Çin rüzgarı altını vuruyor
Önceki hafta; Euro Bölgesi'nin yüksek borçlu ülkeleri tarafından düzenlenen ve Çin'in de desteği ile başarılı geçen tahvil ihaleleleri sonrasında oluşan iyimser hava sürüyor. Euronun, dolar karşısındaki yükselişi devam ederken, altın ve gölgesi gümüş irtifa kaybediyor. Özellikle; Çin'de, yüksek büyümeyle ısınan ekonomiyi soğutmaya yönelik yeni tedbirlerin yanı sıra faizlerin yükseltilmesi tarafında artan beklentilerle yön bulmakta zorlanan yatırımcılar geçen hafta, altında çekimser davranarak,düşüşüne zemin hazırladı. Euro/dolar paritesi haftalık bazda, yüzde 1.76 oranında değer kazanırken kendisinden ayrışan altın yüzde 1.43, gümüş, yüzde 3.22 oranında değer kaybetti.
Geçen haftaya 1.362 dolar/ons seviyelerinden giriş yapan altın, Almanya'nın 750 milyar euroluk kurtarma paketinin genişletilmesinin müzakere edilmesini reddetmesi sonrası 1.3245 seviyesine gerileyen euro/dolar paritesine zayıf bir tepkiyle karşılık verdi ve ABD piyasalarının kapalı olmasının da etkisiyle günü 1360 dolar/ons seviyelerinde kapattı. Salı günü toparlanmaya başlayan sarı maden, 1.375 dolar/ons'a ulaşırken, Euro/dolar paritesi Asya piyasalarıyla birlikte yönünü yukarıya çevirdi. Almanya'dan açıklanan ZEW yatırımcı güven endeksinde, 6 aylık periyoddaki en yüksek seviyenin kaydedilmesi ve Portekiz'in yeterli nakde sahip olduğu ve yeni ihaleleri iptal edeceği dedikodusu, ABD tarafından gelen olumlu verilerin önüne geçerek pariteyi 1.34'e, altın'ı da 1.375 dolar/ons'un üstüne taşıdı. Çarşamba günü, haftanın en yüksek seviyesi olan 1.379.50 dolar/ons'a kadar yükselen altın, perşembe günü dünyanın 2. büyük ekonomisi haline gelen Çin'den açıklanan, yüzde 9.8'lik büyüme rakamıyla sarsılan emtia piyasasının peşine takıldı ve hızla düşüşe geçti. Çin'in büyüme verisiyle, sıkı para politikası ve faiz artırımı endişesi içine giren piyasalarda artan satış dalgası, emtia fiyatlarında top yekün düşüş etkisi yaptı. Diğer taraftan, ABD'den gelen olumlu inşaat izinleri ve işsizlik başvurusu verileri ile ham petrol stoklarında yaşanan artış bu düşüşlerin destekleyicisi oldu. Cuma günü emtia piyasasında toparlanmalar yaşansa da altın ve gölgesi gümüş, bu gruba dahil olamadı. Özellikle; Euro Bölgesinde esen olumlu rüzgarın etkisiyle artan risk iştahı da altındaki toparlanmaya sekte vurdu. Cuma günü 1.34-1.35 bandının dışına çıkarak dik bir yükselen grafik çizen parite, 2 ay aradan sonra en yüksek seviye olan 1.3626 'u kaydederek, haftalık bazda da yüzde 1.76 oranında değer kazanırken, ABD tarafından gelen olumlu şirket bilançoları, piyasaları manipüle etti. Özellikle; Dow Jones endeksi son 29 ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, Avrupa borsa endekslerindeki yükselişler dikkat çekti. Aleyhindeki bu pozitif gelişmeler ile 18 Kasım'dan bu yana gördüğü en düşük seviyeyi 1337.82 dolar/ons'la test eden altın, 1342.58 dolar/ons kapanışla haftalık bazda yüzde 1.43, gümüş yüzde 3.22 oranında değer kaybederken grubun ayrışanları paladyum yüzde 2.95, platin yüzde 0.82 oranında değer kazandı. Temel metallerin tek yükseleni nikel olurken, stoklarındaki yükselişe bağlı olarak Nymex türü petrol fiyatı yüzde 2.69 oranında geriledi.
Euro Bölgesi'nde yükselen risk iştahı ve Çin'in büyüme rakamları ile ısınan ekonomiyi soğutma çabaları, altın yatırımcısını alım yönünde isteksiz kılarak fiyatlarda baskı yaratsa da, enflasyon da gözlenen artış eğilimi, alım yönünü destekleyen unsur olacaktır. Tepki alımlarının da devreye girmesiyle altın bu hafta, 1350 - 1380 dolar/ons bandına tekrar yerleşecektir.