Çelik hasırcıların ortak aklından çıkan

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Çelik Hasırcılar Adana'daki ortak akıl toplantısında sektörün üretim kapasitesi 1.4 milyon ton iken şu anda 600 bin ton üretimde kaldıklarını, hasır çelik kullanımının yüzde 30 artması halinde cari açığın 1 milyar dolar aşağıya çekileceği iddiasını ortaya koyuyorlar. Atıl kapasitenin kullanılması ve ihracatın artırılması için önerilerini de sıralıyorlar. Çelik hasırcılar gibi her sektörün üretimlerinde yerli girdiyi artırıcı, katma değeri yükseltici önlemlerin neler olabileceğini araştıran ortak akıl çalışmaları yapmaları cari açıkla mücadele açısından önemli sonuçlar yaratacaktır. Ekonomi yönetimi b.u tür çalışmaları destekleyip, çıktılarına değer vermelidir.

Türkiye'de uzun süredir tartışma gündemimizin birinci sırasında "cari açık" sorunu yer alıyor. Giderek artan cari açığın yaratabileceği olumsuzluk nedeniyle bir yandan çeşitli gruplarca alınması gereken önlemlerden söz ediliyor. Bir yandan Merkez Bankası ve BDDK gibi kuruluşlar aldıkları kararlarla önlemleri ni hayata geçiriyor.

Çelik hasırcılar da Adana'da yaptıkları ortak akıl toplantısında "Bayındırlık Şartnamesi"nde değişiklik yapılmasıyla, katma değerli ürün artışıyla cari açığı 1 milyar dolar azaltabilecek bir sonuç elde edilebileceği iddiasını ortaya koymuşlar.

İddialarının mesnedi olarak da Türkiye'de 1.4 milyon ton çelik hasır üretme kapasitesi varken üretimin 600 bin tonlarda kaldığını, Bayındırlık Şartnamesinde çelik hasır ve soğuk çekme konusunda yeni teşvikler ve yönlendirici uygulamalarla üretim kapasitesinin artabileceğini, çelik hasır kullanımında yüzde 30'luk muhafazakar bir kapasite artışının sağlanması halinde bile cari açıkta 1 milyar dolarlık bir azalma olacağını öne sürüyorlar.

Çelik hasırcılar Türkiye'de tüketim tüketim talebindeki yetersizlik atıl kapasite sorunu yaşadıklarını, bunda Afrika ve Irak pazarındaki daralmanın da etkisinin olduğunu söylüyorlar.

Çözüm önerilerini sıralarlarken İsdemir'in yassı üretimine yönelmesi sonrası bölgede hammadde sıkıntısı çektiklerini, bu sorunun aşılması için Doğu Akdeniz bölgesinde bir bölgesel kangal haddehane kurulmasının teşvik edilmesini istiyorlar. İran ve Irak'a yönelik ihracat artışı için gümrük duvarlarının aşağıya çekilmesini öneriyorlar. İhraç ürünlerin katma değeri düşük değil, daha yüksek olan ürünler olması için yönlendirici teşvik mekanizmalarının hayata geçmesini istiyorlar.

Çelik hasırcıların ortak akıl toplantısında ortaya koydukları tavrın hemen her sektörün temsilcileri tarafından yapılması, "cari açık" sorununa gerçekçi çözüm için zorunludur. Sektörler kendi üretimleri ve ihraç ettikleri ürünleri tek tek ele alıp, üretimlerinde değer zinciri içinde yerli katkı payını nasıl artıracaklarını araştırıp, katma değer artırmak için bir yol haritası çizerlerse, ithal girdileri azaltarak yerli girdileri artırıp cari açığı azaltmaya yardımcı olurlar.

Ekonomi yönetimi de sektörlerin üretimlerinde yerli girdi ve katma değer artışına imkan tanıyacak önerilerini ele alıp, doğru yönlendirmeler ve teşviklerle destek vermeleri halinde tabandan gelen doğru öreriler hayata geçerken, cari açıkta azaltılmış olur.

Sektörlerin kendi üretim yapılarını iyileştirme ve rekabetçi kılma yolunda yapacakları çalışmalar, önümüzdeki dönem için uygulanması gereken mikro reformların belirlenmesi açısından da büyük önem taşıyacaktır.

Çelik Hasırcıların ortak akıl toplantısından çıkan sonuç ve "Cari açığı bir milyar dolar azaltırız" iddiası bu açıdan çok önemlidir. Ve ekonomi yönetimi bu iddianın hayata geçmesi için ortaya konan istekleri ciddiye alıp, sektöre destek vermelidir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar