Çin savaş uçakları II. gemide
Dünyada uçak gemisine sahip olmak ayrıcalık. Bu ayrıcalık ise halen sayıları 10'u geçmeyen ülke tarafından paylaşılıyor. Savaş uçağı taşıyabilen dünya denizlerinde çok sayıda gemi bulunuyor. Bunlar arasında en gelişmişleri olanların sayısı ise sadece Amerika Birleşik Devletler, İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya gibi ülkelerin ellerinde bulunuyor. Çin ise Rusya'dan, Ukrayna'ya geçen ve onlardan satın aldığı bir gemiyi uçak gemisine çevirerek, bu ayrıcalıklılar arasında yerini almıştı.
Çin bununla yetinmeyip, kendi olanaklarını seferber ederek, kendi uçak gemisini inşa etmek için kolları sıvamış ve bunun meyvesini de günümüzde kendi ürettiği gemisini filosuna katarak, ordusuna II. uçak gemisine kavuşturmayı başardı.
Uçak gemilerinin, en modern ve gelişmişlerinin maliyetleri ise akıllara durgunluk verecek bir fiyata ulaşabiliyor. Bu fiyat artık günümüzde 4 ile 6 milyar dolar arasında değişebiliyor.
Ağırlıkları da 70 bin tonu aşabilen bu yüzen ordular, üstünde 5 bine yakın askeri da, okyanuslar üzerinde dolaştırarak, kendi ülkesine güven, karşı ülkelere ise korku ve temkinli olma uyarısında bulunuyor.
Son 1000 (bin) yıldır, kimseye saldırmamakla övünen ve bunda gerçeklik payı da olan Çin'in, son yıllarda silahlanmaya verdiği önem ve askeri harcamalarındaki artış, çeşitli ülkeler tarafından farklı yorumlara yol açıyor.
Örneğin, Çin Halk Cumhuriyeti geride bıraktığımız Mart ayında, askeri harcamalarını yüzde 7 oranında artıracağını duyurmuştu. Bu yıl içinde ise, bu harcamaların ülkenin Gayri Safi Yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 1.7'sine ulaşması bekleniyor.
Çin'in kendi ürettiği bu uçak gemisinin, tam anlamıyla hizmet görebilecek hale gelmesinin ancak 2020 yılında mümkün olması bekleniyor. Halen 71 uçak gemisine sahip Amerika Birleşik Devletleri ile karşılaştırdığımızda, Çin halen yolun başında. Teknolojik anlamda da Amerikalıların düzeyine ulaşabilmesi için, önlerinde oldukça uzun bir yol var.
Fakat bu işte teknolojiyi yakalayıp, ilk milli uçak gemisini inşa eden Çin, bundan sonraki yolları daha kısa sürede kapatacak gibi görünüyor.
Çin bu hamlesi ile en azından, kendi açık denizlerinde, bundan böyle kendini daha güven ve emniyette hissedebilecek, dış tehditlerden daha az etkilenecektir.