Çiftçi zarar ederse üretmiyor

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN gungoruras@superonline.com

Kırmızı biberde fiyatları aşağı çekmek için gümrükleri indirerek kırmızı biber ithal etmeye başlıyoruz.

Kırmızı biber üretimi Kahramanmaraş, Gaziantep ve İslahiye’de çiftçinin önemli gelir kaynağıdır. Kırmızı biber nisanda ekilir, ağustosta hasat başlar. Kırmızı biber çoluk çocuk çiftçi ailelerinin geçim kaynağıdır. Hasat sonu 2 ay üreticinin emeği ve geçici tarım işçilerinin katkısı ile kurutulur, ayıklanır ve sonra tarla fiyatı oluşur.

Ürünün az olması nedeniyle, maliyetin yükselmesi sonucu geçen yıl tarla fiyatı 5 TL olan kırmızı biberin kilosunu bu yıl fabrikalar 9 TL'den almaya başladılar. Daha sonra ürün yetersizliği nedeniyle tarla fiyatı arttı.

Fabrikalarda kırmızı biber pul haline getirilir. % 50 çekirdek % 50 biber karışımı ile tüketiciye kilosu 20-30 TL'den satılır.

Çiftçinin biberini işleyerek pul biber haline getiren fabrikalar, kırmızı biberin tarla fiyatının yükselmesi karşısında, yurt dışından ucuz biber ithal ederek işlemek istiyor. İthalatta gümrük yüksek.

Kahramanmaraş kırmızı biber fabrikalarının talebi üzerine hükümet kırmızı biberde gümrük vergisini aşağıya ekmeyi kabul etti.

Bu sayede Çin’den kilosu 10 TL dolayında bir maliyet ile işlenmemiş kırmızı biber ithal edilecek. Kahramanmaraş’taki fabrikalar, Çin biberlerini işleyerek satacak.

Kırmızı pul biberde büyük pazar iç pazardır. Az miktarda da ihracatımız var.

Pirinç, nohut, fasulye derken sıra geldi yurt dışından kırmızı biber ithal etmeye…

İthalat kapısı açılınca halkımız (belki) tarım ürününü ucuz yiyebiliyor ama, tarladaki üretici, ithal ürün fiyatı ile rekabet edemediği için üretimden vazgeçiyor..

Bizim arayışımız nedir? Üretimi artırmak. Dünya fiyatı ile üretim yapmak. Dünya fiyatı ile üretimde ise ölçek önemli. Girdi maliyetleri önemli. İşçilik önemli. Yerli üründe tarla fiyatı artıran “karın yüksek olması” değil, maliyetin yüksek olması.
Bunun için ithalat yaparak tarla fiyatları kısa süre aşağı çekilir, ama çiftçi gelecek yıl kırmızı biber üretmez.

Önemli olan üretimdir. Unutmayalım üretimi artırmak zorundayız.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018