CEO’lar dünya büyümesi için kötümser kendi firmaları için iyimser
PwC 18 yıldır sürdürdüğü yıllık Küresel CEO Araştırması'nın sonuçlarını Davos’ta Dünya Ekonomik Forumu toplantısında rapor olarak sundu. 2014 yılının son çeyreğinde 77 ülkeden 1322 CEO görüşmesiyle hazırlanan raporda, CEO’lar geçen yıla göre 2015 için dünya büyüme beklentilerinde daha karamsarlar. Buna karşın kendi şirketlerine dönük büyüme beklantileri bir yıl önce ile aynı seviyesinde.
Rapor sonuçlarına göre, geçen yıl CEO’lardan yüzde 7’si küresel ekonomik büyümenin azalacağı tahminini yaparlarken, bu yıl bu tahmini yapanların oranı yüzde 17’ye yükselmiş durumda. Geçen yıl yüzde 44 olan iyileşme bekleyenlerin oranı da 7 puanlık bir gerileme ile yüzde 37’ye inmiş durumda.
CEO’lar küresel büyümede düşük beklenti gösterirlerken, kendi şirketleri için daha iyimser düşünce belirtiyorlar. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da şiretlerinin büyüyüp karlılık artıracağını düşünenlerin oranı 2015 yılı için de yüzde 39.
CEO’ları dünya için karamsar tablo çizmeye iten endişeler arasında ilk sırada yüzde 78 ile aşırı regülasyon, aşırı düzenlemeler yer alıyor. Bazı ülke CEO’ları bu konudeki endişelerini yüzde 90’ların üzerinde bir oranda ortaya koyuyorlar. CEO’ların endişe duydukları diğer konular arasında yüzde 73 ile işgücüne erişim, yüzde 72 ile jeopolitik belirsizlikler, yüzde 70 ile artan vergi yükleri, yüzde 61 ile siber saldırılar ve veri güvenliği eksikliği, yüzde 60 ile sosyal istikrarsızlık ve aynı oranda değişen tüketici davranışları, yüzde 58 ile teknolojik değişim hızı yer alıyor. CEO’ları endişelendiren konulardan sadece enerji maliyetleri endişesi geçen yıla göre, küçük bir düşüşle yüzde 59’a gerilerken, diğer bütün alanlarda geçen yıla göre artış gözleniyor.
Türkiye’deki CEO’ların endişe sıralamasında yüzde 83 ile jeopolitik belirsizlik ilk sırada yer alıyor. Onu yüzde 73 ile regülasyon, yüzde 67 ile artan vergi yükleri izliyor.
CEO’lar şirketlerini daha iyiye götürecek gelişmeler konusunda yapacaklarını belirtirken, bir dizi önlemi sıralıyorlar. Yüzde 71’i maliyetleri azaltacağını, yüzde 51’i stratejik ortaklıklar ve ortak girişimlere imza atacağını, yüzde 31’i iş süreçlerini ve iş birimlerini geliştirmek için dış kaynak kullanımına gireceklerini söylerlerken, geçen yıl yüzde 23 oranında olan yerel nitelikli birleşme ve satın alma düşüncesindeki CEO’ların oranı da yüzde 29’a yükselmiş durumda.
Rapor, CEO’ların şirketleri için yeni alanlara girerek değişim sağlama kararında olduğunu da gösteriyor. CEO’ların üçte biri, yakın zamanda bir veya birkaç sektöre yeni giriş yaptıklarını söylüyorlar. Yüzde 56’sı önümüzdeki üç yılda yeni organizasyonların sektörlerindeki rekabeti artıracağına inandığını belirtiyor. Buna bağlı olarak, yüzde 32’si teknoloji alanında, yüzde 19’u perakende, dağıtım ve haberleşme sektörlerinde, yüzde 6’sı medya ve eğlence sektöründe önemli rakiplerin doğacağına inanıyorlar.
CEO’lar, hükümetlerin önceliklerinin ne olması gerektiğini belirtirlerken, yüzde 67’si rekabetçi ve etkin sürdürülebilir vergi sistemini ilk sıraya koyuyorlar. Ancak, yüzde 20’si hükümetlerin bu konuda başarılı olduğunu düşünüyorlar. İkinci sırada yüzde 60 ile yetkin işgücü ihtiyacına yer verirlerken, bunda başarının da firmaları için yüzde 21 olduğunu belirtiyorlar. Hükümetlerden diğer beklenenler arasında yüzde 49 ile fiziki altyapı, yüzde 29 ile karşılanabilir sermaye, yüzde 28 ile dijital alyapı yer alırken, sadece yüzde 6’sı iklim değişikliği riskini öncelikli görüyor.
PwC’nin 77 ülkeden 1322 CEO ile yapılan görüşme sonuçlarını içeren raporu, 2015 dünya ekonomik beklentileri ve şirketlerin yapmayı düşündüklerini açıklamaları açısından önemli bilgiler içeriyor. Bizim iş dünyamıza da yol gösterici nitelik taşıyor.