CMS: Bir global entegrasyon başarısı

Volkan AKI
Volkan AKI İŞ'TEN SOHBETLER [email protected]

“Resmi bir sıralama yok bizim sektörümüzde… Çin çok büyük üretici ve açık ara üretimde önde gidiyor. Avrupa sıralamasında ilk 3 içinde yer alıyoruz. Dünyada da ilk 10 içinde diyebiliriz. Amerika ve Kore markaları, Hint markaları hariç, Avrupalı üreticiler, Toyota hepsiyle çalışıyoruz. Grup olarak en büyük müşterilerimiz Volkswagen ile Renault-Nissan arasında değişiyor. İkisi birbirine çok yakın… BMW ve Mercedes gibi lüks segmentlerde önemli bir seviyeye geldik. Bundan çok mutluyuz. Toyota ile de uzun bir süredir çok iyi giden bir işbirliğimiz var.” CMS Jant ve Makine Sanayii Yönetimi Kurulu Başkanı Berat Ösen ile konuşurken bunları anlatıyordu. Benim de aslında CMS’de özellikle dikkatimi çeken bu kadar büyük bir global entegrasyon içinde çalışabilme yetenekleri. Bu şirketlerin çoğuna, OEM (Original Equipment Manufacturer) yani direkt fabrika üretimlerine, orijinal ürün verebilmeleri.

Yeni yatırım bitmiş
Berat Ösen, pek çok şikayetine rağmen Türkiye’ye ve İzmir’e inanan girişimcilerden. Son olarak yaptıkları yatırım bunu gösteriyor.  Ösen, “İzmir Serbest Bölge’de mega diyebileceğimiz, bizim grubumuzun en büyük tesisini yaptık. Resmi bir açılış yapmadık… 3 yıl kadar sürdü… Ek üniteleri, lojistik tesisleriyle birlikte 140-150 milyon euroluk bir yatırım oldu. Bu tesisimiz şu anda tek başına 4 milyon jant üretebiliyor. Kapasitemiz böylece 9-9.5 milyon adede çıkmış durumda. Jant çapına göre kapasite adedi değişebiliyor. Nitelikli, lüks segmente de yüksek kapasitede üretim yapabilir duruma geldik” diyor. 

‘Aile şirketi olamayız’
Biraz yapı, yönetim ve entegrasyon konusuna giriyoruz. Buradan global şirketlere uyum sağlamanın ipuçlarını elde etmek mümkün. Berat Ösen, “CMS global ölçekte bir şirket, 3 bine yakın çalışan, 9.5 milyon adede yakın kapasitemiz var. Bütün müşterilerimiz dünya markaları. Şirketi de global bir şirket gibi yönetmemiz gerekiyor. Geleneksel aile şirketi yapısında yönetmemiz için fazla büyük bir şirket” diyor.
Dünyadaki konuma gelince, şirketin yerini şöyle tarif ediyor Berat Ösen: “Türkiye’de global zincire OEM yapan firma sayısı çok değil… Bütün dünyada otomobil OEM’inde en az 4-5 milyon kapasitesi olup, hepsine çalışan şirket sayısı çok az. Bu sayı 10’u geçmez… Üstelik çok hızlı tüketilen bir ürün… Çok fazla düşünmeyeceğiniz bir ürün… Burada fiyat ön plana çıkıyor.”

Fiyatı nasıl yakalıyor?
Hemen burada soruyorum, “Rekabette doğru fiyatı verimlilikle mi yakalıyorsunuz? Onlar için neler yapıyorsunuz?” Çünkü sürekli OEM’de onların istediği fiyatı tutturmak zor. En ufak bir aksamada, acımasız bir biçimde oyun dışında kalabilirsiniz. Otomotiv grupları giderek de konsolide oluyor, biriyle anlaşamamak sizin için büyük kayıp olabilir. Berat Ösen, buradaki süreci şöyle anlatıyor: “Bizim yaptığımız en önemli iş kalite… Sürekli kendimizi burada geliştirmeye çalışıyoruz. Burada ürün kalitesi değil sadece, üretim kalitesi, süreç mühendisliği dediğimiz konu çok önemli...”

‘Bir defada doğru yapmak’
Ösen, çok önemli bir felsefeden bahsediyor: “Bir işi bir defada doğru yapmak.” Ösen, sözlerini şöyle açıklıyor: “Böylece minimum maliyetle, en iyi kalite yapmak 5S felsefesini Japonlardan Toyota’dan öğrendik. ‘Az kaynakla, beklenen verimliliği ve kaliteyi yakalamak’ diye tarif edebilirim. Müşterinin koyduğu standartlar, uluslararası standartlar, bakanlık standartları var. Hareket alanınız zaten çok kısıtlı. Bunun haricinde bir marj yaratmak için, verimli çalışmak, akıllı kararlar almak, az hata yapmak, fazla mükemmeliyetçi olmak gerekiyor. Örneğin, sürekli gelişim departmanımız var. Sürecimizi sistemleştirdik artık… Parça parça olan çalışımları biraya getirdik.” 

Toyota ile Jishuken
Berat Ösen, bu çalışmaların işin sonunda global markalara geri döndüğünü söylüyor ve çalışmaları şöyle özetliyor: “Toyota ile 35 yıldır çalışıyoruz. Kaizen-Jishuken’i ilk bizimle uyguladılar. Toyota’nın önemli fonksiyonu en iyi uygulamalarını tedarikçilerine de aktarıyor olması. Böylece maliyetlerini düşürecek bizden daha iyi verim alacak. Toyata ile bunu ilk defa biz yaptık. Yine TOFAŞ ile birlikte yaptığımız uygulamalar var. Fiat-Chrysler birleştikten sonra bu tür süreçleri hayata geçirmeye başladılar. World Class Manufacturing (WCM) diye bir program var. Onun içinde de yer alıyoruz. Fiat ile 2 yıldır çalışıyoruz ve 3 tesisimizden birini WCM düzeyine getirdik. Bizim için önemli oldu. Bunlardan çok şey öğreniyoruz. Dünya know-how’unu transfer ediyoruz, sonuçta bu kendilerine geri dönüyor.” 

23 MARKAYA ÜRÜN VERİYOR
CMS’nin ürün verdiği küresel 23 müşterisi arasında, Daimler (AMG ve Mercedes), BMW, Mini, VW, Audi, Bentley, Porsche, Seat, Skoda, Toyota, Fiat Grubu (Alfa Romeo, Fiat ve Lancia) Renault, Nissan, Honda, Dacia, Lexus, Suzuki ve Ford, Jeep yer alıyor. CMS, Türkiye’de ise yine üretici firmalardan Toyota, Oyak Renault, Tofaş ve Honda markaları için jant üretiyor.

9.5 MİLYONLUK MEGA KAPASİTE
KAPASİTE: Yıllık üretim kapasitesi 9.5 milyon jant olan CMS Grubu, iki şirketiyle 2014 yılında 8.2 milyon adet jant üretimi gerçekleştirmiş. 2015 hedefi ise 8.7 milyon adet.
CİRO VE İHRACAT: 2014 yılında toplam 303 milyon euro ciro gerçekleştiren CMS’de bu rakamın 250 milyon eurosu ihracattan gelmiş. 2015’te 403 milyon euro ciro hedefleniyor. 2015 ihracat hedefi ise 326 milyon euro. 2014’te satışlarının yüzde 18’lik kısmı iç pazara, yüzde 82’lik bölümü dış pazara gerçekleştirilmiş.

5S NEYİ İFADE EDİYOR?
Bir Japon kalite yönetim sistemini ifade eden 5S, Japonca gelişmelerin baş harflerinden oluşuyor. Ortaya koydukları prensipler ise şöyle: 
Seiri: Gereksizleri ayıkla
Seiton: Gerekli olanları kullanıma göre düzenle
Seiso: Temizle
Seiketsu: Standart hale getir
Shitsuke: Disipline et, sürdür

JISHUKEN BİR KAIZEN ÇALIŞMASI
Jishuken, üst yönetimin başlattığı spesifik konulu bir Kaizen çalışması. Bir hafta gibi süre alıyor. Spot konu üzerinde, çeşitli bölgelerde yoğun tam gün yüksek tempoda inceleme iyileştirme yapılıyor.
- İyileştirilecek alan seçiliyor.
- Uygun yetkin personelden oluşan alt ekipler kuruluyor.
- Ekip alt ekiplere ayrılıp, görev dağılımı yapılıyor.
- Lider gün başı ortası ve sonunda ekiple toplanıyor.
- Ortak alanda alt ekiplerin çalışmaları raporlanıyor, izleme takip yapılıyor. 

 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar