Çin Seddi'nin Öteki Yüzü - III

Ahmet COŞKUNAYDIN
Ahmet COŞKUNAYDIN [email protected]

Pazar Ekonomisini Benimseme ve Başarı

Sovyetler Birliği'nin dağılma yılları olan 1990'larda, ekonomide serbest yani pazar, yönetimde de komünist yöntemi benimseyen Çin Halk Cumhuriyeti, kendine bir hedef belirleyerek, buna kilitlendi.

Bu inanç ve kararlılığa ben bizzat şahit oldum ve amaca ulaşıldığını da kendim yaşadım .1990'lı yıllarda Asya'nın en Doğusunda olan Çin ile en Batısında olan Çin ve Türkiye, Olimpiyatlara ev sahipliği yapabilmek için, uluslararası rekabete katıldılar. O dönem her ikisi de kaybeden ülkelerden, Çin, iddiasından vazgeçmedi ve sonunda, bu amacına ulaşırken, İstanbul, bunu bir daha ağzına almadı.. Yani pes etti.

Yine aynı yıllarda, Çinli diplomatlar, gelecek 25 yıl içinde Amerikan ekonomisini yakalayacaklarını ve bunu başaracaklarını, inanarak dile getiriyorlardı.

İşte günümüze bakarsak, şu an için yaklaşık 14 trilyon dolarlık GSMH ile, dünya ikinci en büyük ekonomi haline gelmiş bulunuyor. Birinci olmasının da önünde hiç bir engel yok .Çünkü, inanç, irade ve güven var Çin toplumunda.

Tabii Amerika ile yaşanan ticaret savaşlarını göz ardı etmemek gerek. Ama hiç bir savaş sonsuza kadar sürmeyeceğine göre...

Çinli uzmanlar, ticaret savaşlarından dolayı, Amerikan tüketicisinin cebinden 500 milyar dolardan daha fazla para çıkacağını hesap ediyor ve gözler önüne seriyorlar.

805 milyon kişilik bir işgücüne sahip bir ülkenin üretim gücünün ne kadar büyük olduğunu hemen gözlerinizin önüne getirebilirsiniz. Kişi başı milli gelir ise 9 bin 665 dolar. İhracat rakamları 2 trilyon 420 milyar, ithalat ise 1 trilyon 990 milyar dolar. İhracatı fazla veren nadir ülkelerden...

İşsizlik oranın yüzde 4.8 ile 5.1 arasında değiştiği bu ülkede TÜFE ise 1.9 olarak yaşanıyor. Yıllık ortalama büyüme ise yüzde 6.6 olarak gerçekleşiyor. Para biri yuan veya rimbi diye de söylenebiliyor, değeri nerdeyse sabit. Bir Amerikan doları yaklaşık 7 yuan ediyor.
Toplam dış ticaret hacmi ise 4 trilyon 410 milyar dolar.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar