Çarşı noktayı koydu

Cem TOP
Cem TOP SPOR ANALİZ cem.top@dunya.com

Adına ister "gazetecilik başarısı", isterseniz "yetkili makamlara kulak misafirliği" deyin benim kendi jargonumda "soruşturma kâhini" ismiyle müsemma Rasim Ozan Kütahyalı, gazetesindeki köşesinde şike soruşturmasına etraflıca değinmeyi sürdürüyor. Bugüne kadar kendisinden edindiğimiz bilgiler, soruşturmanın genişleyerek devam edeceği yönündeydi ki; Serdal Adalı, Tayfur Havutçu, İbrahim Akın, İskender Alın ve Ahmet Ateş'in tutuklanmaları da bunun ispatı oldu. Kütahyalı'nın önümüzdeki günlere ilişkin öngörüsü ise bundan sonra kıyıya vuracak dalgaların çoğunluğu futbolcu, teknik adam ve gazeteci olmak üzere 140 civarında kişiyi yutacağı yönünde. Açıkçası, eğer bu durum gerçekleşir de bu futbolcu ve teknik adamlardan yarısı dahi tutuklanacak olursa, Türkiye Futbol Federasyonu'nun ligi 5 Ağustos tarihinde nasıl başlatacağının merakı içerisindeyim. Çünkü görünen durumda TFF "idare-i maslahat" yaparken, yargı "dip-köşe temizlik" peşinde. Bugüne kadar halının altına süpürülmesine alışık olduğumuz iddialar halıda ufaktan kasis oluşturmaya başlayınca, belli ki futbol dünyası dışından birilerinin de dikkati çekmiş. Her ne kadar bu soruşturma ve mahkeme süreci bitene kadar ülkede futbol oynanabilirliğin ve izlenebilirliğin etkileneceğini düşünsem de tüm kuşku ve şüphelerin adil bir yargılama ortamında giderilmesi gerektiğine inanıyorum. Ancak bu noktada şunu da söylemek gerekir ki, eğer şike davaları "Ergenekon" hızında devam edecek olursa bu ülkede futbol süratle geriye gider. Futbolun özü taraftardır ve kimse kafasındaki soru işaretiyle sezonlar boyu lige olan ilgisini koru(ya)maz.

Futbola can veren taraftar elbette ki, "alın verin ekonomiye can verin" mottosunun şike ya da teşvik parasıyla örtüştürülmesini arzu etmez. Bu çok geniş grubun içinde eğer "parası neyse verelim şampiyon olalım" diyenler varsa onlar çok geçmeden "fair-play" üzerine rehabilitasyona alınmalılar. Beşiktaş'ın yeri gelince "yaramaz", kimi zaman "asi", çoğu kez de "sağduyulu" taraftar grubu Çarşı, şike soruşturmasının Beşiktaş kulübüne sıçramasıyla birlikte çok ilginç bir reaksiyon gösterdi. Epeyce uzun olan bildiriyi buraya taşıma şansım yok ama en kısa yoldan size şöyle özetleyebilirim: "Bu kulübün kapısından yeniden girmek için önce mahkeme kapısından başın dik çıkmalısın." Yıllar boyu içlerindeki takım sevgisiyle adalet duygusu arasında kalmamayı dilemiş olan bu grubun, "sevinmek için sevmedik" ve "Şeref'inizle oynayın Hakkı'nızla kazanın" sloganları şu anki durumda taca çıkmış gibi bir görüntü var. Görüntü kelimesini bilinçli olarak kullandım çünkü mahkeme kesin kararını vermeden önce ne Aziz Yıldırım'ın, ne Serdal Adalı'nın, ne Bülent Uygun'un ne de İbrahim Akın'ın suçluluğundan dem vuramayız. Yapılması gereken yargı sürecinin sonunu bekleyerek çıkacak sonuca göre pozisyon belirlemektir. Gündemin karmaşık trafiğinde bu durumun altını koyu çizgilerle çizdikleri ve dün "transfer sihirbazı" dedikleri Serdal Başkanlarına bile "bir müddet" kapıyı gösterdikleri için Çarşı grubunu şahsım adına alkışlıyorum. Terazinin bir kefesinde takımınız diğer kefesinde "hak ve adalet" varsa, "ille de adalet" demek her babayiğidin harcı değildir. İnanmıyorsanız açın televizyonları bakın, ne marka isimler ne ajitasyonlar peşinde…

Dünya liglerinde transfer

·Espanyol'un Kamerunlu kalecisi Carlos Kameni, AS Roma'ya transfer olmak üzere. Sky Sport 24'ün iddiasına göre Roma, Barselona ekibiyle Kameni'nin transferi için 2 milyon euroluk bir bonservis bedelinde anlaştı.

·Kısa sürede Borussia Dortmund'un değişmez ismi haline gelen Japon orta saha oyuncusu Shinji Kagawa, Avrupa'nın dev kulüplerinin transfer listesine girdiği yönündeki haberleri umursamadığını açıkladı. 350.bin euro gibi düşük bir ücretle Cerezo Osaka'dan Borussia Dortmund'a gelen 22 yaşındaki oyuncu, takımın şampiyonluğunda önemli pay sahibi oldu.

