Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği ve TÜÇİDER

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Bir makalemde Çin heyetlerinin Türkiye'yi sık sık ziyaretlerine dikkat çekmiştim. Nitekim, 2012'nin Türkiye'de Çin yılı olması da bu ziyaretleri kültürel bazda da arttırmış bulunuyor. Pekin ve Wuxi sanat topluluklarının muhteşem gösterileri birçok kentimizde sunuldu. Halkımızın beğenisini kazandılar. Çin Halk Cumhuriyeti'nin Parti 18. Kongresi'nden sonra oluşan yeni durum da yakınlaşma ve işbirliği sürecini doğruluyor.


Ekonomiye dönersek; Son yıllarda bir dünya gerçeği olan Çin ekonomisi her geçen gün daha da büyüyor ve tüm ülkeleri ilgilendiren boyuta geliyor. Burada önemli olan, karşı tedbirler almak mı, yoksa birlikte hareket etmek mi? Bu sorunun cevabını batılı ülkeler birlikte hareket şeklinde vermiş bulunuyorlar.
 

Çin Halk Cumhuriyeti'nin ihracat yaptığı ülkelerin payları: ABD (%21.1), Hong Kong (%17.4), Japonya (%13.6), Güney Kore (% 4.6), Almanya (% 4), Hollanda (%2.7), Singapur (%2.2), Türkiye (%2.1) şeklinde sıralanıyor. İthalat yaptığı ülkelerin payları ise; Japonya (%18), Tayvan (%11.9), Güney Kore (%10.4), ABD (%8.2), Almanya (%5.9), Hong Kong (%3.9), Rusya Federasyonu (%3.3), Malezya (%2.5) şeklinde sıralanabiliyor. Kuşkusuz bu oranlar sık sık değişebiliyor.
İki ülke arasındaki karşılıklı üst düzey ziyaretler iki ülke ilişkilerine ivme kazandırmış bulunuyor. Keza; Türk Çin İpekyolu Yolu Ekonomik ve Kültürel İşbirliği Derneği'nin (TÜÇİDER) işadamları ile organize ettiği 16 günlük Çin iş gezisinin yankıları hala sürüyor.
 

Nitekim; 11 Aralık'ta Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçi Yardımcısı Sayın Wang Xiaoning ve Müsteşar Qi Qiudong'nun TÜÇİDER'i dernek merkezinde ziyaret etmesi ilişkilerin sıcak tutulması bakımından önem taşıyor.
 

Sayın Büyükelçi ziyaretinde; İki ülke arasındaki ilişkileri ve ticareti güçlendirmek adına kendi çabalarıyla çalışan TÜÇİDER'i ziyaret etmekten memnun olduğunu ve bu derneğe verdiği önemi göstermek üzere özellikle ziyarete geldiğini, derneğin tarihsel iki ülke arasındaki yakınlığı ve ekonomik ilişkileri geliştirmede önemli rol oynadığını belirtiyor.
Kuşkusuz sivil toplum kuruluşlarının bu denli itibar görmesi ülkeler arasında ilişkilere katkı sağlayacağı anlamına geliyor. Elbette bu ilişki ve süreçleri iyi değerlendirmek gerekiyor.
 

Dernek Başkanı Prof. Dr. Zeyneş İsmail ve Yardımcısı Demokan Eren ile yönetim kurulu ve üyeleri bu ziyarette gerekli Türk misafirperverliğini göstermişler.
Gönüllülerin kurduğu ve yaşattığı böyle bir derneğin faaliyetlerinin Çinli yetkililerin ilgisini çekmesi ve hatta bu dernekle yazılı anlaşma yapmaları ve de Türkiye ile Pekin Büyükelçiliği'nin TÜÇİDER'in Pekin'de düzenlediği çalıştaya katılması ilişkilerin ekonomik ve kültürel alanda mihenk taşları oluyor.
 

Keza; Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Zhang Lingyang Ticari Konsolos Li Jiang ve Ataşe Ma Lianfei İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Tevfik Usta'yı 13 Ara-lık'ta TÜÇİDER yönetimi ie birlikte ziyaret ettiler. Bu ziyarette; İki ülke arasındaki ekono-mik ve ticari işbirliği ile dış ticaret ve gümrük uygulamaları konusunda görüş alışverişinde bulunulmuş ve Çin firmalarının yaşadığı sorunlar dile getirilmiştir. Keza; dekorasyon-inşaat-hidroelektrik santralleri konularında Çinli firmaların Türk firmaları ile ortak çalışabilecekleri dile getirilmiştir. Bu tür görüşmelerin çok yarar sağlayacağı görülüyor. Sıcak ve samimi ortamda geçen görüşmeye TÜÇİDER Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri de Ankara'dan İstanbul'a gelerek katıldılar. Bölge müdürü Sayın Tevfik Usta, Türk gümrük mevzuatı uygulamaları ve eşya standartları konusunda geniş açıklamalarda bulunmuş ve yasal ticaret yapanların daima yanında olacaklarının altını çizdi.
 

Bu ve benzeri faaliyetleri ve 2013 yılının Çin'de Türkiye Yılı olması gerçeğini göz önüne alırsak, gelecek yıl TÜÇİDER'in Çin'de ve Türkiye'de açtığı yolda Türkiye resmi kurumları ile işbirliği yapılması kaçınılmaz gözüküyor.
Türkiye Çin Halk Cumhuriyeti ekonomik ve kültürel işbirliği alanında önemli faaliyetler gösteren ve Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği, dernekleri, ticaret odaları, belediyeleri, holdingleri tarafından anlaşma yapılan bir dernek olan TÜÇİDER bu faaliyetlerde hep en önde organizatör oldu. Bu derneği tanımak ve faaliyetlerini izlemek gerekiyor. Nitekim; Çin resmi makamlarının TÜÇİDER ile yaptığı anlaşmalar da bu durumun süreceğini gösteriyor. Bir sivil toplum kuruluşunun resmi makamlarca muhatap alınarak anlaşmalar yapılmasının önemi ileriki süreçte çok daha iyi anlaşılabilir.
 

Çin firmalarının ticarette bulundukları Türk firmaları ile aralarındaki sorunları çözme konusunda Çin Halk Cumhuriyeti Büyükelçiliği Müsteşarlığı'nca TÜÇİDER'e yetki vermiş bulunuyor. Yazılı anlaşma metnin anlamı büyüktür. Keza; Türk firmalarının Çin firmaları ile yaşadığı sorunları çözme konusunda da geniş bir yelpazede muhatap olunan Çin makamları TUÇİDER'e yardım ve güvenlerini esirgemediklerini belirtiyorlar.
TUÇİDER'in bu resmi anlaşmalarının yanısıra Çin belediyeleri (Wuxi-Hangzau) -üniversiteleri-önde gelen holding ve şirketleri ve de dernekleri ile yaptığı anlaşma ve işbirlikleri dikkate alındığında dernek faaliyetlerinden ve heyet temaslarından şirketlerimizin yararlanması menfaatleri icabı avantajlı bir durum olarak ortaya çıkıyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar