Çekyattan Mobilyakent'e

Mahmut SABAH
Mahmut SABAH KAYSERİ'den [email protected]

 

Kayseri Mobilyacılar Odası şu sıralar kıpır kıpır. Oda, kentin değişik kesimlerinde atölye düzeninde çalışarak zor koşullar altında üretim yapan mikro KOBİ'leri, sektörel çatı altında bir araya getirecek 'mobilya kent'in temelini atmaya hazırlanıyor.                                                                                    
Önce planlaması yapıldı, ardından arsası alınarak AB fonundan hibe desteği sağlandı. Şimdi sıra, 200 milyon dolar bütçeli Kayseri Ev Ofis Dekorasyon Merkezi Projesi'ni uygulama aşamasına geldi. Yakında 700 ortaklı işyerleri sitesi ile alışveriş merkezi ve mobilya fuarının temeli atılacak. Bunu, ihalesi Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yapılacak, teknoloji üssü 'Mobitek'in yapımı izleyecek.

Proje, Kayseri için iddialı ve de model olabilecek bir proje. Sadece küçük işletmeleri 'ortak kullanıma açık' ileri teknoloji donanımlı üretimde buluşturmakla kalmıyor, AR-GE ve tasarım ağırlıklı üretimi ön plana çıkararak büyümelerine katkıda bulunmayı da amaçlıyor. Kısacası, teknoloji ağırlıklı makine ve ekipmanla, katma değeri yüksek, farklı model ve tarzda üretime imkan tanınarak, söz konusu işetmelerin ihracat yeteneklerinin geliştirilmesine katkı sağlanmaya çalışılıyor
 Evet, 'Mobilya kent' üretmekle kalmayacak, kendine özgü bir eğitim üssü olarak da hizmet verecek. Örneğin; 'Mobitek', site çatısı altında bir araya gelen işletme çalışanlarının tasarım, teknoloji yoğun üretim, teşhir ve pazarlama alanlarında düzenli şekilde eğitilmelerini sağlayacak. Bir başka deyişle ortak makine parkı, tasarım ve inovasyon merkezi, dış ticaret ve pazarlama departmanları, danışmanlık, girişimcilik birimleri ve de uluslararası standartlara uygun fuarı ile ülkenin en alımlı mobilya üretim üssü olacak.

Mobilya sektörü büyük ölçüde KOBİ'lerden oluşuyor. Bu işletmelerin temel sorunu finansman yetersizliği ve kredi maliyetlerinin yüksek oluşundan kaynaklanıyor. Çoğu işletme bilgi eksikliği nedeniyle başta KOSGEB desteği olmak üzere AB fonlarından gereği gibi yararlanamıyor. Oysa KOBİ'lerin desteğe, finans sağlayacak kurumlara ihtiyacı var. Mobilyacılar odası, siteyi TOKİ desteğini de yanına alarak banka kredisi ile kuruyor. Söylendiğine göre, oda üyesi işletmeler, anlaşma gereği maliyet bedeli üzerinden kira öder gibi 120 ay taksit ödeyerek işyerlerine faizsiz ve kefilsiz sahip olabilecekler. Yani şartlar çok uygun.
Evet... Önce, 'gündüz otur gece yat' modası, yataklı kanepe satışlarına tavan yaptırdı. Bu moda sonra mobilya ve özellikle koltuk takımlarına yansıdı, Kayseri Türkiye'nin sayılı mobilya üretim merkezlerinden biri oldu. Şimdi de teknoloji donanımlı 'üretim üssü' ile bir ilke imza atılıyor. Umarım, bu kez de 'mobilya kent'le 'model' olmanın önü açılmış olur.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Patateste sorun bitmiyor 23 Nisan 2018