Cazibe merkezleri programı cazibesini kaybetmeden hayata geçirilmeli

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Doğu ve Güneydoğu Anadolu’daki 23 ilin kapsamı içinde olduğu cazibe merkezleri projesininin gecikmesi, bölge sanayicilerinin, “cazibe merkezleri programı cazibesini kaybetmeden, başvurular değerlendirilip hayata geçirilmeli” eleştirilerine neden oluyor.

Şubat ayından bu yana 92 milyar liralık 365 bin kişilik istihdam öngören destek unsurlarından yararlanarak yatırım öngören başvurular 8 aydır titizlikle yapılan incelemeler uzadığı için yatırım ihtiyacı olan bölgedeki 23 ildeki yatırımlar beklemeye alınmış durumda.

Bölge sanayi odalarından ikisinin başkanının görüşlerinin yer aldığı arkadaşımız Hüseyin Gökçe’nin haberinde de bu karar aşamasındaki uzamadan şikayetler dile getiriliyor. Van TSO Başkanı Necdet Takva, Başbakan Yıldırım’ın bölgeleri için inovatif bir destek programını açıklamasının heyecan yaratarak, yatırım başvurularına neden olduğunu, yatırımcıların heyecanını kaybemeden sonuçların bir an önce açıklanmasını beklediklerini belirtiyor. Takva, “Umudumuzu kaybetmek istemiyoruz. Bölgede projeyi umutla destekliyor ve önemsiyoruz. Belki de ilk kez böyle inovatif bir destek programı açıklandı” diyerek beklentilerini dile getiriyor. Diyarbakır TSO Başkanı Ahmet Sayar, “Program, kamu-özel sektör iş birliği açısından önemli bir örnek. İlimizde 37 bin kişilik istihdam öngören 371 başvuru yapıldı. Bölgede bir yatırım atmosferi oluştu. Başvuruların üzerinden uzun zaman geçtiğini düşünüyorum” diyerek, başvuru yapan yatırımcıların sıkıntılarını dile getiriyor.

İmalat sanayisinde asgari 2 milyon dolarlık yatırımları öngörenler, asgari yüzde 30 öz kaynağını karşıladıklarında, yatırımcılara yatırım yeri tahsis edilecek, yatırım binaları TOKİ aracılığıyla yapılacak, 10 milyon liraya kadar faizsiz yatırım desteği de sağlayacak. Üretim yerlerini bu illere taşıma kararı alanlara da 1 milyon liraya kadar destek verilebiecek.

Bu imkanlardan yararlanmak isteyen yatırımcılar şubatta 92 milyar liralık 365 bin kişi istihdam edecekleri yatırım başvurularını yapmışlardı. 8 ay içerisinde koordinasyon görevi Kalkınma Bakanı Lütfü Elvan’dan alınarak Başbakan Yardımcısı Fikri Işık’a bağlandı. Başbakanlık tarafından başvurular incelemeye alındı. Ancak, incelemelerin uzaması yatırımların başlamasını geciktirdi.

Cazibe Merkezleri projesinin 22 Kasım 2016’da KHK ile temeli atılmış, 24 Ocak 2017’de Başbakan Yıldırım basın toplantısıyla kamuoyuna tanıtımını yapmış, şubat ayı içerisinde başvurular yapılmıştı. Sekiz aydan bu yana bu başvuruların incelenip karara bağlanamaması, tedirginliğe ve cazibesini kaybetmesine neden olarak eleştirilere yol açıyor. Başvuruların bir an önce karara bağlanması bekleniyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar