Carvalhal'in kadro tercihi önemli

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

 

 

Hafta arasında oynanan Ziraat Türkiye Kupası 3. kademe maçlarının ardından ligin 10. haftası sıkı bir karşılaşma ile açılıyor. Her ne kadar bu yıl geçtiğimiz sezonlardaki istikrarlı görüntüsünden biraz uzaklaşmış olsa da büyük takımlara karşı her zaman iyi motive olan İ.B. Belediyespor, ligin zirvesindeki Galatasaray ile kozlarını paylaşacak. Fatih Terim'in öğrencileri, Süper Lig'in 9. haftasında Kayserispor'u rahat bir oyun ve skorla geçmişler ve taraftarlarını mutlu etmişlerdi. Ancak Galatasaray'ın bu galibiyetinden form durumunun yükselişine yönelik bir anlam çıkarmak çok mümkün değil çünkü sezon Kayserispor açısından hayli sallantılı geçiyor. Sarı-kırmızılı takım hakkında yukarı yönlü bir ivmelenmeden söz etmek için bu maçtaki oyunu ve sonucu görmek lazım. Karşılaşmaya yönelik öncelikli biçimde dile getirilmesi gereken veri; İ.B. Belediyespor'un "ev sahibi" sıfatıyla çıktığı 4 maçtan henüz galibiyet çıkaramamış olması. (2 beraberlik, 2 mağlubiyet) Carvalhal'in öğrencileri, ligin ilk maçında Beşiktaş'la 5. haftada ise Orduspor ile berabere kaldılar. Antalyaspor ve Gençlerbirliği'ne ise yine Olimpiyat Stadı'nda mağlup oldular. Bu tabloya bakınca turuncu-lacivertlilerin "pas kalitesi lig standardından yukarıda" olan takımlara karşı zorlandığı fikri anlam kazanıyor. Fatih Terim'in pozitif oyun hakkındaki ısrarı bilindiğine ve Galatasaray da ligimizin pas kalitesi yüksek takımlarından biri olduğuna göre "Acaba yine benzer bir senaryo mu yaşanacak?" sorusu sonuca yönelik bir tahminde oldukça öncelikli hale geliyor. Buna mukabil sarı-kırmızılıların deplasman grafiklerine baktığımızda, atılan ve yenilen gol hanelerinde normalin üzerinde sayılar görüyoruz. Bu şüphesiz ofansif düşüncenin bir göstergesi ancak 4 maçlık deplasman serisinde gelen 1 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 mağlubiyetlik karne eminim Fatih Terim dahil kimseyi memnun etmemiştir.

Sarı-kırmızılılarda Elmander ve Melo'nun sakatlıkları bulunuyor ancak Felipe Melo'nun büyük bir ihtimalle maç günü forma giyebilecek duruma geleceğini belirtelim. Semih Kaya'nın sakatlığını atlatmış olması da teknik heyetin yüzünü güldürdü. İ.B. Belediyespor ise bu maça ideale yakın bir tertiple çıkacak. Teknik direktör Carlos Carvalhal'in genel taktik tercihi tıpkı Beşiktaş'ta olduğu gibi 4-3-3 dizilişi. Portekizli teknik adam sakat ya da cezalısı olmadığı müddetçe orta alanın ortasındaki Cihan - Holmen - Mahmut üçlüsünü bozmuyor. İleri uçta da Webo takımın değişmezleri arasında. Geraldes, Metin Depe, Kamil Zayatte, Ekrem Ekşioğlu dörtlüsü Galatasaray karşısında İ.B. Belediyespor'un savunma bloğunu oluşturursa kimse şaşırmasın çünkü bu bölgede de (bazı maçlarda Can Arat ve Rızvan Şahin'in nadiren forma şansı bulması dışında) kadro istikrarı sağlanmış durumda. Geriye her iki kanatta Webo'yu destekleyecek forvetler kalıyor ki, 4-4-2 sistemiyle oynayan Galatasaray'a karşı Belediyespor beklerinin savunmada bu oyuncuların yardımına fazlasıyla ihtiyaç duyacağı söylenebilir. Carvalhal bu bölgede Tom, Visca, Doka, Ömer Can ve Gökhan Süzen isimleri arasından iki tercih yapacak. Açıkçası ben maçın nihai sonucunun da bu seçimle direkt bağlantılı olabileceğini düşünüyorum. Bu isimler içinden Doka ile Visca ilk on birde başlarsa maçın bol pozisyonlu ve gollü geçme ihtimali yüksek. Eğer tercih edilen isimler savunma yönleri güçlü Gökhan Süzen ve Tom gibi futbolcular olursa, bu kez İ.B. Belediyespor'un kontratağa dayalı daha kompakt bir yapıya bürüneceği öngörülebilir. Netice itibariyle, geçtiğimiz hafta moral bulan Galatasaray'ın ofansif gücüyle galibiyete daha yakın olduğunu düşünüyorum.

 

cemtop02112012-2.jpg

Akhisar Bld. Spor - Fenerbahçe
Sergilediği dirençli futbolla zayıf kadrosuna rağmen 10 puan toplamayı başaran Akhisar Belediyespor, Manisa 19 Mayıs Stadında Fenerbahçe'yi ağırlıyor. Maç günü için meteoroloji bölgede kuvvetli sağanak yağış uyarısı yaptı. Sahadaki futbol hava şartlarından etkilenebilir. Medical Park Antalyaspor'a mağlup olarak büyük bir hayal kırıklığı yaşayan Fenerbahçe'de; Meireles, Yobo, Mehmet Topuz, Mehmet Topal ve Egemen'in çeşitli sakatlıkları bulunuyor. Türkiye Kupası 3.kademe maçında Tokatspor'a elenen Akhisar Belediyespor'da kafalar Fenerbahçe maçında idi. Topladığı puanların büyük kısmını deplasman maçlarında alan Akhisar Belediyespor'un iç saha grafiği iç açıcı değil. Fenerbahçe favori.

Beşiktaş - Mersin İ.Y.
Trabzonspor ve Kasımpaşa maçlarında mücadeleci görüntüsüne yeniden bürünen Beşiktaş, deplasmanlarda zaman zaman iyi futbol oynayan Mersin İdman Yurdu'nu ağırlıyor. Siyah-beyazlılarda; Muhammed Demirci, Mustafa Pektemek, İbrahim Toraman, Mehmet Akgün ve İsmail Köybaşı'nın sakatlıkları var. Mersin İdman Yurdu, hafta arası oynadığı kupa maçında Beşiktaş karşılaşmasını hedef seçtiğini kadro tercihleriyle belli etti. Mert Nobre formuyla son maçlarda takımını sırtlayan isim. Her iki takımın da iştah futbol oynadığını göz önüne alacak olursak, gollü ve bol pozisyonlu bir maçın bizleri beklediği söylenebilir.

Antalyaspor - Trabzonspor
Ligin flaş takımı Antalyaspor, Fenerbahçe'yi deplasmanda yenerek önemli bir galibiyete imza atmıştı. Rehavet problemi yaşamazlarsa Trabzonspor'u da oldukça zorlayacaklardır. Kırmızı-beyazlılarda Isaac ve Emre Güngör'ün hafif sakatlıkları bulunuyor. Trabzonspor'da Mustafa Yumlu cezalı. Colman, Olcan ve Tolga'nın sakatlıkları bulunuyor. Bordo-mavililer, deplasman maçlarında oldukça temkinli ve kısır bir futbol ortaya koyuyorlar. Antalyaspor ise evinde maç başına yaklaşık 3 gol ortalamasıyla oynuyor. Karşılaşma büyük olasılıkla Antalyaspor forvetleriyle Trabzonspor savunması arasında geçecek. Şenol Güneş'in öğrencileri etkili kontrataklar yapamazlarsa maça ortak olmaları zor.

Bursaspor - Kasımpaşa
Son 6 haftada 2 galibiyet ve 4 beraberlik alarak hiç yenilmeyen Bursaspor çıkışta. Kasımpaşa'da ise tam tersi bir grafik var. Yeşil-beyazlı ekipte Tuncay Şanlı ve Serdar Aziz'in sakatlıklarını atlattıkları açıklandı. İstanbul temsilcisinde Volkan Yaman ve Kafoumba Coulibaly'nin sakatlıkları sürüyor. Bursaspor'un iç saha grafiği ezici bir üstünlüğe işaret etmese de Kasımpaşa'nın deplasman karnesindeki 1 galibiyet ve 3 mağlubiyet önemli. Savunması güçlü Bursaspor, forvetlerinin de formunu bulmasıyla Kasımpaşa karşısında favori olan taraf. Şota'nın öğrencileri önemli bir form sıçraması yapmadıkça 3 puana uzanmaları kolay olmayacak.

Kayserispor - Karabükspor
Prosinecki yönetiminde bir türlü çıkışa geçemeyen Kayserispor, dağınık bir görüntü veriyor. Karabükspor ise son beş maçında yalnızca bir kez (Eskişehir deplasmanı 5-2) mağlup oldu. Ev sahibinde Pablo Mouche sakatlığı dolayısıyla 1 ay takımından uzak kalacak. Bu haftaya kadar Kayserispor evinde, Karabükspor da deplasmanlarda bir kez galip geldiler. Sarı-kırmızılılar iç sahadaki galibiyetlerini Eskişehirspor'a karşı alırken, Karabükspor dış sahada yalnızca Akhisar'ı mağlup etti. Maça dair dikkat çeken veri, Karadeniz temsilcisinin oynadığı tüm dış saha maçlarının gollü geçmiş olması. Kayserispor'un istikrarsız oyununa rağmen bu maçın da gollü geçebileceğini düşünüyorum.

Eskişehirspor - Gaziantepspor
Son dört haftada mağlubiyet yüzü görmeyen Eskişehirspor, geçtiğimiz hafta Orduspor'u farklı geçen Gaziantepspor'u konuk ediyor. Ev sahibi ekipte Sezgin Coşkun'un sakatlığı devam ediyor. Akaminko kart cezalısı. Darbeye bağlı hafif rahatsızlıkları bulunan Veysel'in maçta forma giymesi bekleniyor. Gaziantepspor cephesinde Bekir Ozan ve Yasin Pehlivan'ın hafif sakatlıkları var. Hikmet Karaman maç öncesi açıklamalarında Eskişehirspor'un ofansif gücünden çekindiğini belli etti. Muhtemelen bu karşılaşmada Gaziantepspor'u defansif bir görüntüde kontratak kovalarken izleyeceğiz. Her şeye rağmen formda gol silahlarıyla Eskişehirspor bir adım önde.

Gençlerbirliği - Elazığspor
Ligin dişli takımlarından Gençlerbirliği, son sıraya demir atan Elazığspor ile 19 Mayıs Stadında kozlarını paylaşacak. Kırmızı-siyahlılarda Ekigho ve Artun'un sakatlıkları bulunuyor. Yılmaz Vural'ın gelişiyle birlikte daha organize bir görünü veren Elazığspor, Ankara deplasmanında öncelikle 1 puan alabilmek için mücadele edecektir. Henüz galibiyeti bulunmayan bordo-beyazlı takım için Gençlerbirliği sert bir rakip olsa da ev sahibinin de gerek Karabükspor gerekse de kupadaki Tepecikspor maçlarında biraz sallandığını belirtelim. Elbette Gençlerbirliği maçın favorisi ancak sürpriz ihtimali de yok değil. Gollü bir maç izleyebiliriz.

Orduspor - Sivasspor
Ligde iyi performans sergileyip akabinde düşüşe geçen iki takım kendileri açısından son derece önemli bir maça çıkacaklar. Mor-beyazlılarda; Hasan Kabze, İbrahim Kaş, Onur Tuncer ve Alfredo Monje'nin hafif sakatlıkları var. Selçuk Şahin'in oynama ihtimali bulunmuyor. Sivasspor'un üç önemli ismi; Aatif Chahechouhe, kaleci Milan Borjan ve Milan Cerny'nin sakat olması teknik direktör Rıza Çalımbay'ı kara kara düşündürüyor. Orduspor namağlup unvanını kaybetmiş olsa da iç sahada ligin yenilgisiz üç takımından biri. Sivasspor'un eksikleri dikkate alındığında bu hafta çıkışa geçmek için yoğun çaba sarf edeceklerdir. Maçın favorisi ev sahibi Orduspor.

 

cemtop02112012.jpg

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016