Cari açıkta iyileşme ”son aylara” kaldı
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun dünkü toplantısından beklendiği gibi faizleri değiştiren bir karar çıkmadı. Yani klasik söylemle, "Merkez Bankası sürpriz yapmadı".
Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada, ekim toplantısından sonraki açıklamaya göre neredeyse tek fark, cari açığın ne zaman iyileşmeye başlayacağına ilişkin söylemdeydi. Merkez Bankası, aslında yalnızca ekim ayı toplantısına ilişkin açıklamada değil, aylardır cari açıktaki artışın yılın son çeyreğinde yerini iyileşmeye bırakacağı görüşünü savunuyordu. Biz de zaman zaman bu konuya değiniyor ve cari açıktaki artışın son çeyrekten itibaren iyileşmesinin mümkün olmadığını, özellikle ekim ayında da artışın süreceğini savunuyorduk.
İşte Merkez Bankası, cari açıkla ilgili söyleminde temel bir değişikliğe gitti. İfadeleri aynen aktarırsak, ekim ayı toplantısından sonraki açıklamada bu konuda "Kurul, cari işlemler dengesinde belirgin bir iyileşme gözlendiğini belirterek yılın son çeyreğinde bu eğilimin hız kazanacağına dikkat çekmiştir" görüşüne yer verilmişti.
Dünkü toplantıdan sonra yapılan açıklamada ise "Yılın son aylarında cari işlemler dengesindeki iyileşmenin daha belirgin hale gelmesi beklenmektedir" denildi.
Hemen hatırlatalım; geçen yıl ekim ayında 3.3, kasımda 6, aralıkta ise 7.6 milyar dolar cari açık verilmişti. Bu yıl şimdiye kadar en düşük aylık açığın 4.1 milyar dolar olduğu dikkate alınırsa, zaten ekimde 3.3 milyar doların altında kalacak bir cari açık gerçekleşmesi neredeyse olanaksızdı. Merkez Bankası da cari açığın ekim ayı itibariyle geçen yılın altına inmeyeceği gerçeğini kabullenmiş oldu. Cari açığın iyileşmesiyle ilgili takvim, "son çeyrek" gibi kesin bir dönem yerine "yılın son ayları" biçiminde daha esnek bir ifadeye dönüştürüldü.
"Özel kesim tasarrufları artıyor"
Para Politikası Kurulu'na göre, son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü gösteriyor. Kurul açıklamasında ayrıca, tüketici kredilerindeki büyümenin daha makul düzeylere inmesi sonucunda özel kesim tasarruflarında arzulanan artışın gerçekleşmeye başladığına vurgu yapılıyor. İşte bu doğrultuda da, yılın son aylarında cari işlemler dengesindeki iyileşmenin daha belirgin hale gelmesinin beklendiği belirtiliyor.
Bu beklentinin nasıl gerçekleşebileceğine ilişkin rakamları biraz önce verdik. Kasım ve aralık aylarındaki açıklar 6 ve 7.6 milyar doların altında kalırsa, bir iyileşme söz konusu olabilecek…
"Enflasyon yükselecek"
Merkez Bankası, 26 Ekim'de yayımladığı yılın son enflasyon raporunda 2011 yılının TÜFE artışını yüzde 8.3 olarak tahmin etmişti. Ancak, daha sonra Başkan Erdem Başçı enflasyonun yüzde 9'a kadar yükselebileceği görüşünü dile getirmişti.
Para Politikası Kurulu toplantısından sonra yapılan açıklamada da, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi yüzünden kısa vadede enflasyonda hızlı bir yükseliş gözleneceğine dikkat çekildi. Açıklamada, Merkez Bankası'nın, yılsonunda hedefin belirgin olarak üzerinde gerçekleşecek enflasyonun yol açabileceği ikincil etkilere karşı gereken adımı ekim ayında atarak para politikasında güçlü bir sıkılaştırmaya gittiği belirtildi. Açıklamada ayrıca, alınan tedbirlerin krediler, yurtiçi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkilerinin dikkatle izlenerek, bir hafta vadeli repo ihalesi ile yapılan Türk Lirası fonlamasının miktarının, gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacağı kaydedildi.