Careem, taksicilere İngilizce öğretecek
Yerli müşteriler kadar yabancı turistler arasında da taksi sorunu tartışılmaz bir gerçek. Avrupa başta olmak üzere uluslararası basında Türkiye’de yaşanılan turizm deneyimlerine yönelik haberlerde, ne yazık ki özellikle İstanbul’da taksicilere yönelik, olumsuz algı gün geçtikçe çoğalıyor. Mesleğini layıkıyla yapan taksicilerin yanında olumsuz imajı yaratanlar hakkında ne yazık ki pek fazla yaptırım gücü de yok. Türk basınında çıkan yayınlar, sosyal medyaya yansıyan tartışmalarla birlikte çoğu zaman hedef haline gelen taksiciler imaj için çalışmalar da yapıyor. Bu konuda çeşitli çalışmalar da var. Örneğin Sabiha Gökçen Havaalanı Taşıma ve İşletme Kooperatifi'ne (SAWKOOP) bağlı taksicilere, gömlek ve kravat zorunluluğu getirildi. Taksi çağırma uygulamalarından Careem de sadece davranış ve giyim değil taksicilerin yabancı dil için eğitimlerini gerçekleştiriyor. Careem’in Türkiye Operasyon Müdürü Can Ayhan, “Taksi uygulamasına 2-3 ay önce başlama kararı aldık. Hem müşteri hizmetinde kaliteyi artırmak hem de şoför arkadaşlarımıza destek olmak adına bazı kursları hayata geçirdik” diyor.
Ayhan’ın bahsettiği kurslardan biri yabancı dil. İlk planda İngilizce için açılan kursların ilk ayağında 10 kişilik bir sınıf oluşturulmuş. Ayhan, 1-1.5 aylık kursların genişleyerek devam edeceğini, yakın dönemde diğer dilleri de kapsayacağını anlatıyor.
Careem’in kursları sadece yabancı dile yönelik değil. Davranış ve psikolojik eğitime yönelik kursların da hayata geçtiğini kaydeden Can Ayhan, bu kursa şu ana kadar 30 taksi şoförünün katıldığını, ilginin ise oldukça yüksek olduğunu belirtiyor.
“Gizli müşteri ile denetim yapıyoruz”
Careem’in kaliteli hizmet vermek için kendi bünyelerinde çalışanların gizli müşteri olarak üye taksilere bindiğini dile getiren Ayhan, “Bu tür çalışmalar Türkiye’de taksicilere yönelik güvenin de artmasını sağlıyor. Kısa zaman önce özellikle Körfez ülkelerinden gelen turistlerin müşteri portföyündeki ağırlığı yüksekti. Şimdi bu oran yerli kullanıcılar lehinde arttı” diyor.
İstanbul, Avrupa’nın en kalabalık şehirlerinden biri olduğu kadar en fazla turist ağırlayan kentlerinden. Geçen yıl 12 milyon turisti misafir eden İstanbul’a gelen yabancıların en büyük tedirginliği ne yazık ki taksicilerdi. Yol uzatanlar, yabancı dil sorunu yaşayanlar, kısa mesafe müşterileri kabul etmeyenler, her yöne gitmemeler aslında en fazla yaşanılan sorunlar.
İstanbul’un aristokrat taksicileri
Türkiye, taksicilikte en ilginç dönemini Cumhuriyet’in ilk yıllarında yaşadı. 1917 Devrimi sonrasında Çarlık Rusyası’ndan kaçanlar için İstanbul en önemli liman oldu. Sayıları 200 bini aşan Çarlık yanlısı Beyaz Ruslar, İstanbul’a sığınmış ve gündelik hayatın önemli bir parçası olmuştu.
Maksim Gazinosu, Çiçek Pasajı gibi eğlence yerlerinin, Türk edebiyatında önemli yer edinen cafe ve restoranların sahibi olan Ruslar, taksicilikte de devrim yaşanmasını sağlamıştı. Avrupa’nın en önemli üniversitelerinde eğitim gören, Batı kültürüyle büyümüş, birkaç yabancı dili akıcı konuşan zengin, aristokrat ve burjuva Ruslar, kendi ülkelerinde otomobil sahibiydi.
İşte o direksiyondaki marifetlerini İstanbul’da da yaşattılar ve Rus Umum Taksiciler Birliği adında örgütlendiler. Rus taksiciler, yerli halkı da giyimleri, davranışları, yabancı dile hakimiyetleri, edebiyat ve sanatla olan yaşamlarıyla etkilediler. 60-70 yıl önce Türkiye’den ayrılırken de hayal ettiğimiz taksiciliği de beraberinde götürdüler...
Uber 3.1 milyar dolara Careem'i satın aldı
Uber, Türkiye dahil 15 ülkede faaliyet gösteren Careem'i 3.1 milyar dolara satın aldığını duyurdu. Orta Doğu ve Körfez ülkelerinde yaygın olarak kullanılan son yıllarda Türkiye pazarında da aktif şekilde rol alan Dubai merkezli Careem Uber tarafından 3.1 milyar dolara satın alındı. Uber'in CEO'su Dara Khosrowshahi döneminin en büyük anlaşması Careem'in satın alınması oldu. Careem Türkiye de dahil olmak üzere 15 ülkede 120 şehirde hizmet veriyor. Yıllık 30 milyon kullanıcıya sahip Careem'de 1 milyonun üzerinde şoför bugüne kadar görev yaptı.