Cari açıkta 29.9 milyar $ küçülmeye ihracatın katkısı 15.9 milyar $, ith
Ocak-Ekim döneminde cari açık geçen yılın aynı dönemine göre 23.9 milyar dolar azaldı. 41.0 milyar dolar oldu.
Buna (ikisi de fob olarak) ihracattaki artışın katkısı 15.9 milyar dolar, ithalattaki azalmanın katkısı 4.9 milyar dolar.
Cari akçık hesabında mal dengesi geçen yıl Ocak-Ekim ayında - 76.1 milyar dolardı, bu yıl 55.3 milyar dolar oldu. Mal dengesi 20.8 milyar dolar iyileşme gösterdi.
Bu iyileşmenin rüzgarında cari açık 23.9 milyar dolar küçüldü..
Demek ki, cari açıkta iyileşmenin sürmesi, ihracat artışının devam etmesine ithalatın daralmasına bağlı.
Acaba bu iyileşme ne kadar sürer? Önceki gün açıklanan milli gelir rakamları ekonomide ciddi bir duraklama olduğunu ortaya koydu. Bu duraklama ithalatta gerilemenin ana nedeni.
Demek ki, duraklama devam ettikçe cari açıkta iyileşme de devam edecek.
Burada Hükümetin politikası önem taşıyor. Hükümet acaba önümüzdeki dönemde ekonomiyi harekete geçirmek için iç talebi canlandıracak mı? Bugünden tahminde bulunmak çok zor.
2012 Yılının Ocak-Ekim döneminde, cari açık 23.9 milyar dolar küçülürken, sermaye hareketi ile ülkeye geçen yılın aynı dönemindeki ölçüde döviz girişi oldu.
Cari açığın yarattığı döviz talebinin üzerinde döviz girişi olunca, döviz fazlası bankaların ve Merkez Bankası'nın döviz rezervini artırdı.
Geçen yılın ilk on ayında sermaye hareketi ile ülkeye giren net dövizde doğrudan yatırım ve kredi olarak gelen döviz fazlalığı vardı. Bu yıl portföy yatırımı için gelen dövizde artış görüldü.
Yılın ilk on ayında sermaye hareketiyle net döviz girişi doğrudan yatırımlarda 7.2 milyar dolar, döviz kredilerinde 19.2 milyar dolar iken portföy yatırımları için gelen döviz 30.6 milyar dolar oldu.
İlk on ayda nereden geldiği belli olmayan döviz girişi geçen yılın 4.8 milyar dolar gerisinde kaldı, 6.5 milyar dolar oldu.
Ödemeler bilançosunun düzelmesi, cari açığın küçülmesi, sermaye hareketi ile döviz girişinin artması ülkeye güveni artırıcı gelişmelerdir.