Çin ve Hindistan, rüzgarda da liderlikten vazgeçmiyor
Dünya genelinde 2020 itibari ile yapılacak rüzgar enerjisi yatırımlarının 65.2 GW'ı Hindistan tarafından gerçekleştirilebilir.
GWEC (Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi) 2010 Küresel Rüzgar Enerjisi Raporu'na göre, önümüzdeki beş yıl içinde küresel rüzgar enerjisi pazarı yılda yüzde 18.2 oranında büyüme kaydedecek. 2015 itibariyle dünya genelinde kurulu rüzgar enerjisi kapasitesinin iki kat artarak 450 GW'a ulaşmasının beklendiği raporda, 2010 yılında 35.8 GW olan yıllık kapasite ilavelerinin 60.5 GW düzeyine tükseleceği tahmin ediliyor. GWEC Genel Sekreteri Steve Sawyer'a göre 2010 yılı rüzgar sektörü için zorlu bir yıldı, ama işler yeniden yoluna girmeye başlıyor.
Uzun dönemli planlar, destekleyici politikalar ve büyük yatırımlarla Çin, 2010 yılında küresel kapasiteye ilave edilen yatırımların yaklaşık yarısını oluşturdu. GWEC'e göre, 2015 yılında her yıl gerçekleştirilecek kapasite ilavelerinin 20 GW'ı bulması bekleniyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) hazırladığı raporda da Çin'in geçen yıl bu alandaki yatırımlarının önceki yıla göre yüzde 39 artışla 54,4 milyar dolara ulaştığına yer veriliyor. Çin böylece dünyanın en büyük rüzgar türbini ve güneş modülü üreticisi oldu ve kurulu yenilenebilir enerji kapasitesi açısından ABD'yi geride bıraktı.
Hindistan'ın kömürü 45 yıl içinde tükenecek
Çin'in yanı sıra Hindistan'da bu alanda oldukça önemli bir rol üstleniyor. Uzmanlara göre Hindistan'ın istikrarlı büyümesi ile birlikte Asya'nın toplam kapasitesi 174.6 GW'a ulaşabilir. World Institute of Sustainable Energy (Dünya Sürdürülebilir Enerji Enstitüsü), Indian Wind Turbine Manufacturers Association (Hintli Rüzgar Türbini Üreticisi Birliği) ve Küresel Rüzgar Enerjisi Konseyi tarafından yayınlanan "Hindistan Rüzgar Enerjisi Sektörüne Bakış 2011" raporunda yer alan tahminlere göre, dünya genelinde 2020 itibari ile yapılacak rüzgar enerjisi yatırımlarının 65.2 GW'ı Hindistan tarafından gerçekleştirilebilir. Hindistan'ın 2010 yılı sonu itibariyle kurulu kapasitesi 13.1 GW'a ulaşıyor. Rüzgar enerjisi, Hindistan yenilenebilir enerji sektöründeki toplam kurulu gücün yüzde 70'ini temsil ediyor. Hindistan'nın rüzgar kapasitesinin 2030 yılında 160.7 GW'a ulaşabileceği ifade ediliyor. Hindistan'ın elektrik talebinin önümüzdeki 25 sene boyunca yılda ortalama yüzde 7.4 hızla büyümesi bekleniyor. Talep artışındaki bu hızın yakalanması için, üretim kapasitesinin beş kat artırılması şart. Bugün Hindistan'ın elektrik üretiminin dörtte üçünden fazlası kömür ve doğalgazdan elde ediliyor. Mevcut kullanım hızıyla, Hindistan'ın kömür rezervlerinin 45 yıl içinde tükenmesi bekleniyor. Hindistan elektrik üretimi için ihtiyacı olan kömürün yüzde 10'unu ithal ediyor. Bu oranın 2011'den itibaren yüzde 16'ya ulaşacağı ifade ediliyor.
Çin fırsatı gördü, sıra Hindistan'da
Bir süre önce Dünya Bankası tarafından yayımlanan raporda da, Hindistan'ın enerji talbini karşılamak ve enerji güvenliğini sağlamak açısından yenilenebilir enerjilerin çok önemli bir rol oynadığına yer verildi. Raporda, Hindistan'ın ihtiyaç duyduğu 68 GW'lık enerjinin, biyokütle, rüzgar ve küçük hidroelektrik santralleri gibi, farklı yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilebileceği ifade ediliyor. Dünya Bankası Sürdürülebilir Kalkınma Ağı Başkan Yardımcısı Inger Andersen, Çin'in, geceğin büyük teknoloji sanayi olarak değerlendirilen yenilenebilir enerji sektöründeki fırsatı gördüğünü söylüyor. Andersen, Hindistan'ın da aynı Çin gibi, yeni büyüme fırsatlarını yakalamaya hazır olduğuna dikkat çekiyor.
Yeni politikalar gerekiyor
Dünya Sürdürülebilir Enerji Birliği Genel Direktörü GM Pillai, Hindistan'ın küresel rüzgar enerjisi gelişmelerinde üstlendiği rolü güçlendirmek için çalıştıklarını söylüyor. Pillai, "Hindistan İklim Değişimi Ulusal Hareket Planı kapsamında, 2020 itibariyle yüzde 15 yenilenebilir enerji hedefini güçlendirecek kanunların çıkarılmasını yönündeki çabaları destekliyoruz" diyor. Hindistan Rüzgar Türbini İmalatçıları Birliği Başkanı DV Giri de "Hindistan hükümeti, önümüzdeki 30 yıl içerisinde ülkenin yenilenebilir enerji kaynaklarını çok daha fazla kullanmayı taahhüt etti. Şimdi, bu politikayı harekete geçirme zamanı. Bu da yenilenebilir enerjilerdeki gelişmelerden hem ulusal fayda yaratılmasını, hem de Hindistan'ın uluslararası alanda liderliğini oluşturmasnı sağlayacak" diyor.
Rüzgarın ekonomik faydaları
Rüzgar enerjisinin genişlemesinin sadece çevresel değil ekonomik faydaları da söz konusu. Rüzgar oldukça rekabetçi bir kaynak. Hindistan'da 2020 yılında 65.2 GW kapasiteye ulaşması beklenen rüzgar sektörü yıllık 10.4 milyar dolar yatırımı çekecek ve imalat, proje geliştirme, yapım, işletme ve danışmanlık gibi alanlarda 170 bin yeşil iş imkanı yaratacak. Bununla birlikte her yıl 174 ton karbondioksit azatlımı söz konusu olacak.