Çarşı-pazar için gösterge yok

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]



 
DÜNYA Gazetesi Anadolu'da olan biteni izleyen tek  medya kuruluşu haline geldi. Bu DÜNYA Gazetesi için iyi bir gelişme ama, medya için  bir ayıp. Çünkü Medya  Anadolu'da olan bitene eskisi kadar bile ilgi göstermez oldu.
 
DÜNYA'da bir süredir, Anadolu piyasasındaki durgunluktan söz ediliyordu. Anadolu genelinde piyasalarda 4 aydır sıkıntı var. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da sınır ticaretinin durmasının ve de Suriye olaylarının olumsuz etkisi piyasaları kilitlemiş durumda.
 
Anadolu esnafı, Anadolu piyasasının  motorunu teşkil eden memur, emekli, polis, ordu mensubu kesiminin kart borçları nedeniyle tüm kaynaklarının bankalara yönelmesi sonucu  alış verişin durmasından yakınıyor.
 
Şimdilerde Gezi Parkı olayları ve bu olaylara bağlı olarak Anadolu'da ortaya çıkan eylemler doğrudan piyasaları etkiledi.
 
İyi de... Bu olumsuz gelişmeler ne kadar sürecek?
 
Ekonomiyi yönetenler piyasa denince sadece borsa endeksine, dolar fiyatına ve bono faizine bakıyor.
 
Anadolu piyasasında olan bitenle ilgilenen yok. Bunun  ana nedeni  piyasa göstergelerinin olmaması.
 
-  Anadolu'da değişik bölgelerde  talebin nasıl değiştiği,
-  Esnafın aylık, haftalık cirosunun  nasıl azalıp çoğaldığı,
-  Ödeme güçlükleri
-  Siparişler, satışlar, üretim ve istihdam eğilimleri,
 
gibi temel konularda  hiçbir gösterge yok.
 
Bu göstergeleri düzenlemek ve bu göstergeler ile kamu oyuna ve iktidar çevrelerine olup biteni anlatmak  her şehirdeki  ticaret ve sanayi  odaları ile TOBB'un görevidir.
 
TOBB ve odalar şu günlerde seçim, koltuk kavgalarından vakit bulamıyorlar. Ama bu yılların ihmali.
 
Her odanın, borsanın interneti var. TOBB'un üniversitesi var. TOBB Üniversiteye bir sorgu-sual formu hazırlatsa, her odadan ve borsadan her hafta bu sual formu ile bilgi toplasa, hem kamu oyu hem de politikacılar  Anadolu  ekonomisinin nabzını haftalık olarak izleyebilir.
 
DÜNYA yazarı olarak ben Anadolu'da gittiğim her yerleşim yerinde esnafa durumu soruyorum. Onlardan bilgi alıyorum ama, bu tür kişisel sorgulandırmalarla  değerleme yapmak çok zor. En  geniş ve doğru bilgiyi yerleşim bölgelerindeki odalar derleyebilir.
 
Önümüzdeki günlerde ekonomide  ciddi iniş çıkışlar olacak. TOBB'un bugüne kadar ihmal ettiği sorumluluğu bir an önce yerine getirmesi gerekiyor. Bu çok zor bir iş değil. tek yapılacak bir  kaç saat için seçim ve koltuk çalışmalarına ara vererek, TOBB ve oda üyelerinin durumunu yansıtmaya imkan verecek çalışma için düğmeye basılması.
 

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018