Çin, İrlanda büyüklüğünde ormanlık alan yaratacak

DİDEM ERYAR ÜNLÜ
DİDEM ERYAR ÜNLÜ YAKIN PLAN [email protected]

Kömürle çalışan santraller nedeniyle hava kirliliğinin kronikleştiği Çin’in yeni ekonomi politikası, yeni bir enerji politikasını beraberinde getiriyor. Bu yeni enerji politikasının ana unsuru “gökyüzünü yeniden mavi yapmak”.

Bu tüm dünya için olumlu bir gelişme, çünkü eğer Çin değişirse, dünya da değişecektir. Çin’in girmekte olduğu yeni kalkınma sürecinde, enerji politikaları özellikle elektrik, doğalgaz ve daha temiz, daha verimli dijital teknolojiler üzerine odaklanıyor.

Çin hükümetinin “enerjide devrim” ve “kirlilikle mücadele” çağrıları ile hizmet ağırlıklı bir ekonomik modele geçişi, enerji sektörünün ilerleme yönünü değiştiriyor. Çin’in kömür yerine doğalgazı kullanması da, tüm denklemleri karıştırmaya başlamış durumda. Ülke yenilenebilir enerjide dünya lideri konumunda. Bir diğer hedefi de doğanın korunmasında dünya lideri olmak. Bu nedenle 2018 yılında İrlanda yüzölçümü kadar büyük bir alanda yeni ormanlar oluşturmayı ve 2020 yılına kadar toplam yüzölçümünün yüzde 23’ünü ormana dönüştürmeyi amaçlıyor.

Çin hükümetinden yapılan açıklamada, yıl sonuna kadar 6.66 milyon heltar yeni ormanlık alanın geliştirileceği belirtildi. Orman Bakanı Zhang Jianlong tüm şirketleri, organizasyonları ülkenin yeşillenme kampanyasına katılmaya davet etti.

Jianglong, geçtiğimiz beş sene boyunca ülke genelinde 33.8 milyon hektarlık yeni orman alanı oluşturulduğunu ve ormanlık alanların toplamda 208 milyon hektara ulaştığını söylüyor.
Global Forest Watch rakamlarına göre 2000 yılında ormanlar Çin yüzölçümünün yüzde 17’sini temsil ediyordu. 2001-2016 yılları arasında 8 milyon hektarlık ormanlık alan yokoldu. 2016 yılında ise en büyük kayıp yaşandı ve 700 bin hektarlık orman yok oldu. Bugün ise Çin’de ormanları korumaya ve yeniden kazanmaya yönelik çok başarılı programlar uygulanıyor. Çin’in hedefi 2018 yılında İrlanda yüzölçümü büyüklüğünde yeni ormanlık alan oluşturmak.

Yenilenebilir enerjiye 360 milyar dolar yatırım

Çin’in “gökyüzünü yeniden mavi yapma” hedefi, yenilenebilir enerji yatırımlarını da yakından ilgilendiriyor. Çin, 5 yıl içinde yenilenebilir enerjiye 360 milyar dolar yatırım yapmayı ve 13 milyon kişiye istihdam sağlamayı hedefl iyor. Bu süreçte, güneş ve rüzgâr enerjisi yatırımları artırılacak. Çin, güneş enerjisi üretiminde zaten dünya lideri konumunda. Pekin yönetimi yeni güneş enerjisi santrallerine yaklaşık 145 milyar dolarlık bütçe ayrılacağını açıkladı. Önümüzdeki 5 yıl içinde enerji üretiminin yüzde 15’inin yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanması bekleniyor.

Hava kirliliği tehlikeli seviyelerde

Çin’in başkenti Pekin’de hava kirliliği oranı, Dünya Sağlık Örgütü’nün “güvenli” kabul ettiği eşik değerinin çok üzerinde. Sadece Pekin değil, ülkedeki birçok şehirde hava kirliliği, sık sık tehlikeli seviyelere ulaşıyor. Resmi verilere göre, Çin’de 20 milyonu aşkın astım hastası yaşıyor ve dünya genelindeki astım ölümlerinde başı bu ülke çekiyor. Ülkedeki hava kirliliği nedeniyle, vatandaşlar güneşi göremez haldeler. Ulusal Bilimler Akademisi’nin Çinli ve yabancı bilim adamları ile yaptığı araştırmaya göre, özellikle kuzey bölgelerde kömür yakmaya bağlı hava kirliliği nedeniyle yaşam süresi ortalama 5,5 yıl kısalmış durumda.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar