Çift on numaralı sistem

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

 

Fenerbahçe'nin sahasında ligin dişli takımlarından Bursaspor'u ağırladığı karşılaşma müthiş bir başlangıca sahne oldu. Maça tempolu ve topun olduğu yerde baskı yaparak başlayan yeşil-beyazlılar, rakiplerinin maça ısınmasına fırsat vermeden golü buldular. Ligimize gelen en iyi yabancılar arasında adı mutlaka anılması gereken Batalla'nın harika pasında Sestak tabelayı değiştirince Fenerbahçe de maça dezavantajlı başlamış oldu. Takip eden dakikalarda golün uyandırdığı sarı-lacivertli takımın Emre Belözoğlu önderliğinde oyunu rakip yarı alana yıktığını gözlemledik. Bu noktada Bursaspor'un sahaya yayıldığı enteresan dizilişi anlatmamız gerekiyor. Hikmet Karaman'ın formasyonu sahalarımızda ender gördüğümüz bir taktik dizilişti. 4-3-2-1 şeklinde özetleyebileceğimiz bu sistemi 4-3-3'ten ayıran ise ileri uçtaki Sestak'ın arkasında iki kanatta klasik "kanat forveti" diyebileceğimiz oyuncular yerine iki "forvet arkası" bulunması idi. Batalla ve Belluschi'nin iki on numara vasfıyla oynaması, Tuncay Şanlı'yı da sol içe, Edu ve Musa'nın yanına kaydırmıştı. Hikmet Karaman'ın bu hamlesi muhtemelen Emre ve Raul Meireles'in oyuna çıkışlarını engellemeyi ve Fenerbahçe defansını yerleşim yanlışlarına düşürmeyi amaçlıyordu. Dakikalar 10'u gösterdiğinde Aykut Kocaman'ın oyuncularına kenardan "kanatlara yayılın" talimatı vermesi, sarı-lacivertli teknik heyetin bu sistemin varlığını ve antidotunu kısa zamanda keşfettiğini gösteriyor. Nitekim Emre'nin bulduğu beraberlik golü sonrası Fenerbahçe'nin oyuna genişlik kazandırarak epey tehlikeli ataklar geliştirdiğini gördük. Bu anlamda Emre'nin kendisini fazlasıyla zorladığı 22 dakikadan sonra maça devam edememesi de Fenerbahçe'nin önemli bir handikabı sayılmalı çünkü tecrübeli futbolcu topu alarak oyuna yön veren isimlerin başında geliyordu.
 
Bursaspor ikinci devreye Belluschi ile Tuncay'ın yerlerini değiştirerek başladı. Tuncay Sestak'a yaklaşarak oynarken, Arjantinli orta bloğa geçti. Mevcut sistemin yürümeyeceği ise 51'de Fenerbahçe'nin bulduğu golle birlikte anlaşıldı. Golde yan hakem Muhittin Gürses'in ısrarla yerinde kalması ve kulaklık vasıtasıyla Tolga Özkalfa'ya anlatmaya çalıştıkları gecenin ilginç olayları arasında sayılabilir. İşin doğrusu pozisyonda hem ofsayt (Meireles) hem de faul (Sow) vardı. Üstünlük Fenerbahçe'ye geçtikten sonra teknik adamlardan karşılıklı hamleler izledik. Aykut Kocaman bekleneni veremeyen Semih'in yerine ileri uca Sow'u kaydırarak sol öne Caner'i aldı. Hikmet Karaman ise genç golcü Batuhan, Aziz Behich ve Murat Yıldırım değişikliklerini arka arkaya gerçekleştirerek bir şeyleri değiştirmeye çalıştıysa da farklı mağlubiyeti önleyemedi. Artık aşina olduğumuz şekliyle skor avantajını elde ettikten sonra yarı sahasında kademeli bir savunma anlayışına bürünen Fenerbahçe, risk alan Bursaspor'un zaaflarından yararlanarak Kuyt ve Sow'un golleriyle rahatladı. Bu galibiyet sonrası Fenerbahçe ve Beşiktaş puan puana geldiler ve lider Galatasaray'ın üstündeki baskıyı az da olsa artırdılar. Sarı-lacivertlilerin 2-1'lik üstünlüğü sağladığı gol ve Aziz Yıldırım'ın devre arasında hakemlere söylediği iddia edilen tehditvari sözler muhtemelen hafta arası gündemi epey meşgul edecek ama "Haftanın Takımı" olarak seçilecek bir performans sergileyen Fenerbahçe'nin galibiyeti hak ettiğini söylememiz gerekiyor. Bir yanda Avrupa mücadelesini sürdürürken senkronize biçimde şampiyonluk hedefi güden iki kaliteli takım, diğer yanda tek bir kulvara kanalize olup yürekten mücadelesiyle açıklarını kapatan Beşiktaş. Sanırım futbolseverler bu renkli sezonun finalini şimdiden merak etmeye başladılar.
 
25.HAFTANINSEYRİ
 

Galatasaray'a soğuk duş

Süper Lig'de 25. hafta açılış mücadelesinde lider Galatasaray ile Gençlerbirliği karşı karşıya geldi. Türk Telekom Arena'da oynanan karşılaşmadan gülerek ayrılan taraf, 1-0'lık skorla Gençlerbirliği oldu. Karşılaşmanın 60. dakikasında gelişen Gençlerbirliği atağında sağ kanattan ceza sahasına yapılan ortaya güzel bir kafa vuruşu yapan Björn Vleminckx topu ağlara gönderdi. Karşılaşmanın 84. dakikasında Drogba kullandığı penaltı vuruşundan yararlanamadı ve topu üstten dışarıya gönderdi. Bu sonuçla Galatasaray 47 puanda kalırken, Gençlerbirliği puanını 34'e yükseltti. 26.haftada sarı-kırmızılılar Kayseri deplasmanında ter dökecek, Başkent temsilcisi ise sahasında Karabükspor'u ağırlayacak.

 
Sessiz maç
 
Spor Toto Süper Lig'in 25. haftasında İstanbul Büyükşehir Belediyespor ile Kayserispor
karşı karşıya geldi. İstanbul Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanan karşılaşma 0-0'lık eşitlikle sona erdi. Orta saha mücadelesi şeklinde geçen karşılaşmada, fazla pozisyon olmazken İ.B. Belediyespor kalecisi Eduardo ve Kayserispor kalecisi Ertuğrul'un başarılı performansları sonrası maç golsüz eşitlikle bitti. Bu beraberliğin ardından Kayserispor puanını 36'ya yükseltirken, İstanbul Büyükşehir Belediyespor ise 29 puana yükseldi. Kayserispor gelecek hafta kendi sahasında Galatasaray'ı konuk edecek. İstanbul Büyükşehir Belediyespor ise yine kendi sahasında Mersin İdman Yurdu'nu ağırlayacak.
 
Akhisar kaçtı, Gaziantep yakaladı
 
25. hafta karşılaşmasında Gaziantepspor'un Kamil Ocak Stadı'ndaki konuğu Akhisar Belediyespor'du. Düşme hattını yakından ilgilendiren maç 2-2'lik eşitlik ile sona erdi. Akhisar Belediyespor 2-0 öne geçtiği maçta 79. dakikaya kadar dayanırken iki dakika içinde kalesinde gördüğü iki gol ile büyük bir şok yaşadı. Kazanarak küme düşme hattından sıçrama yapmak isteyen Akhisar, 9'da Gekas, 51'de Bruno'nun golleriyle 2-0 öne geçti. Gaziantepspor 79. dakikada Traore ve 81'de Wilton'un harika golüyle skoru 2-2 yaptı. Bu sonucun ardından G.Antep ligde puanını 29 yaparken, ligin 17. sırasındaki Akhisar bir fırsattan daha yararlanamadı, puanını 23'e yükseltti.
 
Yenişemediler
 
Ligde üst sıralara tırmanmak isteyen Eskişehirspor ile küme düşme hattının uzağında kalmak isteyen Karabükspor'un karşı karşıya geldiği mücadelede taraflar birbirlerine üstünlük sağlayamadılar ve karşılaşma 0-0 sona erdi. Karşılaşmanın ilk yarısında ev sahibi ekibin etkin olduğu dikkat çekerken Karabükspor bulduğu iki net fırsattan yararlanamadı. Mücadelenin ikinci yarısında ise Eskişehirspor ilk yarıya nazaran orta alanda daha derli toplu bir görüntü sergiledi. Kırmızı-siyahlılar da geliştirdikleri ataklarda direği ve kaleci Tomic'i geçemeyince karşılaşma başladığı gibi bitti. Alınan bu sonucun ardından Eskişehirspor puanını 35'e, Karabükspor ise 30'a yükseltti.
 
Sivas'ın yüzü güldü
 
Spor Toto Süper Lig'in 25. haftasında Sivasspor ve Antalyaspor karşı karşıya geldi. Sivas 4 Eylül Stadı'nda oynanan karşılaşmayı ev sahibi Sivasspor 2-1'lik sonuçla kazandı. Sivasspor'un gollerini karşılaşmanın 13. dakikasında Jan Rajnoch, 60. dakikasında Erman Kılıç attı. Antalyaspor'un tek golü ise 28. dakikada Lamine Diarra kaydetti. Sivasspor bu galibiyetle kritik bir 3 puan kazandı ve puanını 32'ye yükselterek kümede kalma savaşında önemli bir adım attı. Spor Toto Süper Lig'in ilk devresin sürpriz bir çıkış yapan Antalyaspor, bu mağlubiyetle 37 puanda kaldı. Sivasspor, 26. haftada Akhisar Belediye'ye konuk olacak. Antalyaspor ise kendi sahasında şampiyonluk yarışı veren Fenerbahçe'yi konuk edecek.
 
Elazığ, Ordu'yu ateşe attı
 
Süper Lig'in 25. haftasında Elazığspor evinde Orduspor ile karşılaştı. Elazığ Atatürk Stadı'nda oynanan karşılaşmanın sonunda gülen 1-0'lık skorla ev sahibi ekip oldu. Alt sıraları yakından ilgilendiren karşılaşmanın ilk yarısında gol sesi çıkmazken, 61. dakikada Tidiane Sane ile öne geçen Yılmaz Vural'ın öğrencileri, karşılaşmadan tek golle üç puanı çıkarmasını bildi. Bu skorun ardından galibiyet serisini 3 maça çıkararak 30 puanı bulan Elazığspor, dört basamak birden yükselerek 13. sıraya yerleşti. Geçtiğimiz hafta Karabükspor'u yenerek önemli bir adım atan Orduspor ise bu mağlubiyet sonrası küme düşme hattının bir sıra üstüne, 29 puanla 15. sıraya geriledi.
 
cemtop12032013.jpg
 
Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016