Çin izlenimleri (8) Shanghai

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET [email protected]

Şanghay, Doğu Çin'de Yangtze Nehri Deltası'nın kıyısında yer alan, Çin Halk Cumhuriyeti'nin en büyük, dünyanın da sekizinci büyük şehri. Yaygın olarak Çin'in modern ekonomisinin kalesi olarak görülen şehir, bu yönüyle ulusun en önemli kültürel, ticari, endüstriyel ve iletişim merkezlerinden biri olarak kabul edilir. İdari olarak Şanghay, Çin Halk Cumhuriyeti'nin eyalet statüsündeki bir belediyesidir. Şanghay, dünyanın en yoğun limanlarından biridir ve 2005'te dünyadaki en büyük kargo limanı olmuştur.

Eskiden küçük bir balıkçı kasabası olan Şanghay, 2000'lerde ise yaklaşık 1000 gökdele-nin olduğu ve 3 bin tanesinin yapım aşamasında olduğu metropole dönüşmüştür. Çin'in 20. yüzyılla birlikte en önemli şehri olan kent, cumhuriyet döneminde popüler kültürün, entelektüel tartışmaların ve politik olayların merkezi olmuştur.

Son dönemde kentin ev sahipliği yaptığı küresel etkinlikler arasında Formula 1 Çin Büyük Yarışı, erkekler tenisinde yılın en iyi 8 isminin katıldığı Ustalar Kupası ve küresel ısınmaya karşı yedi kıtada gerçekleştirilen Live Earth (Yaşayan Dünya) konserlerinin Asya ayağı, Expo Dünya Fuarı gibi ses getiren organizasyonlar bulunuyor.

Bölgede doğal kaynaklar; kömür, petrol ve doğal gaz yatakları, kaya tuzu, kükürt, fosfor ve mermer olarak sıralanıyor.

10 Eylül'de Hangzohu'dan otobüsle üç saatlik mesafede bulunan Shanghai'de, Çin Halk Cumhuriyeti'nin en büyük gümrükleme ve nakliye şirketi temsilcisi ile görüşüldü.
Ki, bu şirketin sahibi aynı zamanda Gümrük Müşavirleri Derneği'nin de başkanı imiş. İki ülke arasında güvenli ticaret için hazırladığım Türkçe-Çince-İngilizce proje sunuldu. Hangzhou ve Shanghai birimleri olarak buna evet dediklerini ve merkezleri Pekin'in de onayını aldıktan sonra anlaşma imzalayabileceklerini belirten Çinli yetkili ile konunun detayları müzakere edildi. Mutabık kalındı.

Kapitalizm Çin'e ilk defa bu şehirden girmiş

Bilahare ışıklar altında sarı nehir kıyısındaki yeni ve eski şehir gezildi. Bu nehir pis bir nehir imiş ama şimdi etrafında muhteşem yapılarla ve üzerindeki dizaynlarla çok güzel görünüyor. Çok kalabalık bir şehir, kapitalizm Çin'e ilk defa bu şehirden girmiş. Her milletten akın akın insanlar var. Bizim İstiklal Caddesi'ne benzeyen bir caddeleri var ve burada büyük kalabalıklar dolaşıyor. Biz de heyetçe dolaştık. Mağazalara baktık.

Fiyatlar Türkiye'den ucuz ama çok ucuz değil, her marka malın taklidini bulabilmek mümkün. Özellikle saat satanlar zaten hemen yanınıza yaklaşıyorlar. Gece vakti insanların gruplar halinde müzik eşliğinde dans ettiklerini gördük.

11 Eylül'de sabah erkenden havaalanına gittik. Buradaki, yolcuların kılık kıyafetleri çok düzgün, oradan 2 saatte Pekin'e uçtuk. Uçakta yemekler uluslararası standartlara uygun sunuluyor. Pekin'de biraz bekledikten sonra Urumçi uçağına bindik ve Urumçi'ye de uğradıktan sonra 6 saat 30 dakikada sonra Atatürk Havalimanı'na vardık. Böylece, TUÇİDER'in organizasyonunda 27 Ağustos - 12 Eylül 2012 tarihleri arasında 20 Türk işadamının katılımıyla gerçekleştirilen Çin'e yapılan iş ve kültürel işbirliği seyahati verimli bir şekilde sona ermiş oldu.

Üzerinde mutabık kalınan bu proje konuları şöyle sıralandı

- Şirketlerinin karşılıklı ticaretini her iki tarafın ve devletlerin menfaatlerini koruyarak güvenli hale getirmek, güvenli hale getirmek için organizasyonlar oluşturmak,
- Danışmanlık hizmeti vermek,
- Yasal yollardan hak aramaya rehberlik etmek,
- Resmi makamlarla bilgi paylaşımı,
bu hizmetler için bir yapılanma geliştirilecektir.

Sorunlu alanlar

1. Şirketlerin istenen ve anlaşılan evsaflara uygun mal sevk etmemeleri,
2. Gönderilen malların iade edilmesi,
3. Mal bedellerinin tahsil edilememesi,
4. Resmi Kurumların işlemlerindeki süreler nedeniyle uğranılan zararlar,
5. Mallara Resmi Kurumlarca el konulması,
6. Gümrük Prosedürlerinin yeterince bilinmemesi,

Çalışma yöntemleri

1. Ülkelerin gümrük ve dış ticaret mevzuatları güncel olarak izlenecek..
2. Şirketlerin karşılıklı ticaretlerinde sorun çıkmadan önce gerekli bilgilendirmeler ve yönlendirmeler yapılacak.
3. Eşya tedariki, nitelik ve kalitesinin anlaşma hükümlerine uygunluğu, sevki, gümrük işlemlerinin yapılması konularında bilgi ve teknik destek şeklinde danışmanlık hizmeti verilecektir.
4. Sorunlar çıktığında çözüm için gerekli resmi makamlar ve Bankalar nezdinde çalışmalar yapılacaktır.
5. Karşılıklı olarak yapılacak yatırımlarda projelendirme çalışmaları gerçekleştirilecektir.
6. Çözüm neticeleri raporlar halinde ilgililere intikal ettirilecektir.
7. Firmaların talebi halinde dış ticaret ve gümrük işlemleri süreçlerinin kontrolü ve ya-pılmasında hizmet verilecektir.
8. Risk analizleri yapılarak şirketlere rehberlik edilecektir.
9. Şirketlerin denetim talepleri karşılanacaktır.

Sonuç

1. Yapacak çalışmalarla güvenli ticaret ortamı sağlanmış ve firmaların karşılıklı çıkarları korunmuş olacaktır.
2. Hükümetler arasında yapılacak anlaşmalara zemin hazırlamak için teknik bilgi destek-leri sağlanacaktır.
3. İstihdama ve vergi toplanmasına yardımcı olunacaktır.
4. Güvenilir imaj uluslararasında yaygınlaştırılacaktır.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar