Cepte dengeler değişir mi?
Cep telefonlarının hemen hemen tamamı artık akıllı telefon pazarına doğru kayıyor. Önceden tüketicilerin birçoğu yalnızca müzik çalabilen ve daha gösterişli ürünlere yönelirken şimdi hemen hemen hepsi internete bağlanabilen, Twitter -Facebook gibi sosyal paylaşım ağlarını kullanabilecekleri, çektikleri fotoğrafları paylaşabilecekleri ve yeni yazılımlar yükleyebilecekleri telefonlar arzuluyor. Hiç kimsenin itirazı yok, bu trendi Apple, yani iPhone koymuş oldu. Peki, bir zamanların liderleri bu gelişimi takip edebildiler mi? Kesinlikle hayır. Bir zamanlar dergilerimizde sık sık incelediğimiz, yeni ürünlerini merakla beklediğimiz Sony Ericsson, Siemens, Nokia, Motorola ve daha birçok üretici, nihai tüketicinin ilgisini çekebilecek akıllı telefonlar üretme konusunda geri kaldılar.
Ancak dengeler değişecek gibi görünüyor.
Öncelikle geçtiğimiz haftalarda hem Gartner'ın açıkladığı rakamlara göz atalım. 2011 yılının ilk çeyreğinde tam 36.3 milyon Android işletim sistemli cep telefonu satılmış. Bu senenin sonuna kadar ise 170 milyonun üzerinde Android işletim sistemleri telefonun satılması bekleniyor. iOS cihazların satış beklentisi ise 90 milyon civarında. Uzun zamandır akıllı telefon pazarında liderliğini sürdüren Symbian cihazları düşüşü ise dramatik bir şekilde devam ediyor. Geçtiğimiz sene %37 olan pazar payının bu sene sonunda %19'lara düşmesi bekleniyor.
Android tarafındaki olumlu gelişmeler yalnızca bunlarla da sınırlı değil. Hemen hemen tüm büyük üreticileri bu senenin ikinci çeyreğinde ciddi yeniliklere sahip göz kamaştırıcı Android ürünlerini piyasaya sürmeye hazırlanıyorlar. Örneğin dün yapılan lansman toplantısı ile uzun zamandır hem tüketicilerin hem de üreticilerin beklediği Samsung Galaxy S II ürünü Türkiye'de piyasaya sunulmuş oldu. Sony Ericsson tarafından geçtiğimiz haftalarda piyasaya sunulan Xperia Arc ve HTC'nin Sensation ürünleri tüketicilerden çok talep gören Android tabanlı ürünler arasında.
Şu anda Android işletim sistemi hem geliştiricilerin hem de üreticilerin büyük desteğini almış durumda. iOS işletim sisteminde görmüş olduğumuz uygulamaların hemen hemen hepsi, Android markette bulunabiliyor. Elbette belirtmekte yarar var şu anda Türkiye'de halen paralı uygulamalara erişemiyoruz ve bu büyük bir sorun. Ama yine de Türkiye'de de Android işletim sistemli cep telefonlarına olan eğilim gittikçe artıyor.
Pazardaki dengeleri değiştirecek bir diğer önemli olay ise bu senenin sonunda yaşanacak. Nokia ve Microsoft arasında imzalanan anlaşma ile birlikte artık Nokia'nın Windows Phone 7'li cep telefonları sene sonunda veya yılbaşında raflarda yerlerini alacaklar. IDC'nin gelecek tahminine göre Windows Phone 7 işletim sistemli cep telefonları 2015 yılında pazarda ikinci büyüklüğe sahip olacaklar. Kuşkusuz bunda Nokia'nın hali hazırdaki sadık müşterilerinin payı büyük olacaktır. Geçtiğimiz haftalarda göre başlayan Nokia Türkiye'nin yeni ülke müdürü Çiçek Uyanson İcan, yeni nesil ürünler ile Türkiye'de pazar payındaki liderliklerini devam ettireceklerini vurguladı. Bakın burası çok önemli. Her ne kadar Nokia birçok ülkede pazar liderliğini kaybetmiş olsa da, Türkiye'de halen %50 gibi büyük bir oran ile pazara hakim bir marka. Dolayısıyla Windows Phone 7 işletim sistemli ürünler Türkiye'de ciddi bir müşteri kitlesine kavuşacaktır. Bu arada yine Çiçek Uyanson İcan'ın toplantıda belirttiği enteresan ayrıntılardan bir tanesi, 2012 yılında Nokia'nın halen Symbian ve hatta MeeGo için yeni ürünler pazara sunacak olması. Bu durumda şu soru akıllara geliyor, Nokia acaba sırtını tamamen Microsoft'a yaslamak yerine, alternatif işletim sistemleri ile olan ilişkilerini devam ettirerek pazar mı yoklayacak? Ve hatta bu yoklamalar esnasında Android'e de bir şans tanıyacak mı?
Akıllı cep telefonu pazarında rekabet hiç de durulmuş ve oyuncular netleşmiş değil. Önümüzdeki dönemde daha birçok değişikliğe tanık olacağız gibi. Uygulama geliştiriciler ve kurumlar bu yüzden saflarını netleştirmek yerine, temkinli bir şekilde yenilikleri takip etmeye devam etmeliler.