CHP’nin Merkez Türkiye, ekonomik yükseliş projesi
Bu seçim döneminde partilerin ekonomik ağırlıklı projeler sunmaları diğer dönemlerden farklılık taşıyor. Bu açıdan “Yeni dönemde yeni bir hikayeye dayalı kalkınma projesine ihtiyacı olan bir ülke olarak” bu projelerin yarıştırması önemli. Dün, CHP lideri Kemal Kılıçtaroğlu, “Türkiye’nin kaderini değiştirecek yüzyılın projesi, Merkez Türkiye Projesini” açıkladı.
2035 yılı hedefli proje, ülkemizin iki önemli avantajına dayanarak çok önemli bir lojistik ve üretim merkezi olmasını hedefliyor. Bunun için genç nüfusumuzdan yararlanılacağı ve corafi özelliğimize bağlı olarak 4.5 saatlik uçuş mesafesindeki 1.5 milyar nüfus, 58 ülke ve 21.5 trilyonluk pazar hacmi olan bölgenin odağında olmanın avantajından istifade edileceği öne sürülüyor.
Bu proje için Anadolu’da 3 milyon nüfuslu, özel yasalı, valisi olan ama sivil ağırlıklı, yönetiminde TOBB, UND ve TİM gibi kuruluşların yeraldığı, bürokrasisi sıfır olan yeni bir mega kent kurulacak. Bu kent bir yandan ülkeler arası bir lojistik merkezi olma özelliğini taşıyacak. Kuruluşunda yerli kaynakların yanı sıra Avrupa ve Asya yatırım bankalarından destek ve katkılarda bulunacak . Bu yeşil ağırlıklı kentin lojistiğin yanı sıra kültür, sanat ve bilim merkezi olması da amaçlanacak. Bu nedenle her yıl yurt dışına yaksek lisans eğitimine gönderilecek 15 bin gencin bu merkezin kalifiye elemanları olması düşünülüyor.
Anadolu’da kurulacak bu mega kent ile dünyadaki ikisi Uzakdoğu’da Kumming- Singapur Demiryolu projesi, İpek Yolu Ekonomik Kuşak Girişimi/ 21.Yüzyıl İpek Yolu projesi ve biri Latin Amerika’daki Güney Amerika Bölgesel Altyapı Birleştirme girişimi olarak dünyada yer alan üç önemli projeye, dördüncüsünün ülkamizden katılmasını hedefliyor.
Uluslararası özelliği nedeniyle birçok ülkeye fayda sağlayacak proje , tüm bölge ülkelerinin taşıma maliyetlerini yüzde 15-20 düşürülmesi ve mal teslim süresinin kısaltılması soucunu amaçlıyor.
Ülkemiz açısından ise Orta Gelir Tuzağı ve Orta Teknoloji Tuzağından çıkışı sağlaması hedefleniyor. 2035 yılına kadar yılda yüzde 6 sürekli büyüme ile Orta Gelir Tuzağından kurtulmuş, kişi başına milli geliri 33 bin 300 dolara sahip bir ülke olmamız sağlanırken, mega kentteki üretim alanlarına genç beyinlerin katılımı ve teknoparklarla Orta Teknoloji Tuzağından da kurtulmamızı da sağlarak, gelişmiş ülkeler safına katılmamız hedefleniyor.
Kılıçtaroğlu, projenin etkilerinden söz ederken “Türkiye projeyle demir yolu, karayolu, hava yolu va deniz yoluyla küresel sisteme entegre olacak. Proje hayata geçtiğinde, Bağdat’ın ürününü Köstence’ye, Şangay’ın ürününü Tebriz’e, Aşkabat’ın ürününü Hamburg’a, Taşkent’in ürününü Rabat’a ulaştırmak mümkün olaçak. Herkesin avantaj sağladığı projeyle bunu gerçekleştireceğiz. Sadece bir lojistik merkezi yapmıyoruz. Bu mega kentten ürünler, Kafkasya’ya Asya’ya, Ortadoğu’ya Afrika’ya, Karadeniz’e ve Avrupa’ya ulaşacak. Şangay limanından gönderilen mal Bakü’ye 50-55 günde ulaşırken, Merkez Türkiye’den yerine 15 saatte ulaşacak” açıklamasında bulundu.
Projenin 20 yılda toplam 200 milyar dolara mal olacağını bunun yüzde 20sinin kamu, yüzde 80’inin özel sektör yatırımı olacağını belirten Kılıçtaroğlu, geri bağlantıları 117 milyar dolar olacak projenin, genel toplamınığn 317 milyar dolar olacağı bilgisini de verdi.
Kılıçtaroğlu projeyi açıklarken, “Merkez Türkiye Projesini sadece ülkemiz için bir ekonomik büyüme projesi değil, Ortadoğu’da, Afrika’da, Kafkaslar’da, Avrupa’da barışın projesi olarak görüyoruz. Projeyle kültürler, kentler birbirlerine entegre olacaklar” dedi.
Bu seçim döneminde böyle proje tartışmalarının yapılıyor olmasını ve projelerin irdelenmesini çok önemli görüyorum. Bugün ülkemizin “Yeni ve ilgi çekici bir hikayesi” olması gerektiğini sık sık tekrar eden birisi olarak, bunun önemini CHP’nin açıkladığı projesiyle bir kere daha altını çizmek istiyorum...