Cezaevinde bamya mı yetişir?
Ne saçma bir başlık dediğinizi duyar gibiyim. Sorunun cevabı evet.
Yetişir hem de en kralından. Kilosu 20 TL.
Bursa Ticaret Borsası Danışmanı Can Aydoğan’ın daveti sonrası kendimizi Bursa E tipi cezaevinde bulduk.
Borsa tarım ve hayvancılık alanındaki sorumluluktan hareketle Bursa E tipi cezaevinde bir projenin başlamasına vesile olmuş. Cezaevi yönetiminin de gayretleri ile hemen yanı başında atıl durumda bulunan 10 dönümlük alanın tarımsal faaliyetlere açılması için düğmeye basılmış. Büyükşehir Belediyesinden 360 kamyon toprak, bu toprağın canlanması için Sütaş’tan gübre ve üretim için de Marmara fidancılıktan fidan desteği sağlanmış.
Ayrıca BTB’nın desteği ile 320 metrekarelik bir de sera kurulmuş. Cezaevi Müdürü Hüseyin Güneş yaptıkları çalışmaları anlatırken gözlerindeki heyecanı görmemek imkansız. Cezaevinin açık bölümünde kalan 20 mahkumun gayretleri ile bu yıl 20 çeşit ürün üretilmiş. Patlıcanından salatalığına yok yok. En kıymetlisi ise ‘bamya’. Yanlış okumadınız bamya. Hem de bölgenin en güzel bamyası üretilmiş cezaevi arazisinde. Kilosu da ortalama 20 TL’den satılmış. Hedef gelecek yıl sera alanını daha da genişletmek. Tarımsal faaliyete alınan alanın eski ve yeni haline tanıklık edince vesile olunması halinde vizyon sahibi insanların yapamayacakları bir şey olmadığına bir kez daha kanaat getirdim. Cezaevinde faaliyetler bununla sınırlı değilmiş meğer. Yanında cezaevinin ekonomik değer üreten çalışmalarından da bahsetti müdür bey. 12 farklı atölyede üretim yapıldığını anlattı. 2350 kapalı, 300 açık olmak üzere 2650 mahkumun 350’nin bu atölyelerde ekonomik değer ürettiğini belirtti.
Örneğin tekstil bölümünde Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın giysileri, tüm cezaevlerinin personelinin montları burada üretiliyor. Bu sayede hem ilgili kurumların ihtiyaçları karşılanıyor hem de mahkumlar ihtiyaçlarını giderecek getiri elde ediyorlar. Sivil Toplum Kuruluşlarının ne kadar önemli olduğunu bu örnekten anlayabiliriz. Aslında STK’ların yapması gereken tam da bu değil mi? Toplumsal farkındalık yaratmak. Mini bir proje olmasına rağmen başta Cezaevi yönetimi olmak üzere projeye destek olan Bursa Ticaret Borsası, Büyükşehir Belediyesi, Marmara Fidancılık ve Sütaş firmalarını gönülden tebrik ediyorum.