Cari açık kasımda küçüldü, finansman sorunu yaşanmadı

Tevfik GÜNGÖR
Tevfik GÜNGÖR OLAYLARIN İÇİNDEN [email protected]

• Piyasa cari açığın kasım ayında 4.2 milyar dolar dolayında olacağını tahmin ediyordu. Cari açık kasımda 3.9 milyar dolar ile beklentilerin altında gerçekleşti.

• Ocak-kasım dönemi açık toplam 55.9 milyar dolara yükseldi.

Kasım ayından geriye yıllık açık 60.8 milyar dolar oldu. Orta Vadeli Program’da yıl sonu tahmini 58.8 milyar dolardı. Demek ki yılsonu tahmininin üzerine çıkılacak.

2012 yılında yıl sonu cari açık rakamı 48.5 milyar dolar olmuştu.

Bütün bunlar gösteriyor ki, 2013 yılında cari açığı sınırlama konusundaki çabalar etkili olamamış.

• 2014’de Orta Vadeli Program ile cari açığın 55.5 milyar dolara geriletilmesi hedef alınmıştı.Tüketimi azaltıcı önlemler ve TL’nin değer kaybının ithalat talebini frenlemesi ile bu hedefin gerçekleştirilebilmesi mümkün görülüyor.

• Garanti Yatırım ekonomistleri, Euro Bölgesi’nde görülen toparlanmanın ihracatımızı olumlu etkilemesini ve bunun da cari açığı küçültecek önemli bir faktör olduğunu belirtiyorlar.

• Garanti Yatırım ekonomistlerine göre, AB’nin toplam ihracatımız içindeki payında kademeli bir artış eğilimi başlamış durumda.

Ayrıca 2014 yılı öngörülen yüzde 4 büyüme oranından daha düşük bir büyüme oranına paralel olarak da cari açıkta küçülme imkan dahilindedir. 

12 aylık kümülatif altın hariç cari açık  52 milyar dolardandan,  50.7 milyar  dolara gerilemiş durumda..

Altın ithalatı ile enerji ithalatı için yapılan döviz harcamaları 12 aylık kümülatif altın ve enerji hariç 2.4 milyar dolardan 1.5 milyar dolara geriledi.

• Kasım ayında 3.9 milyar dolar açığa karşılık sermaye hareketi ile 5 milyar dolar döviz girişi oldu.Nereden geldiği belli olmayan 955 milyon dolar döviz ile döviz girişi 6 milyar dolara yükseldi.

• Neticede hem 3.9 milyar dolarlık açık kapatıldı, hem de rezerve 2 milyar dolar eklendi.

• Sermaye hareketi ile net döviz girişinin 409 milyon dolarlık bölümü doğrudan yabancı sermaye, 1 milyar 208 milyon doları portföy yatırımı, 3 milyar 462 milyon doları kredi olarak gelen döviz..

Doğrudan yabancı yatırımlardaki zayıf seyir devam ediyor... Ocak-kasım döneminde cari açığın doğrudan yatırımlarla finanse edilen bölümü yüzde 14 ile düşük kalmaya devam etti.

Portföy yatırımları: Kasım’da hisse senedi piyasasına 772 milyon dolar giriş, tahvil piyasasından ise 1.2 milyar dolar çıkış görüldü. Ocak-kasım döneminde hisse senetlerine giriş 1.1 milyar dolar, tahvil piyasasına giriş ise 5 milyar dolar oldu.

Bankalar kasımda yurtdışından net 2.9 milyar dolar ve özel sektör 569 milyon dolar borçlandı.

Önemli olan her şeye rağmen cari açığın küçülmeye devam etmesi, her şeye rağmen cari açığı finanse edecek büyüklükte sermaye akımının sürmesi, hatta giren dövizin ihtiyaçtan fazla olduğu için döviz rezervine eklenmesidir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar
40 yılda ne değişti? 03 Ağustos 2018
Vizyon sahibi olmak 30 Temmuz 2018