Çiftçiler Atatürk'ten ne istedi?

Ali Ekber YILDIRIM
Ali Ekber YILDIRIM TARIM DÜNYASINDAN [email protected]

Tarımda kooperatifleşmenin yok sayıldığı, desteksiz bırakıldığı, şirket tarımının öne çıkarıldığı bir dönemde İzmir'in Tire ilçesinde Türkiye'ye örnek gösterilecek bir kooperatif  modeli doğdu. Yaptığı yatırımlarla, ürettiği ürünlerle ve ortaklarına sağladığı desteklerle örnek kooperatifçilik modelini yaratan Tire Süt Kooperatifi, geçen hafta büyük bir organizasyonla Anıtkabir'i, Atatürk'ü ziyaret etti. Çiftçiler Atatürk'ten ne istedi?

İzmir Tire'den kalkan otobüslerle yaklaşık 2 bin çiftçi Ankara'ya ulaştığında heyecan doruktaydı. Hatırladığımız kadarıyla Türkiye'de belki de ilk kez yerel bir kooperatifin organizasyonuyla bu kadar büyük bir çiftçi grubu Anıtkabir'i ziyaret ediyor.

Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, Türkiye'de üreticilerin yeterince önemsenmediğini, "Köylü Milletin Efendisi" diyen Atatürk'e dertlerini anlatmaya gittiklerini söylüyor.

Mahmut Eskiyörük, Anıtkabir'i ziyareti sırasında çiftçinin durumunu şöyle özetledi: “Biz İzmir’in Tire ilçesinden 2 bin süt üreticisinin birlikteliğiyle oluşmuş ve  "Dünyanın En İyi Kırsal Kalkınma Modeli" seçilmiş bir kooperatifiz. Bugün buraya Atamızı ziyaret edip, halimizi arz etmeye geldik. Başka gidecek yerimiz yok ki. Çünkü ülkemizin kalkınmasında en önemli gücün tarım olmasına rağmen biz çiftçiler yeterince önem görmüyoruz. En büyük nüfusa sahip olmamıza rağmen maalesef Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde temsilcimiz yok. 

Ülke tarımının temel taşı olan küçük aile işletmeciliği tasfiye ediliyor. Tarımımız kooperatifleşme yerine şirketleşerek tekelleşiyor. Türk köylüsü tasfiye ediliyor. Tarım el değiştiriyor. Biz üreticiler yok olma süreci yaşıyoruz. Vahşi kapitalizme karşı kendimizi koruyamıyoruz. Bunl+arın sonucunda toplumsal barış zedeleniyor. 

Üreticiyi sadece seçim dönemleri hatırlayanlar, köylümüzü oy deposu olarak görenler, makam mevki hırsıyla bizleri duymuyor bile. Biz de derdimizi Ulu Önderimize arz ederek kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışıyoruz."

Türkiye'de tarım ve dolayısıyla köylümüz Atatürk döneminde altın çağını yaşadı. Bugün ülkenin içinde bulunduğu durumdan kurtulmak için Atatürk ilke ve inkılaplarına daha sıkı sarılmalıyız..Yolumuzu Atatürk’ün ilkeleri doğrultusunda belirlemeliyiz. Ulu Önderimiz; küçük aile işletmelerinin kooperatifler çatısı altında yaşatılarak toplumsal barışın sağlanacağını yıllar önce ‘Köylü Milletin Efendisidir. Muhakkak surette birleşmede kuvvet vardır. Kooperatif yapmak, maddi ve manevi kuvvetleri, zekâ ve maharetleri birleştirmektir’ diyerek işaret etmişti. 

Atamız Türk köylüsüne yaşamı boyunca değer verdi, sahip çıktı. Fakat Atamızdan sonraki dönemlerde hep horlandık, ezildik, sömürüldük ve fakirleştik.

Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, Anıtkabir defterine ise şunları yazdı:
"Atam,
'Köylü Milletin Efendisidir' dediniz. Bizlere önem verdiniz, değer verdiniz, sahip çıktınız.
Fakat sizden sonra hep dışlandık, horlandık, ezildik, sömürüldük ve fakirleştik. 
Sadece seçimden seçime hatırlanıp, oy deposu olarak bakıldık.
Atam; köylülerimiz yoksullaştı, gençlerimiz çaresizlikten kentlere göçtü.
Ülkemin durumu iyi değil Atam!
Tarımımız kooperatifleşme yerine şirketleşerek tekelleşiyor.
Türk köylüsü tasfiye oluyor.
Toplumsal barış zedeleniyor.
Ancak biz her şeye rağmen senin çizdiğin yoldan hiç sapmadan çalışmaya ve üretmeye devam ediyoruz. 
Bize bıraktığınız emanete sahip çıkacağımıza söz veriyoruz. 
Huzur içinde uyu Atam."

Avrupa'da çiftçiler haklarını almak, sorunlarına dikkat çekmek ve uygulanan tarım politikalarını protesto etmek için hemen her gün sokaktalar. Demokratik haklarını kullanarak sorunlarını dile getiriyor, karşılığını da alıyorlar. Avrupa'daki çiftçi eylemlerini organize eden çiftçi sendikaları ve kooperatiflerdir. Türkiye'deki çiftçinin durumu Avrupalı çiftçilerden çok daha vahim durumda. Fakat, başta Türkiye Ziraat Odaları Birliği olmak üzere çiftçi örgütleri sus pus olmuşken, Tire Süt Kooperatifi'nin Anıtkabir'i ziyareti örnek bir eylem olması bakımından çok önemlidir.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar