Çinliler, tonlarca Türk kirazı yiyor..

Hilmi DEVELİ
Hilmi DEVELİ EKONOMİDE SATIR ARASI [email protected]


Türkiye’den Çin’e kiraz ihraç ediliyor.
Çin hükümeti yaklaşık bir ay önce, kayıtlı bahçesi, soğuk hava deposu ve paketleme tesisleri olan toplam 9 Türk firmasına kendilerine ihracat yapabilmesi için resmi yetki verdi.

İhracat yapma yetkisi alan firmalardan Anadolu Kiraz’ın Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Beşer ile ihracat sürecini konuştuk.

İhsan Beşer Afyonkarahisar’lı iş insanlarımızdan.

Aile şirketi Beşer Ekmek ve ekmek ürünleri’nin yanısıra, Eva Grubu İnşaat Mülkiyeti, Anadolu Kiraz Tarım İthalat İhracat Ltd. Şti., Afyon Beşiktaş Spor Okulları ve Endüstriyel makine endüstrisi gibi farklı iş kollarında faaliyet gösteren bir grup şirketinin kurucu ortağı ve yöneticisi olarak başarıyla iş yaşamını sürdürmekte..

TOSYÖV Afyonkarahisar Destekleme derneği başkanlığı döneminde başlattığı “Çin’le ticareti geliştirme“ çabaları tam anlamıyla bir öyküyü oluşturuyor.

2010 yılında Çin Büyükelçisini Afyonkarahisar’a davet ederek şehrin; tarımda, turizmde, doğaltaş üretiminde potansiyeli anlatma amacıyla düzenlenen benim de konuşmacı olarak katıldığım 1.KOBİ ZİRVE’sinde anlatma ortamını yakalamıştı.

Bu çalışmalarına, dönemin Orman ve Su İşleri bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu ve il milletvekillerinin, Ticaret ve Sanayi Odası'nın desteğini alan İhsan Beşer Çin’le ticaretin gelişmesinde, bugün Kiraz’ın ihracatında sonuç elde edilmesinde ciddi katkısı olanlardan birisi..

Bu yılın nisan ayında düzenlen 3.KOBİ ZİRVESİ’ne katılan Çin’nin yeni Büyükelçisi konuşmasında kiraz konusunda sona gelindiğini söylemişti.

Türkiye ile Çin arasında 2013 yılında Gıda Güvenliği Anlaşması, 2015’te de Antalya’daki G20 Zirvesi’nde Bitki Sağlığı Protokolü imzalandığını, kiraz satışının bu kapsamda gerçekleştirildiğini söyledi.

Kirazın özelliklerini ve besin değerini ”Görüntüsü ve tadıyla iştah kabartan yaz meyvesi kiraz bin bir derde deva oluyor. Doğal sakinleştirici olarak öne çıkan kiraz sinir sistemini de güçlendiriyor.
Yazın en cazip meyvelerinden kiraz, B ve C vitamini, magnezyum ve kalsiyum açısından zengin özellikle içerdiği A vitamini ile cildimizi güzelleştirdiği, çocuklarda büyümeye yardımcı olduğu ve kan damarlarımızın sağlığını kontrollü tutarak koruduğu bilimsel olarak tüm dünyada kanıtlanmıştır” sözleriyle hatırlatarak, ”Kirazların Türkiye'de 16 gün soğuk hava deposunda 1 derecenin altında kalması gerekiyor. Bu uygulamanın amacı meyvenin içinde meyve sineği veya larva varsa ölmesi. Türkiye'de böyle bir risk olmasa da Çin zorunlu tutuyor ve bu zararlıların riskini almak istemiyor. İhraç edilen kirazların "Ziraat 900 Napolyon" türünde. Soğuk odalarda bekleme süreci yol ve rafta kalma süreleri de dikkate alındığında Kirazın dayanıklı cinsten olması gerekiyor” diyor İhsan bey.

Önümüzdeki hasat döneminde "Ziraat 900 Napolyon"dan daha dayanıklı olan Regina ve Royal King olarak isimlendirilen çeşitlerini de göndermeyi planlıyoruz.

Guangzhou, Şangay, Pekin gibi nüfusu 35-40 milyonu bulan şehirlerinde yoğun kiraz tüketiminin olduğunu belirten Beşer, bu ülkenin Şili, ABD, Kanada ve Avustralya'nın da aralarında yer aldığı ülkelerden kiraz ithal ettiğini bildirdi.

Çinin geçen yılki kiraz ithalatı 680 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyleyen, diğer ülkelerle fiyat rekabetinin önem taşıdığını vurgulayan Beşer, "O yüzden Çin ısrarla üzerinde durduğumuz bir pazardı. Çok şükür bunu da gerçekleştirmiş olduk" diyerek, söz konusu ülkeler arasında Şili'de kiraz mevsiminin Nisanda sona erdiğini, Türkiye'de ise Mayıs ayında başladığını anımsatarak, bu ülkenin söz konusu ürünün Çin'e satışında Türkiye'ye rakip olamadığını dile getirdi.

Anlatımına şu sözleriyle devam eden Beşer, “Dünya pazarlarında sunduğumuz, tadı lezzetiyle eşsiz Sultandağı ve bölgesindeki bahçelerde ürettiğimiz kirazlarımızı, Çin Uzakdoğu ve Avrupa’ya müşterilerimizin istediği kalite ve teknoloji ile erişimini sağlamak şirketimizin olmazsa olmaz ilkesi ve hedefi. Bahçede sezon başından sonuna kadar 60 kişi paketlemede ise 80 kişi çalışıyor.
Akredite olan paketleme tesisi ile sözleşmeli olarak çalışıyoruz. Kısa vadede yapılan yatırımlarla ticaret hayatına başlayan meyvelerin depolanması ve ticareti ile Türkiye'nin en güzel bahçelerine yatırım yaparak Avrupa ve Uzakdoğu'daki en seçkin müşterilere en kaliteli kirazları taşımaktan gurur duyuyoruz. Biz bu yıl 4 ton 50 kg kirazı Çin’e gönderdik" ifadelerini kullandı.

Beşer, Çin’e gönderilen kirazımız 1’er ve 5’er kilogramlık paketler halinde hem büyük marketlerde hem de sanal mağazalarda satılmaya başlaması bizleri gururlandırıyor”diyor.

İhsan Beşer ve bölgeden Çin’e Kiraz ihraç eden 8 firmamızla gurur duyuyor ve de başarılarını kutluyorum.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar