Çindistan'ı buluşturacak İstanbul'a köprü kuracak

Kerim ÜLKER
Kerim ÜLKER Perde Arkası [email protected]

Her ikisi de yüzde 6'yı aşan büyüme oranlarıyla dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri. Her ikisi de dünyanın en kalabalık ülkeleri. 13 trilyon dolarlık gücü ile Çin ve 3 trilyon dolarlık ekonomisiyle Hindistan'dan bahsediyorum. Son birkaç yıldır ulaşımdan kişisel bakıma, madencilikten tarım araçlarına, bankacılıktan tekstile bir çok alanda Türkiye'ye yatırım yaptı, şirket aldı, işbirliği anlaşmaları imzaladı. Dünyanın yeni süper güçleri olarak tanımlanan Çin ve Hindistan, ekonomideki bu gücünü BRIC üyesi olarak taçlandırıyor. Ancak "Çindistan" adıyla özellikle batı ekonomisine karşı yeni cephe olarak görmek daha doğru bir ifade olarak görünüyor. Türkiye'yi yakından takip eden bu iki ülkenin gözü kulağı ise doğunun en batısı olarak ifade edilen İzmir'de. Bu yıl 88'incisi düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı'nın (İEF) partner ülkesi Çin, odak ülkesi ise Hindistan ise gelecek gördüğü şehre adeta çıkarma yaptı. Fuara, 60'a yakın Çinli, 40'ın üzerinde ise Hintli şirket katıldı. Katılım sadece bununla sınırlı kalmadı, 40 ülkeden 13 bakan, 5 bakan yardımcısı, 191 resmi katılımcı olmak üzere 500 yabancı konuk vardı.

Bu konuklar arasında Çin ve Hindistan, ağırlığını hissettirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın da konuşma yaptığı fuarda bir de onur konuğu olarak İstanbul'un Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu vardı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 88 yıllık tarihinde ilk kez İstanbul'un onur konuğu olarak fuarda yer aldığını söylüyor. Yeni dönemle özellikle Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan İstanbul'u destekleyecek çalışmalara imza atacaklarını ifade ediyor.

Avrupa’nın karşılıklı en fazla uçuşuna sahip iki havalimanını yöneten İstanbul ve İzmir’in turizm, finans, ticaret gibi alanlarda gerçekleşecek köprülerin ilk planda tarım ve gıda alanında kurulacağını anlatan Tunç Soyer, detaylı çalışmaların önümüzdeki dönemde açıklanacağını, liman kenti İzmir’i öne çıkaracak planlamalar olduğunu ifade ediyor.

KÜLTÜR VE TURİZM İLK PLANDA

Soyer, önümüzdeki dönemde Çin ve Hindistan’a yönelik bir takım çalışmalara imza atacaklarını vurguluyor. Bunlar arasında kültür merkezi kurma, ikili ticari ilişkiler, yatırım konularının masaya yatırılacağını belirtiyor. Ancak Soyer’in en fazla üzerinde durduğu konu ise turizm. Ege’nin Asyalı turistler için ilgi çekici olacağını vurgulayan Soyer, önümüzdeki yıllarda bölgeden gelecek turist sayısını artıracak çalışmalar yürüteceklerini anlatıyor.

Temelleri cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 1923’teki İzmir İktisat Kongresi’nde atılan, ilk kez 9 Eylül Sergisi adıyla 1927’de açılan fuarın dünya ile buluşmasının üzerinden 88 yıl geçtiği.

TÜRKİYE İLKLERİ BU FUARDA TANIDI

Dünyanın en eski fuarlarından biri olan İzmir’i Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer şu sözlerle anlatıyor: “Türkiye, Ay’dan gelen bir taşı, ilk olarak burada gördü. 30 Ağustos 1940 tarihinde ‘Milli Piyango’ ilk kez tam da bulunduğumuz bu eşsiz parkta çekildi. Polyester kumaşı, kot pantolonu ülke olarak ilk kez Fuar’da tanıdık. Sandviç kelimesini ilk burada duyduk. Yürüyen merdivenle Fuar’da tanıştık. Dünyada soğuk savaş yaşanırken, orak çekici ve Amerikan bayrağını burada yan yana gördük. Batı’nın Doğu’ya temas ettiği ilk nokta, Doğu’nun Batı’yı gördüğü ilk pencere olan İzmir Fuarı’nda...”

Dünyanın ilk parlamentolarından birine ev sahipliği yapan İzmir, demokrasi kenti, liman şehri gibi unvanlarına bir de bölgesel fuar merkezini eklemek üzere…

Soyer’in anlattığı üzere, ilkleri yaşatmaya da devam edecek gibi görünüyor.

ORMAN YANGINI İÇİN UÇAK KAMPANYASI

Geçen hafta sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da yakından takip ettiği orman yangınından konu açılıyor. Aralarında ünlü sanatçı Cem Yılmaz’ın da yer aldığı TEMA’nın ağaç dikme kampanyasının ikinci ayağını gerçekleştirecek olan İzmir kenti, yangında büyük tartışmalara neden olan ve afetin günlerce söndürülememesiyle sonuçlanan yangın söndürme uçakları ile ilgili bir çalışma başlatacak. Soyer, “Bu konuda bir kampanyayı önümüzdeki günlerde açıklayacağız. Belediyemize ait bir yangın söndürme uçağı almak istiyoruz” diyor. İzmir-Karabağlar’da günlerce devam eden yangında 5 bin hektarlık alan kül olmuş, Tarım ve Orman Bakanı Bakanı Bekir Pakdemirli, Türk Hava Kurumu’nu ve filosundaki uçakları hedef alarak bozuk olduğunu ve yeterli olmadığını ifade etmişti. Pakdemirli’nin en dikkat çeken açıklaması da bakanlık personelinin uçaklara binmek istememesi olmuştu. Oysa yangına gece gündüz müdahele eden Ukraynalı pilot Yuri Bostnik’in görev sonrası dinlendiği otel odasına kalp krizi geçirmesi ve hayatını kaybetmesi de ayrı bir konu. Bir de Yunanistan’dan Gürcistan’a komşu ülkelerdeki orman yangınlarına büyük özveriyle yardım eden veya yardım teklifinde bulunan Ankara'nın, İzmir kentine ulaşmakta zorluk yaşaması da akıllara farklı sorular da getiriyor doğrusu.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar