Çiftçiye kredi notuna göre küçük ekipman kredisi...
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı “Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı” kapsamında 2006'da pilot uygulama ile tarımda kullanılan makina ve ekipmanlara yüzde 50 hibe desteği sağladı. Uygulama 2015 yılına kadar sürdü.
Çiftçiler, makina ve ekipman desteğinin tekrar verilip verilmeyeceğini soruyor. Bakanlıkta bu konuda bir çalışma yok.
Fakat, üreticiler için yeni bir uygulama başladı. Ziraat Bankası, tarım işletmelerinin verimliliğini artırmak ve mekanizasyon düzeylerini yükseltmek için “küçük ekipman kredisi” vermeye başladı.
Hibe ve krediyi birbirinden ayırmak gerekir. Hibe, karşılıksız verilen bir para. Kredi ise, belli koşullarda verilen paranın geri ödenmesi gerekir.
Bakanlığın makina ve ekipman alan çiftçiye yüzde 50 hibe desteği vermesi doğru ve yararlı bir uygulamaydı. Ancak, o destekten çok az sayıda çiftçi yararlanabiliyordu. Sektör genelinde olmasa da bazı fırsatçılar devletin verdiği desteği fırsat bilerek makine ve ekipman fiyatını artırıyordu. O uygulama artık geride kaldı.
Ziraat Bankası'nın verdiği küçük ekipman kredisinde kredi notu uygun olan çiftçi kefilsiz ve bir imzayla 48 ay vadeli 25 bin liraya kadar düşük faizli kredi kullanabiliyor.
Banka yetkililerinden aldığımız bilgiye göre küçük ekipman kredisini koşulları özetle şöyle:
1- Küçük ekipman kredisinin üst limiti 25 bin lira. Bir çiftçi küçük ekipman kapsamında en fazla 25 bin liralık kredi kullanabilir.
2- Kredi için başvuran çiftçinin kredi notuna bakılıyor. Çiftçi, daha önce aldığı kredileri düzenli ödemişse, Ziraat Bankası veya diğer bankalarda kredi konusunda bir sorun yaşamamışsa ve ödeme gücünde bir sorun yoksa sadece tek imza ile 25 bin liraya kadar küçük ekipman kredisi alabilir. Kredi notu biraz daha düşük, ödeme kabiliyeti olan çiftçi ise bir kefille aynı krediyi kullanabilecek.
3- Küçük ekipman kredisi yüzde 50 faiz indirimli veriliyor.
4- Çiftçi tek bir ekipman için değil, 25 bin lira limitini aşmamak kaydıyla bir kaç ekipman için kredi alabilecek.
5- Küçük ekipman kredisi kapsamında kredi alacak çiftçi, ekipmanı istediği yerden alabilir. Fakat, “Tarımsal Mekanizasyon Araçlarının Kredili Satışına Esas Deney ve Denetimlerle İlgili Tebliğ” esaslarına göre zirai kredilendirme belgesi olan yeni ve kullanılmamış küçük ekipman olması şartı var.
6- Kredinin vadesi 48 ay. Çiftçi isterse geri ödemeyi 1,3,6 veya 12 ayda bir yapabiliyor.
Ziraat Bankası'nın bu yeni uygulaması tarım makina ve ekipman üreticileri tarafından olumlu karşılandı.
Sektördeki bir çok imalatçının üyesi olduğu Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği'nin (TARMAKBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Önal, küçük üreticinin ve aynı zamanda imalatçının desteklenmesi, kredi işlemlerinin kısaltılması konusundaki bu çalışmaları desteklediklerini söyledi.Önal, şu değerlendirmeyi yaptı: “Tarım sektörünün en büyük finansal destekçisi olan, velinimetimiz değerli çiftçi dostlarımıza en çok kaynak sağlayan Ziraat Bankası'nın son yıllarda küçük üreticilerin krediye erişim imkânlarını geliştirmek ve kredi işlemlerini kısaltmak amacıyla yaptığı düzenlemelerin sektörümüze güven verdiğini ifade etmek isteriz.Sektörümüzün ve ülkemiz tarımının daha da güçlenmesine adına Ziraat Bankası ile devam eden işbirliğimizin bundan sonra da artarak devam edeceğine olan inancımız tamdır.”
TARMAKBİR Genel Sekreteri Selami İleri ise, ekipman kredilerini canlandıracak bu sistemi çok önemli bulduklarını söyledi. İleri, “Ekipman kredilerinin canlanması adına çok önemsediğimiz bu konuyla ilgili olarak Ziraat Bankası çalışmalarını tamamladı ve kredi paketi yürürlüğe girdi. Bu kredi, kredi notu iyi olan çiftçilerimiz için ipoteği hatta kefil bulma zahmetini bile bitirecek bir şekilde kurgulanmış. Bu yönüyle beklentilerimizi karşılıyor. Sübvanse oranının artması ve vadenin uzaması ile ekipman alımlarının önünün iyice açılacağına inanıyoruz. Sıradaki çalışmamız, bir kısım ekipmanlara da traktörlerde olduğu gibi tescil ve rehin sistemini getirmeye yönelik mevzuat çalışmaları olacak” dedi.
Kredi yapılandırması sürüyor
Son günlerde üreticilerden gelen önemli sorulardan birisi de doğal afetlerden zarar gören çiftçilerin kredilerinin ertelenip ertelenmeyeceği ile ilgili. Bu konuda Ziraat Bankası'nın geçen yıl başlattığı tarımsal kredilerin yeniden yapılandırılması uygulaması devam ediyor.
Don, dolu, sel, kuraklık ve benzeri bir doğal afet yaşandığında hükümetlerin aldığı ilk ve belki de tek önlem çiftçilerin kredi borcunu 1 yıl süre ile ertelemek. Erteleme çiftçi için “günü kurtarma” olarak değerlendirilebilir. Borcu ertelenen çiftçi ertesi yıl öyle bir gelir elde etmesi gerekir ki hem o yılın hem de ertelen yılın borcunu ödemek zorunda. Fakat, ertesi yıl benzer bir doğal afet yaşandığında çiftçi hem ertelenen hem de o yıla ait borcunu ödeyemiyor.
Bu nedenle, Ziraat Bankası geçen yıl kredi borcunun ertelenmesi seçeneğinin yanına “kredi borcunun yapılandırılması” seçeneğini koydu. Doğal afetlerden zarar gören çiftçi, isterse 5 yıl vade ile borçların yeniden yapılandırabiliyor. Bugüne kadar bu kapsamda 1.5 milyar liralık tarımsal kredi borcu yapılandırıldı. Bu uygulama devam ediyor. Doğal afetlerden zarar gören ve kredi borcunu ödeyemeyen çiftçilerin kredi borcu 5 yıl vadeli olarak yeniden yapılandırılıyor. Kredi borcu böylece 5 takside bölünüyor ve ödenebilir duruma geliyor.
Özetle, tarımda verimliliğin artırılması, mekanizasyonun yaygınlaştırılması açısından Ziraat Bankası'nın kullandırdığı küçük ekipman kredi desteği üreticiye ve ülke tarımına katkı sağlayacaktır.