Çin, Emtialar ve Dudley
Murat BERK-YAPI KREDİ YATIRIM
Dün emtialar tarafında ilginç fiyat hareketleri vardı. Dolardaki yükselişin de etkisiyle bakır ya da vadeleri yüzde 6’ya yakın düşüş gösteren demir cevheri gibi metallerde bir geri çekilme söz konusu. Petrolde ise bunun aksine yükseliş görüyoruz.
Kanada Alberta’daki orman yangınlarının devam etmesi ve tahmini olarak Kanada’nın günlük yaklaşık bir milyon varil üretiminin yok olması global arzı azaltarak fiyatlara destek oldu. Suudi Arabistan tarafında da Petrol Bakan değiştirildi.
Son dönemde ülkenin rekor üretim yaparak yüksek maliyetli üreticileri piyasa dışına itme amaçlı politikasının arkasında olan Al-Naimi’nin yerini Saudi Arabian Oil Co’nun başındaki Khalid Al-Falih aldı. Ülkenin üretim azaltarak fiyatlara destek olabileceği umutları da petrolde dün sabah gördüğümüz yükselişi destekliyor. Ancak yeni Bakanın da son dönemdeki üretim politikalarını desteklediği biliniyor dolayısıyla bu taraftaki etki sınırlı ve geçici olabilir. Ayrıca, veliaht prens Bin Salman’ın son OPEC toplantısından sonra Al-Naimi’nin ayrılmasını istediği basında yer almıştı. Dolayısıyla da bu değişiklik ile “Suudiler petrol arzını azaltabilir” çıkarımını yapmak zor.
Alberta nedeniyle petrolü bir yana bırakarak, emtialarda gördüğümüz fiyat hareketlerini, Çin’de hafta sonu açıklanan dış ticaret verilerini ve Çin borsalarındaki düşüşü değerlendirirsek, Çin kaynaklı sorunların tekrar gündeme gelme olasılığının arttığını düşünebiliriz.
Daha önce ifade etmeye çalıştığımız sebeplerden dolayı postmodernizmin sınırlarına yaklaşmış olan Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japon Merkez Bankası’nın (BOJ) para birimlerine, kendi başlarına değer kaybettirme olasılıkları azalıyor. Doların ise Amerika Merkez Bankası’nın (FED) kullandığı kapsamlı endeks bazında Şubat tepesinden bu yana yüzde 5’den fazla değer kaybettiğini görüyoruz. Bu hareketin bir kısmı ise FED’in faiz artırımı beklentilerinin zamanlama ve miktar olarak azalması ile ilgiliydi.
Bu bağlamda Cuma günkü tarım dışı istihdam verisinin beklentilerden düşük gelmesine rağmen yıllık ücretlerin yüzde 2,5 seviyesine yükselmesi dikkat çekici. Daha da dikkat çekici olan, FED fiyatlamasını etkilemesine rağmen doların veriden sonra değer kaybetmemesi. Emtia, Çin, bu son ifade ettiklerimizi ve Dudley’in son açıklamalarını birlikte değerlendirdiğimizde “doların diğer para birimlerine karşı değer kazanma olasılığı var” diye düşünüyoruz.