Çimento üreticilerinin gözdesi ‘Bursa’

Ömer Faruk ÇİFTÇİ
Ömer Faruk ÇİFTÇİ BURSA'dan [email protected]

Sanayi kenti Bursa çimento üreticilerinin gözdesi haline geldi. Planlanan yatırımlar gerçekleştiğinde Bursa adeta çimento üretim merkezine dönüşecek. Sevinmek mi lazım üzülmek mi kararı size bırakıyorum. 
Kestel’de kurulu İstanbul Borsası’nda işlem gören Bursa Çimento fabrikasında çoğunluk hisselerini eline geçiren Tarman ailesi yeni yatırım için düğmeye bastı. Bursa Çimento halihazırda ki üretimi ikiye katlayacak yani yıllık 2 milyon 850 bin ton çimento üretim kapasitesine ulaşacak tesis için ÇED raporu almanın uğraşını veriyor. Bölge halkı, çevreci kuruluşlar ve akademik odalar direniyor, fabrika yetkilileri bastırıyor. Diğer yanda İnegazili Köyü’ne İlke Limited Şirketi yıllık 1 milyon 100 bin ton klinker üretim kapasitesine sahip bir çimento fabrikası kurmaya hazırlanıyor. Bursa’ya 15-20 kilometre mesafede Nilüfer ilçesi sınırları içerisinde kurulmak istenen fabrika için ÇED sürecinin tamamlandığı ve önümüzdeki günlerde inşaatına başlanacağı belirtiliyor. Bir başka girişim Akros Çimento’nun. İnegöl-Yenişehir arasında kalan bir bölgede fabrika kurmak için yaklaşık 6 yıldır hukuk mücadelesi veriyorlar. Onlar da sürecin sonuna geldiklerini ve ÇED alındıktan sonra inşaata başlayacaklarını belirtiyorlar. 200 milyon dolarlık yatırımla kurulması planlanan fabrikada yıllık 5 milyon ton çimento üretilmesi hedefl eniyor. Görüldüğü üzere kentin 3 bölgesine birer fabrika girişimi var. Buna Karacabey’de kurulmak istenen ancak tepkiler üzerine dondurulan bir başka girişimi de eklersek Bursa’nın çimento üreticilerinin iştahını hayli kabarttığını söyleyebiliriz. 

Fabrikalar üretime başladığında il sınırları içinde yıllık yaklaşık 9 milyon ton çimento üretimi hedefl eniyor. Çimento yatırımının elbette ki nedenleri vardır. Marmara Bölgesinde özel sektör yatırımlarına kamunun da özellikle otoban ve demiryolu projeleri ile eklenmesi çimentoya talebi hayli yükseltti ancak ‘bu yatırımlar için Bursa şart mıydı’ diye sormadan edemiyorum. Ne diyebilirim ki çevresel etkileri pek de iyi olmayan çimento sektöründe aynı bölgeye bu kadar çok yatırım umarım gelecekte bizi pişman etmez!

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar