Cinsiyet eşitsizliği uçurumunu önce kim kapatacak? Avrupa mı, Afrika mı yoksa Asya mı?
Dünya genelinde kadın ve erkek arasındaki eşitsizlik azalıyor mu? Bu sorunun cevabı bölgelere göre değişiklik gösteriyor.
Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan son Küresel Cinsiyet Uçurumu Endeksi’ne göre, kadın-erkek eşitliği bölgelere göre farklılıklar gösteriyor. Özellikle de ekomomik eşitsizlikler açısından.
Uçurumun en hızlı kapanacağı bölge Batı Avrupa ülkeleri. Batı Avrupa’da yaşayan kadınlar önümüzdeki 47 sene içinde erkeklerle eşit olabilecekler. Eşitliğe en hızlı ulaşacak olan ülke İzlanda.
Latin Amerika ülkelerinde eşitliğin 61 yıl içinde sağlanabileceği tahmin ediliyor. Bu bölgede ise ilk sırada Nikaragua yer alıyor.
Sahra altı Afrika’sında cinsiyet eşitsizliği uçurumunun kapanması için 63 yıla ihtiyaç olduğu ifade ediliyor.
Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde yaşayan kadınların, erkeklerle eşit ekonomik şartlara ulaşmak için 93 sene beklemeleri gerekiyor. Doğu Asya ve Pasifik bölgesi için bu sayı 111 yıla çıkıyor. Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya baktığımızda ise kadınların durumu oldukça zor görünüyor; çünkü eşitliğe ulaşmaları için tam 365 yıl beklemeleri gerekiyor.
Doğu Asya, kadın-erkek eşitliği konusunda en geriden gelen bölge konumunda. Dünya Ekonomik Forumu uzmanlarına göre bölgede yaşanan ekonomik eşitsizlik uçurumunun kapanması için bin yıldan daha uzun bir süreye ihtiyaç var.
Her ne kadar dünyanın bir çok bölümünde cinsiyet uçurumunun kapanmasına yönelik önemli adımlar atılsa da, hala yapılması gereken çok iş var.
Dünya Ekonomik Forumu da 2006 yılından bu yana cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kalkması ile ekonomik kalkınmanın güçleneceğini ortaya koyan çalışmalar gerçekleştiriyor. Bu çalışmalardan biri de, Asya’da cinsiyet uçurumunu kapatmak adına çok önemli adımlar atan 10 ülkeyi inceliyor.
Rapora göre, kadın-erkek eşitliğinin en yüksek olduğu Asya ülkesi Filipinler. Ülke, cinsiyet uçurumunu yüzde 79 oranında kapatmış durumda. Eşit ücret uygulaması, kız çocuklarının eğitimine öncelik verilmesi bu başarının temel unsurları arasında yer alıyor.
İkinci sırada Bagladeş geliyor. Ülkenin cinsiyet eşitliği konusunda üst basamaklara tırmanmasında, kadınlara eşit ekonomik fırsatlar sağlanması, kadınların iş dünyasına katılımının desteklenmesi, yönetim pozisyonlarında, teknik alanlarda kadınlara rol verilmesi gibi unsurlar önemli rol oynuyor.
Uçurumu kapatmak adına önemli adımlar atan diğer 8 Asya ülkesi ise; Mongolya, Laos, Singaour, Vietnam, Tayland, Myanmar, Endonezya ve Kamboçya olarak sıralanıyor.
Kadının iş dünyasındaki rolünün artırılması, yönetim pozisyonlarına kolayca ulaşabilmesi, ekonomik olduğu kadar siyasi arenada da daha fazla kadın olması, kadınların okur-yazarlık oranının artırılması, eşit iş için eşit ücret politikalarının uygulanması, kadınların üniversite eğitimine erişiminin sağlanması, teknik alanlarda rol almalarının desteklenmesi bu ülkelerin başarısındaki temel faktörler.
Nobel Ödülü sahibi Muhammed Yunus’un dediği gibi, eşitsizlik “patlamaya hazır bir bomba” gibi karşımızda duruyor. Bu bombanın pimini çekmek, ya da bombayı imha etmek gelecekte nasıl bir dünyada yaşayacağımızı çok yakından ilgilendiriyor.