Çin-Porselen dükkanına girmek üzere

UZMAN GÖRÜŞÜ
UZMAN GÖRÜŞÜ [email protected]

Şant Manukyan / İş Yatırım

Piyasalar bir süredir Mart ayı bitmeden Çinden bir faiz haberi geleceği gerçeğini kanıksamıştı. Elbette bu son faiz arttırımı değil.Özellikle gıda fiyatlarının seyrini göz önüne alırsak. Ve bu adım kısa vadede misır, pamuk, bakır vb Çin kaynaklı talep gören ürünler üzerinde baskı yaratacak bir düzeltme için yeterli bahane olacak bir gelişme.Ancak göz ardı etmemek gerekir ki hem FED politikaları hem de doğal koşullar emtialarda uzun vadeli yukarı hareketi desteklemeye devam ediyor.

Bugün "NYC'ye meteor çarpacakmış" derseniz bunun "FED likidite pompalamak durumunda kalacak hisse alalım" şeklinde yorumlayacak yatırımcılar olduğundan hiç şüphe yok. Ancak "normal" koşullarda olası bir faiz veya RRR artışının neden kaynaklandığına bakmadan "iyi veya kötü" olarak nitelendirmek hatalı olur.

Grafikte  gördüğünüz gibi daha önce Çin faizleri (mavi) ve Munzam Karşılıkları (açık yeşil) oranlarını arttırırken Bakır yükseliş trendini bozmamıştı.Yine geçtiğimiz aylarda Munzam Karşılıkları artarken de yükselmeye devam etti. Şayet Çin ekonomin büyüme döngüsünün başında ise bu faiz arttırımları da emtialar üzerinden kalacı etkide bulunmayacaktır.

Çin açısından asıl kaygı uyandıran faizlerin ve munzam karşılıklarının artması değil iyi gelen PMI, GDP vb rakamlara rağmen yükselmeyen endeksleri. Yeni lider kadrosunun 2012de geleceği düşünülürse Çin bu yıl kurları kesinlikle büyük bir revaluasyona maruz bırakmayacaktır. Benchmark faiz oranları ise halen enflasyonun ciddi anlamda altında seyretmeye devam ediyor.Yani kısa vadede büyük bir şok ihtimali düşük. Borçlanma limitleri ise 2010da 7.5 trilyon yuan olan miktarın üzerinde tahmini olarak 7.9 trilyon yuan olarak gerrçekleşti. 2011 de yeni tavanın hangi seviyede belirleniceği önem taşıyor. Ayrıca pek çok analist ve önemli yatırımcı Çin'in bundan sonraki 10 yılda 9-11% aralığında değil  7-9% aralığında büyüyeceğini tahmin ediyor. Özetlersek kısa vadede büyük bir sorun olmasa da orta vadede Çin yeni bir döneme giriyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Euro nereye koşuyor? 03 Ağustos 2017