Çin izlenimleri (2) TÜÇİDER

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

 

 
hakdogan@akddenetim.com
 
2012 Türkiye'de Çin yılı 2013 de Çin'de Türkiye yılı olarak kararlaştırıldığı için faaliyetler yoğun bir şekilde devam ediyor. En son bu hafta Pekin'li işadamları ile Malatya İşadamları Derneği toplantı yaptı. Ataşehir'de gösteri yapan Wuxi Sanat Topluluğu Eskişehir'de de gösteri yapacak. Keza; Pekin Sanat Topluluğu tarafından da Ankara Belediye Başkanı Melih Gökçek'in ve Pekin Belediye Başkan Yardımcısı Xia Zhanyi'nin de katıldığı muhteşem bir müzik ve gösteri programı Ankara'da icra edildi.
Türkiye Çin Halk Cumhuriyeti ekonomik ve kültürel işbirliği alanında önemli faaliyetler gösteren ve Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği, dernekleri, ticaret odaları, belediyeleri, holdingleri tarafından anlaşma yapılan bir dernek olan Türk Çin İpek Yolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği (TÜÇİDER) bu faaliyetlerde hep en önde organizatör oldu. Bu derneği tanımak ve faaliyetlerini izlemek gerekiyor. Geçen haftaki makalem ve bundan sonraki makalelerde bu derneğin faaliyetleri çerçevesinde Çin İzlenimlerimi belirteceğim.
Türk Çin İpekyolu Yolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği'nin kuruluşundaki amaçlar ve misyonu konusunda Dernek Başkanı ve Çin Halk Cumhuriyeti Onursal Milletvekili (Çin'de üç tip milletvekili bulunmaktadır. Bunlardan birincisi halkın seçtikleri - ikincisi mesleklerinde çok başarılı kişiler - bir diğeri de uzun araştırmalar sonucunda uluslararasında başarı ve nitelik sahibi ünlü kişiler) Prof. Dr. Zeyneş İsmail'in anlattıklarına, mesajına bakmak yeterlidir.
Mesaj özetle şöyle; "..Türk ve Çin kültürleri; ilk yazılı kaynakların meydana geldiği 6-7 bin yıl öncesine kadar uzanmaktadır. Kökleri çok eski uygarlıklara dayanan Türk ve Çin halklarının binlerce yıl aynı coğrafyada komşu olmaları; iki halkın günlük hayatları içinde yer alan birçok davranışların ve geleneklerin etkilenmesine neden olmuştur. Türk ve Çin halklarının sahip olduğu kültür kadim olan bir kültürdür. Bu yönüyle gerek Türk, gerekse Çin kültüründen tarih boyunca birçok millet etkilenmiştir. TÜÇİDER'in kuruluş amaçları içinde öncelikle iki halkın kültürel, sanatsal işbirliğine katkılar sağlamak gelmektedir. İkinci önemli işbirliği ise eğitim, teknoloji ve ekonomik alanlarda işbirliklerinin geliştirilmesidir. TÜÇİDER iki halk arasındaki kültürel ve sanatsal yakınlaşmaya katkıda bulunmak üzere, bünyesinde bir Kültür ve Sanat Komitesi kurmuşturÖ Yeni tarihsel dönemde hükümetler arası temaslar ve giderek gelişen teknolojik ve kültürel değişim, geçtiğimiz yıllarda hızla artmıştır. İki ülke arasında 2000 yılında, 1 milyar dolar civarında olan ticaret hacmi, 2010 yılı sonunda 20 milyar dolara 2011 yılın sonunda da 25 milyar dolara ulaşmıştır.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Çin Başbakanı Wen Jiabao'nun bir araya gelmesiyle ticaret için yeni hedefler belirlenmiştir. Yeni hedef ticaret hacminin 2015 yılında kadar 50 milyar dolara, 2020 yılında 100 milyar dolara ulaşmasıdır. Bununla birlikte; son yıllarda eğitim alanında ikili işbirliği mekanizmasının kurulması, iki ülke arasında bilim, turizm, spor, medya ve kültürel değişimin daha verimli ve sık olması bu hedefleri desteklemekte-dir.
Ö 2012 yılında Türkiye'de yapılan "Çin Kültür Yılı" ile 2013 yılında Çin'de düzenlenecek olan "Türk Kültür Yılı" etkinlikleri, karşılıklı faaliyetlere yeni bir başlangıç noktası niteliğin-dedir. Yeni kurulan bu platformda, iki ülke arasındaki ekonomik ve kültürel alışverişler kuş-kusuz ki her zamankinden daha güçlü olacaktır. İki ülkenin resmi kurumları arasındaki an-laşmalar ve iyi niyete dayalı açılımların sivil Toplum kuruluşları ile desteklenmesi, Türk ve Çin dostluğunun gelişmesinin yanı sıra ekonomik ve kültürel faaliyetlerin de sürekliliğini sağlayacaktır.."
Aynı zamanda Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu Genel Sekreteri de olan M. De-mokan Eren ve Nuray Kayalar'ın başkan yardımcılıklarını yürüttüğü TÜÇİDER, İki ülke arasındaki heyetlere mihmandarlık yapan en büyük sivil toplum kuruluşu. TÜÇİDER, hem Çin'e ziyaretler hem de oradan gelen heyetlerin çalışmalarını organize ederek, resmi heyetleri buluşturuyor ve işadamları arasında anlaşmaların yapılmasını sağlıyorlar. 
Nitekim; Çin resmi makamlarının TÜÇİDER ile yaptığı anlaşmalarda bu durumun sürece-ğini gösteriyor. Bir sivil toplum kuruluşunun resmi makamlarca muhatap alınarak anlaşmalar yapılmasının önemi ileriki süreçte çok daha iyi anlaşılabilir.
Çin firmalarının ticarette bulundukları Türk firmaları ile aralarındaki sorunları çözme konusunda Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarlığınca TÜÇİDER'e yetki vermiş bulunmaktadır. Yazılı anlaşma metnin anlamı büyüktür. Keza; Türk firmalarının Çin firmaları ile yaşadığı sorunları çözme konusunda da geniş bir yelpazede muhatap olunan Çin makamları TUÇİDER'e yardım ve güvenlerini esirgemediklerini belirtiyorlar.
TUÇİDER'in bu resmi anlaşmalarının yanı sıra Çin belediyeleri (Wuxi-Hangzau)-üniversiteleri, önde gelen holding ve şirketleri ve de dernekleri ile yaptığı analaşma ve işbirlikleri dikkate alındığında dernek faaliyetlerinden ve heyet temaslarından şirketlerimizin yararlanması menfaatleri icabı avantajlı bir durum olarak ortaya çıkıyor. Son olarak işadamlarıyla gerçekleştirdiği iş seyahatinde olup bitenleri yapılan anlaşmaları, kurulan bağlantıları, 10 milyonlarca dolarlık yatırım anlaşmaları, işbirliği ve yatırım alanlarının neler olduğu, Çin'le ticaret yapacakların dikkat etmesi gerektiği konuları, sonraki yazılarımda sizinle detaylı olarak paylaşacağım.
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar