ve Karaman) yüzde 23.5, TR4-Doğu Marmara Bölgesi’nde (Bursa, Eskişehir Bilecik, Kocaeli, Sakarya, Yalova, Düzce, Bolu) yüzde 24.6 ile en düşük düzeyde. TRC-Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde (G.Antep, Adıyaman, Kilis, Ş.Urfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Şırnak, Siirt) yüzde 55.4 ile en yüksek düzeyde. İkinci sırada yüzde 46.5 ile TRA-Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi (Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) geliyor.

- 2016’da şiddetli maddi yoksunluk yaşayan çocuk oranı artışında 13.7 puan ile Doğu Karadeniz ve 11.1 puanla Orta Anadolu (Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Kayseri, Sivas, Yozgat) başı çekiyor. Hem nüfus hem gelişmişlik açısından başı çeken İstanbul’da bile şiddetli maddi yoksunluk çeken çocuk oranının 5.5 puan birden artmış olması alarm verici bir görünüm ortaya koyuyor.

Bu veriler, çocuklarımızın gerçekte bu 23 Nisan’da da bayram yapamadığını yüzümüze vuruyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar