Çevrelerinizi oluşturdunuz mu?

Dr. Uğur TANDOĞAN
Dr. Uğur TANDOĞAN NOT DEFTERİ tandogan2007@gmail.com

 

Thereis no such thing as a self-made man. We are made up of thousands of others. Every one who has ever done a kind deed for us, or spoken one word of encouragement to us, has entered into the make-up of our character and of our thoughts, as well as our success.
George Matthew Adams

Şerif’in ekibi

Birinci sahnede posta arabası vadide hızla ilerlemektedir. İlerde yolu kapatan devrilmiş bir ağaç görülür. Sürücü, gemlere asılır. Araba ağacın önünde güç bela durur. Sürücü söylene söylene iner. Kadın yolcu ne oldu diye arabanın perdesini kaldırıp bakar. Erkek yolculardan genç olanı arabadan iner. Sürücü ağacın bir tarafına geçer, genç adam bir tarafına. O anda kayalarda yankılanan bir silah sesi duyulur. Kayaların arkasından maskeli adamlar fırlar. Sürücü ve genç adam silahlarına davranıncaya kadar etkisiz hale getirilirler. Arabadaki zengin yolcu elleri yukarda aşağı iner. Kadın yolcu çığlık atar.

Bu bir soygundur. İkinci sahnede posta arabası hızla kasabaya girer. Kasabanın meydanında şerifin bürosu önünde durur. Sürücü, kapı önüne çıkan şerife
“Soyulduk” der. Posta arabasının sesini duyan insanlar bardan çıkarlar. Uzun donlu beyaz iç çamaşırı içindeki sürücüyü gördüklerinde durumu anlarlar.

Üçüncü sahnede şerif bir grup insanla soyguncuların peşine düşer. Bu grup, kasabadaki dostlarından oluşmuştur. Amaçları tektir: soyguncuları yakalamak. Her birinin değişik özellikleri vardır. Kimisi iz sürmeyi bilir. Kimisi çok güçlüdür; önlerini kesen engelleri kas gücü ile bertaraf eder. Kimisi atlardan çok iyi anlar. Şerifin topladığı ekibe İngilizcede “Posse” denir.

Dost iş çevresi

“Türkiye’de herkes rol kesmeye başladı. Hoca da ne yapsın? O da modaya uyup kendini film işlerine verdi herhalde (!)” demeyiniz. Yukardaki tanımı Lynda Gratton’un
kitabından aldım (The Shift: The future of work is already is here; by Collins). Lynda , günümüz dünyasında her profesyonelin başarı için üç tür çevreye ihtiyaç olduğunu söylüyor. Çünkü öylesine karmaşık bir dünyada yaşıyoruz ki, artık sorunları tek başına çözmek, yaratıcı olmak pek mümkün değil. Başka kişilerin de yaratıcılığından ve birikiminden yararlanmanız gerekiyor. Bunlardan birinci çevre, işte bu western filmlerinde şeriflerin kurduğu cinsten bir çevre. Buna biz “Dost iş çevresi” diyelim.
Diyelim ki, bir proje üstünde çalışmaya başladınız. Bir yerde takıldınız. Bu konularla uğraşan bir kişinin tavsiyesine ihtiyacınız var. İşte bu birinci çevrenizdeki kişiler size bu durumlarda yardımcı olacaktır. Bu grup, “ha deyince” kolayca bir araya gelebilecek, size her anlamıyla güvenen, sizin de onlara güvenebileceğiniz kişilerden oluşur. Bu kişilerle ortak yönünüz, benzer konularla ilgileniyor olmanızdır.

Büyük fikirler çevresi

Lynda Gratton İspanya’da bir sahil kasabasında bir arkadaşı ile kahve içip operadan konuşuyormuş. Arkadaşı, yoldan geçen bir arkadaşını davet etmiş. Yoldan geçen bu kişi İspanya’nın çok meşhur bir çikolata yapımcısı imiş. Konuşurlarken laf lafı açmış ve bir ışık parlamış. Lynda’nın çıkacak yeni bir kitabında sunulacak üç temel kavram için üç çeşit çikolata yaratma fikri ortaya çıkmış. Kitabın tanıtımında bu üç çeşit çikolata kullanılmış.

Lynda, ikinci çevre olarak bu tür ilişkileri tanımlıyor. Buna “Büyük fikirler grubu” (The big ideas crowd) diyor. Birinci grubun tanıdıklarından oluşuyor.

Yenileyici çevre

Şu ana kadar sözünü ettiğimiz iki çevre de iş çevrenizdir. Ancak böylesine hızlı, kıyasıya rekabetin olduğu bir dünyada fiziksel ve duygusal olarak tükendiğinizi hissettiğiniz anlar olabilir. Belki iş yaşamınızda bir sert kayaya çarptınız, ruhunuz yaralandı; işleriniz ters gitti. Ama yaşam devam ediyor.

Ne olursanız olun, sizi olduğunuz gibi kabul edip bağrına basacak, sizin ruhunuzu onaracak bir sevgi çevresine ihtiyacınız olacaktır. İşe bu üçüncü çevreye de Lynda “Yenileyici Çevre”(The regenerative community) diyor. Bu çevrede aileniz, çok yakın arkadaşlarınız olacaktır.

Sonuç

Öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, tek başımıza başarmak zor. Başka insanların katkılarına ihtiyacımız var. Bunun için de çevreniz olması gerekiyor. Ama insan çevre ile doğmuyor. Bunu da yaratacak olan sizsiniz. Bu da uzun dönemli düşünmeyi ve mükemmel insan ilişkisi becerisini gerektiriyor. Bakın bakalım; bu üç çevrede kimleriniz var....

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Sülale boyu nepotizm 24 Ekim 2019
Müşteriden misafire 12 Eylül 2019