·Bir süredir Inter'in eski çalıştırıcısı Leonardo ile görüşmelerini sürdüren Paris Saint-Germain, Brezilyalı teknik adamı kulübün sportif direktörlüğüne getirdi. Leonardo böylece 1996-97 sezonunda futbolcu olarak formasını giydiği kulübe yönetici olarak dönüş yapmış oldu.

·Tranmere Rovers'ın genç forveti Dale Jennings, önümüzdeki sezon Bayern Münih formasıyla ter dökecek. Jennings'in ismi geçtiğimiz sezonun devre arasında West Ham ile de anılmış, ancak bu transfer gerçekleşmemişti. 18 yaşındaki futbolcu da yaptığı açıklamada kariyerinde yeni bir sayfa açmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi.

·Premier Lig ekiplerinden Fulham, Roma'da forma giyen deneyimli sol bek oyuncusu John Arne Riise'yi 3 yıllığına renklerine bağladı. Fulham Teknik Direktörü Martin Jol de yaptığı açıklamada Riise gibi tecrübeli ve kaliteli bir oyuncuyu kadrolarına katmaktan dolayı büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.

·Real Madrid'de forma şansı bulmakta zorlanan ve gözden çıkarılan Royston Drenthe, Benfica'ya transfer olmak istemediğini dile getirdi. Real Madrid'in gönderilme kararını kendisine bildirme biçimine tepki gösteren Drenthe, geçtiğimiz sezonu Hercules'te kiralık olarak geçirmişti.

·Leicester City, Liverpool'da forma giyen 30 yaşındaki sol bek oyuncusu Paul Konchesky'yi 3 yıllığına renklerine bağladı. Roy Hodgson döneminde Fulham'dan Liverpool'a transfer olan Konchesky, ilk sezonunda beklentileri karşılayamamış ve geçtiğimiz sezonun da ikinci yarısını Nottingham Forest'de kiralık olarak geçirmişti.

Süper Lig'de transfer

·Futbolda şike soruşturması nedeniyle tutuklanan teknik direktör Bülent Uygun ile yolları ayıran Eskişehirspor yönetimi, hoca arayışlarını sürdürüyor. Eskişehirspor İkinci Başkanı Mesut Hoşcan; Artur Zico, Mustafa Denizli ve Ersun Yanal ile görüşmelerin devam ettiğini açıkladı.

·Uzun bir aradan sonra yeniden Spor Toto Süper Lig'e yükselmeyi başaran Samsunspor'da başkan Kazım Güral Yılmaz, Vitoria Setubal'den Valdomiro Duarte de Macedo ile prensip anlaşmasına vardıklarını açıkladı. Samsunspor başkanı, Macedo'dan sonra bir yabancı transfer daha yapacaklarını ve transferi kapatacaklarını da sözlerine ekledi.

·Gana Premier Liginde geçtiğimiz sezon Berekum Chelsea takımı ile şampiyonluk yaşayan 23 yaşında ki santrafor Emmanuel Banahene Osei, Orduspor ile anlaşma sağladı. Vize işlemlerini hallettikten sonra Türkiye'ye gelecek olan Banahene, kendisini Mor-Beyaz'lık renklere bağlayan imzayı atacak ve daha sonra Orduspor'un Slovenya kampına katılacak.

·Yeni sezon çalışmalarını sürdüren Galatasaray'da kamp süresince henüz bekleneni veremeyen bazı isimler ile yolların ayrılacağı iddia edildi. Basında yer alan haberlere göre topun ağzındaki isimler; Pino, Mustafa Sarp, Mehmet Batdal, Musa, Anıl ve Serdar.

·Sivasspor'un, Slavia Prag takımından transfer ettiği Çek futbolcu Milan Cerny, sağlık kontrolünden geçti. Acıbadem Kadıköy Hastanesinden yapılan açıklamada, bir dizi testten geçirilen Çek futbolcunun sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

·Kadrosunu golcü bir futbolcu ile takviye etmek isteyen İ.B. Belediyespor, Macaristan'ın Videoton takımından 23 yaşındaki santrfor Nemanja Nikolic'i listesine aldı. Macar ve Sırp pasaportlarına sahip oyuncu, geçtiğimiz sezon oynadığı 33 maçta 13 gol ve 4 asist kaydetmeyi başarmıştı.

·Transfer çalışmalarını sürdüren ligin yeni ekibi Mersin İdman Yurdu, Almanya ikinci liginde Karlsruhe forması giyen 27 yaşındaki orta saha oyuncusu Timo Staffeldt ile ilgileniyor. Staffeldt, geçen sezon 31 maçta forma giyerken, bu karşılaşmalarda 5 gol atıp 8 de asist yapmıştı.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
Derbi kadar zor 03 Mart 2016
Düğüm çözülecek mi? 25 Şubat 2016
Skandalın daniskası 23 Şubat 2016
Maçın şifresi: Savunma 18 Şubat 2016
Öp Quaresma’nın elini 16 Şubat 2016
Taktik savaşı 11 Şubat 2016
Maça geç kaldılar 09 Şubat 2016
Ciddiyet şart 02 Şubat 2016