Coca-Cola 2020'ye kadar 5 milyon kadına ekonomik güç verecek
Coca-Cola, Türkiye'de Coca-Cola Hayata Artı Vakfı şemsiyesi altında çok sayıda proje gerçekleştiriyor. Şirket, sürdürülebilirlik odağında hayata geçirilen sosyal sorumluluk projelerinin katılımcı bir yapıda olmasını birinci öncelik olarak belirtiyor. Kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının birlikte çalıştığı bu katılımcı yapı kurulurken, "Altın Üçgen" adı verilen işbirlikleri oluşturuluyor.
Coca-Cola sosyal sorumluluk projelerinin merkezine sürdürülebilirlik kavramını alıyor ve gerçekleştirdiği projeleri 3 ana başlıkta takip ediyor. Bunlar; su kaynaklarının korunması, toplumların daha iyi yaşamı ve kadınların ekonomik olarak güçlenmesine katkı sağlanması. Coca-Cola, bu 3 önemli başlıktan biri olarak 2010 yılından bu yana 5by20 girişimini hayata geçiriyor. 2020 yılına kadar tüm dünyada 5 milyon kadının ekonomik ve toplumsal hayatta güçlenmesi hedefiyle oluşturulan 5by20 girişimi, her yıl daha fazla kadına ulaşmayı amaçlıyor.
Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent, girişimin hayata geçirildiği 2010 yılından bu yana 64 ülkede 1,7 milyondan fazla kadına ulaşıldığını söylüyor. 2016 yılında 500 bin kadına daha ulaşan 5by20 girişiminin kapsamı geçtiğimiz yıl içinde ise yüzde 40 oranında artış göstermiş.
Girişim tarafından Güney Afrika'da yürütülen iki yıllık araştırmanın sonuçları, Coca-Cola'nın desteklediği projelerle iş hayatına katılan kadınların yüzde 95'inin işletmesini açık tutacağına, yüzde 94'ünün ise şirketini büyüteceğine inandığını ortaya koyuyor.
Sonuçlar ayrıca kadınların, çocuklarının eğitim masrafl arı, sağlık ve giyim harcamaları gibi, kendileri ve ailelerinin temel ihtiyaçlarını karşılama imkanlarının arttığını gösteriyor. Katılımcıların üçte ikisi, program sonrasında her ay tasarruf için para ayırabildiğini de belirtiyor.
Kız Kardeşim Projesi
Coca-Cola, 5by20 global hedefi kapsamında Türkiye'de 2015 yılından bu yana "Kız Kardeşim Projesi"ni hayata geçiriyor. Kadınların toplum içinde daha aktif rol almalarını ve ekonomiye katılımlarını desteklemeyi amaçlayan proje kapsamında, 18-55 yaşları arasındaki okuryazar tüm kadınlara kendilerini geliştirmelerine ve yetkinlik kazanmalarına yönelik eğitimler veriliyor.
Kız Kardeşim Projesi'nin, Ekim 2015–Mayıs 2016 döneminde gerçekleştirildiği Kayseri, Malatya, Gaziantep, Trabzon, İzmir, Adana ve Sakarya'da büyük bir ilgiyle karşılandığını belirten Coca-Cola Türkiye, Kafk asya ve Orta Asya Kurumsal İletişim Direktörü Sinan Cem Şahin, "Kız Kardeşim Projesi'yle 7 ay gibi kısa bir süre 1000'e yakın kadına ulaştık. Projenin ilk yılında gördüğü ilgi sonrasında, proje kapsamında olan il sayısını artırdık ve bu yıl Türkiye'nin farklı bölgelerindeki 13 şehirde eğitimler planlıyoruz" diyor.
Bu hedef doğrultusunda 2017 yılında eğitimlerine Denizli ile tekrar başlayan proje, Rize ve Konya ile yoluna devam ediyor.
Kadın kooperatifi oluşturulacak
5by20 global hedefi kapsamında Coca-Cola tarafından Türkiye'de desteklenen bir diğer önemli proje ise "Köyde Yeşil Ekonomi Projesi". Coca-Cola Hayata Artı Vakfı finansörlüğünde, Temiz Enerji Vakfı (TEMEV), Eldivan Kaymakamlığı, Eldivan Belediyesi ve Güneş Enerjisi Derneği (GÜNDER) birlikteliği ile hazırlanan "Köyde Yeşil Ekonomi Projesi" Türkiye'den kendi kategorisinde desteklenmeye hak kazanan 2 projeden biri olarak Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından desteklenmeye layık görüldü.
Proje kapsamında Eldivan'da yaşayan kadınlardan oluşturulacak kadın kooperatifi aracılığı ile kadınların güneş enerjisi kullanılarak ürettiği kuru meyve ve sebzelerin, reçellerin, marmelatların ve salçaların, ayrıca yöreye özgü tarhana, erişte, turşu, sirke gibi ürünlerin, yine proje kapsamında yaratılacak bir marka ile çoğunu kadınların örerek ve dikerek yapacağı ambalajlarla Ankara'daki zincir marketlerde ve Eldivan'da oluşturulacak bir arastada pazarlanması hedefl eniyor. İçinde kadınların pişirdiği yemeklerin servis edildiği lokantaların da yer alacağı arastanın enerji ihtiyacı ise güneş enerjisinden karşılanacak.
Kadınlara iyi tarım eğitimleri
Coca-Cola ayrıca, yörede aktif olarak çalışan ve çoğunluğunu kadınların oluşturduğu çiftçilere tohum, gübre, iyi tarım uygulamaları konularında eğitimler veriyor. Yörede bilinç seviyesinin artmasına katkı sağlıyor.