Canon’dan dünya’ya Türkiye reklamı

Fatoş KARAHASAN
Fatoş KARAHASAN Markalar & İçgörüler [email protected]

Yedi atletten oluşan dünyaca ünlü parkur grubu Storror, mayıs ayında, İstanbul’un dört bir yanındaki duvar, çatı, köprü ve teknelerde sıçrayıp, atlayıp, zıplayarak akrobatik hareketler yaptı. Bu gösteri aynı anda Canon’un EOS M50 kamerasıyla kaydedildi. Storror’un yedi üyesinin Avrupa’dan Asya’ya geçiş öyküsü üzerine kurulu olan film, VCCR tarafından Galata Köprüsü, Süleymaniye Camisi, Haydarpaşa gibi mekanlarda çekildi. Filmin çekimi, yapımı ve montajını da üstlenen Storror, ünlü spor fotoğrafçısı Samo Vidic’le çalıştı.

YouTube’da 1.4 milyon izleyiciye sahip olan grup, İstanbul filmini bu ay tamamladı ve 25 Haziran’da sitelerinde yayınlamaya başladı. İstanbul için paha biçilmez değerde bir tanıtım fırsatı sunan Avrupa’dan Asya’ya filmi https://www.youtube.com/watch?v=RHnXg6piz20
link’inden izlenebiliyor.

Çin yapay zekada dünya birincisi olacak

Zürih ‘teki “ETH Centre for Security Studies”de (Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü) doktora çalışması yapan Sophie-Charlotte Fischer’ın geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir çalışma oldukça dikkat çekti. Fischer çalışmasında Çin’in önümüzdeki on yıl içinde yapay zekada bir numara olacağını iddia ediyor. Fischer’ın tahminleribe göre, Çin 2020’de yapay zeka alanında Avrupa ve ABD’yi geçecek; 2025’te dünya lideri olacak; 20130’daysa bir süper güce dönüşecek.
Çin’de telekomünikasyona büyük yatırım yapılıyor. Örneğin, ülkede 176 milyon tele kamera mevcut. 2020’ye kadar 450 milyon kamera daha eklenecek. Böylece, neredeyse tüm ülke görüntülenebilir hale gelecek. Fischer, Çin’deki teknoloji pazarının mevcut haliyle ABD’nin yüzde 32’si olduğunu, ancak gelecekte 1.5 milyarlık bir kullanıcı potansiyeli olduğun söylüypr. Fischer, ayrıca, Çin’de yapay zeka konusundaki yayınların, ABD’dekileri geçtiğine, Baidu ve Alibaba gibi dev şirketlerin Çin devletinin yardımlarıyla ABD’deki Silikon Vadisi’nde çalıştığına dikkat çekiyor

Dünyanın ilk robot restoranı açıldı

Dünyanın ilk robot restoranı nihayet açıldı. Uzun süredir bir “start-uo” fikri olarak üzerinde çalışılan “CREATOR” San Francisco’da hizmet vermeye başladı. CREATOR, beş dakika içinde, altı dolar karşılığında klasik bir hamburger yapıyor. Robot, önce köfteyi hazırlıyor, sonra sırasıya domates, salata, haşlanmış yumurta, turşu, ketçap ve peynir ekliyor.

Google Ventures gibi önemli kuruluşlardan bugüne kadar 25 milyon dolarlık yatırım alan girişimci Alex Vardakostas ‘ın ilk CREATOR’u yaklaşık bir milyon dolar değerinde. Sekiz senedir üzerinde çalışılan makinede tam yedibin parça var. Robot restoran çalışanlara olan itiyacı ortadan kaldırıyor. Küçük bir alanda hizmet veren insansız üretim yapan bu yeni dönem işletme sistemi, pek çok kişiyi işinden edeceğe benziyor.

Daha çok kadın mühendis istiyoruz

Brisa, 23 Haziran’daki Dünya Kadın Mühendisler Günü için özel bir film yayınladı. Kuruluşta hizme veren kadın mühendisler ve ailelerinin rol aldığı filmde, kadınların mühendislik alanında neler başarabileceği ortaya konuyor. Mühendislik, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de daha çok erkekler tarafından tercih ediliyor, UNESCO bu uçurumu kapatmak için kadın mühendislerin çalışmalarının artırılmasını destekleyen uluslararası programlar yürütüyor.

Brisa da aynı doğrultuda, erkek egemen lastik sektöründe emek veren kadınların güçlenmesi için çalışıyor. Kadın mühendislere, saha çalışmalarında, Ar-Ge’de, üretimde ve finansta yer açıyor. Rol modeler yaratıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=pxVWotPrqz4

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar