Çıraklara sağlık yardımını "SGK" engelliyor

İbrahim IŞIKLI
İbrahim IŞIKLI SOSYAL GÜVENLİK VE İŞ HUKUKU [email protected]

İşadamlarıyla zaman zaman yaptığımız görüşmelerde, en önemli sıkıntılarının ara elaman bulmak olduğunu, çırakların sağlık yardımının kaldırılmış olmasından dolayı büyük sıkıntı yaşadıklarını belirtiyorlar.

Çıraklık eğitim merkezleriyle meslek liseleri de en önemli ara eleman kaynağı. Her açıdan bu kesimleri desteklemek gerekirken, SGK maalesef dar ve mesnetsiz yorumlarla çırakları ve meslek liselileri mağdur ediyor.

Çıraklık eğitim merkezlerinde elektrik, elektronik, torna-tesviye, sıhhi tesisat, makine, motor, tekstil, kuaför, ayakkabı gibi bir çok alanda ilköğretim sonrası çocuklara 3 - 4 yıl teorik ve mesleki eğitim verilip meslek sahibi yapılmaktadır.

İşten ayrılanların sağlık yardımlarının önce 10 güne düştüğü yönünde talimat yayınlayıp, gelen baskılar üzerine de suçu bilgisayar programına atıp sağlıktan yararlanmayı yeniden 100 güne çıkaran SGK daire başkanlığı şimdi de çırakların sağlık yardımlarına göz dikmiş.

İşverenler çırakların sağlık yardımını ne şekilde çözebileceklerini araştırıyor. Birçoğu da çırak ve meslek lisesi öğrencileri hastalanmasın diye dua ediyor. Çünkü hastalandığında maalesef çıraklar ve meslek lisesi öğrencileri sağlık yardımlarından yararlanamıyorlar.

Buraya kadar çıraklar iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası kapsamında SSK (SGK) sağlık ve sigorta yardımlarından faydalanmaktaydı. Çırakların büyük bir kısmının ekonomik sıkıntı yaşayan dar gelirli ve sosyal güvencesi olmayan kişiler olduğu dikkate alındığında, konunun hassasiyeti yeterince anlaşılır olacaktır.

5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 5'inci maddesini (b) bendinde; "5 / 6 / 1986 tarihli ve 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası; meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında zorunlu staja tabi tutulan öğrenciler hakkında ise iş kazası ve meslek hastalığı sigortası uygulanır ve bu bentte sayılanlar, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılırlar" denilmektedir.

3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilerin hem iş kazası ve meslek hastalığı ve hem de hastalık sigortasından yararlanmaları gerekiyor.

Ancak SGK, burada yer alan hastalık ibaresinden, çıraklarla meslek lisesi öğrencilerinin genel sağlık sigortası yardımlarından yararlanabileceğini düşünmüyor.

Yani, burada genel sağlık sigortası yazsaydı sağlık hizmeti verebileceğini ancak hastalık yazdığı için sağlık yardımı verilmeyeceğini belirtiyorlar.

Daha önce "kes kopyala yapıştır" kanunu olarak eleştirdiğimiz 5510 sayılı Kanun'da elli farklı elin değdiği değişiklikler yapıldığı ve her değişikliği de farklı düşünceye ve birikime sahip insanlar hazırladığı için bu sorunlar yaşanıyor. Kimisi hastalık sigortasına sağlık yardımı verileceğini öngörüyor, kimisi de genel sağlık sigortası yazmadığı için bu haktan mahrum bırakıyor. Peki neden bu işte hiçbir suçu olmayan çırak ve öğrenciler cezalandırılıyor? Yanlış yazdığınız kanunu değiştirin, çırakları ve meslek lisesi öğrencilerini neden mağdur ediyorsunuz?

SGK Kısa Vadeli Sigortalar Daire Başkanlığı, hastalığın ne anlama geldiğini anlayamadığı için çıraklık eğitim merkezlerine devam eden çıraklar ve meslek lisesi öğrencilerini sağlık yardımlarından yararlandırmıyor. Gerekçeleri ise, "pardon kanunu yanlış yazmışız" imiş. Aslında çırakların yararlanması lazımmış ama "hastalık sigortası" ibaresi yerine "genel sağlık sigortası" yazılmadığı için sağlıktan yararlanamazlarmış. Güleriz ağlanacak halimize… Peki adama sormazlar mı, bu yanlış ibareyi yazan siz değil misiniz diye?

Kısa Vadeli Sigortalar Daire Başkanlığı, Çırak ve meslek lisesi öğrencilerinin genel sağlık sigortası primine tabi olmadıkları için sağlık yardımı yapılmaması gerektiği yönünde SGK müdürlüklerine talimat vermiş. Peki, çırak ve meslek lisesi öğrencileri sağlık yardımlarını nerden alacak?

Bu anlamsız duruma Sayın Başbakanımız acilen el atmalıdır. Yüz binlerce çırak ve meslek lisesi öğrencisi çaresiz ve sağlıktan mahrum bir şekilde hayatını sürdürüyor. Eminim ki her gün bürokrasiden yakınan ve kendisi de bürokrasinin hantallığına binlerce kez şahit olan Sayın Başbakanımıza bu konu iyi bir şekilde anlatılırsa sorun çözülecektir.

Üzülerek belirtmeliyim ki, sosyal güvenlikte hukuksuzluğun, düzensizliğin, mevzuat bilmezliğin ve hak tanımazlığın bu kadar ayyuka çıktığı bir dönemi daha önce hiç görmemiştik.

Maliye Bakanlığı'nın eski bir veznedarına emanet edilen bu denli önemli bir daire başkanlığında her geçen gün daha da büyük sorunlar yaşanacağı gün gibi aşikar.

Oysa SGK Kısa Vadeli Sigortalar Daire Başkanlığı en teknik ve SGK'nın halkla en ilgili ve en önemli daire başkanlıklarından birisi olup, burada görev yapacak kişi hukuki formasyona sahip, hukuki literatürü bilen, mevzuattan anlayan yetkin biri olmalıdır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar