Çetinkaya’nın Denizli toplantısının kapalı bölümünde konuşulanlar
Gazi Erçel’den başlayarak dört Merkez Bankası Başkanı ile DÜNYA gazetesi olarak yürüttüğümüz Anadolu Sohbetleri zaman içersinde sürekli olarak gelişti. Durmuş Yılmaz döneminde, başkanın konuşmasının ardından, o kentin sanayi ve ticaret önderleriyle yapılan bir kapalı toplantı düzeni de Yılmaz’ın önerisiyle başlatıldı.
İş dünyasının nabzının ölçülmesini sağlayan bu toplantılarda, Merkez Bankası başkanına işadamları bir yandan sıkıntılarını dile getirebildiler, bir yandan da gelecek beklentiler konusunda sorunlar yönelttiler. Bu Erdem Başçı döneminde de sürdü.
Gördüğüm kadarıyla Murat Çetinkaya döneminde de sürüyor/ sürecek. Önceki günkü Denizli toplantısında açık olan bölümde Murat Çetinkaya’nın para politikaları konferansından sonra, yine dar kapsamlı toplantı yapılmış. Toplantıda, Başkan Çetinkaya iş adamlarının sorularını yanıtlamış. Toplantıda Çetinkaya ile birlikte Başkan Yardımcısı Murat Uysal da yer almış. Bu toplantı ile ilgili iş adamlarından aldığım bilgileri sizinle paylaşmak isterim.
Bu kapalı bölümde, iş adamlarının merak ettiği konulardan biri 13 Mart’ta ABD faiz kararının ne olacağı bu yıl kaç faiz artışı olabileceği olmuş, bu konuda sorular sorulmuş. Buna ek olarak 15 Mart PPK toplantısında Merkez Bankası’nın tavrının ne olacağı da gündeme gelmiş.
Çetinkaya, “ABD bu yıl faizi üçdört defa artırırsa bunu nasıl karşılarsınız” sorusuna “Biz gelişmeleri yakından izliyoruz. Bilip tahmin ediyoruz. Alacağımız önlemlerle bunu karşılayacağız. Sıkı para politikasını sürdürürken, gerekli yeni önlemleri de devreye sokacağız” açıklamasını yapmış.
İşadamları toplantı sonrasında “Faiz artırma konusunda hiçbir şey söylemedi es geçti” değerlendirmesini yaparak, bu konuda da beklentilerinın yanıtını bulamadıklarını söylediler.
İşadamları, enflasyonun çift haneye çıkmasına bağlı olarak bu durumun nedenini ve kalıcı olup olmayacağını da sormuşlar.
Çetinkaya, enflasyonda kendilerinin kontrol edemediği parametreler olduğunu belirterek, bunlar arasında yurtdışı zamlar, petrol fiyatı artışı gibi unsurların bulunduğunu, nisan-mayıs aylarında enflasyonu kontrol altına alacaklarına inandığını, enflasyonda daha yukarı çift hane beklentileri olmadığını açıklamış.
Türev işlemlerin daha çok kullanılabilmesi için çalışmalar yapacakları, ihracatla ilgili desteklerin, kaynaklarının artırılacağı bilgisi de Çetinkaya tarafından verilmiş.
İş adamlarının sormaktan çekindiği bir soruyu “Daha önceki başkanların konuşmalarında da karşılaştık, siz konuşurken de TL dolar karşısında değer kaybetti” sorusunu Denizlili bir parti yöneticisi sormuş. İş adamlarının söylediğine göre bu soru yanıtsız kalmış.
Merkez Bankası başkanının iki ayda bir Anadolu kentinde para politikaları konferansı verip, ardından kapalı toplantıda bölgenin iş adamlarının düşüncelerini alması, sorularını yanıtlaması iki taraflı fayda sağlıyor. Bir yandan Merkez Bankası yönetimi, tabandan bilgi alıyor, bir yandan da işadamları kafalarındaki soruları, gelecek beklentilerini Merkez Bankası Başkanı’na yönelterek aldıkları yanıtlarla, önlerini daha iyi görebiliyorlar. Bu toplantıların 5 Merkez Bankası Başkanı döneminde sürüp gelenekselleşmesi bu açıdan önemli ve olumlu. Çetinkaya’nın da geleneği sürdürmesi iş dünyasını mutlu ediyor. İş adamları, Denizli’de de toplantıya ilginin yüksek olmasının nedenin bu olduğunu belirtiler.