Cannes Lions’ta 100 küresel marka öykülerini paylaştı
Fransa’nın Cannes kenti, her yıl olduğu gibi bu Haziran ayında da tüm dünyadaki reklam, pazarlama, eğlence ve teknoloji sektörlerinin tepe yöneticilerini ağırlıyor. 17-21 Haziran 2019 tarihinde düzenlenen 66. Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nde (Festival of Creativity) ödül için 89 ülkeden 30.953 eser yarışıyor. Rekor bir katılımın gözlemlendiği dev etkinlikte, bu yıl ilk kez Yaratıcı Strateji ve Eğlence /Futbol için iki yeni kategori açıldı. İnovasyon kategorisiyle benzerliği yüzünden “Ürün Tasarımı” kategorisi kaldırıldı.
Pazarlama Dünyasında Çin ve Hindistan etkisi
Çin ve Hindistan’ın gelişen ekonomileri, bu yıl yarışmaya katılan başvuru sayısında da kendisini ortaya koydu. Çin’in başvuru sayısı yüzde 5, Hindistan’ın yüzde 7 oranında artış gösterdi.
İlginç olan bir gelişme, Cannes Reklam Festival’in ilk ödülü olan, Film kategorisindeki yüzde 29’luk başvuru artışı oldu. Tüm dünyada yaşanan e-ticaret rakamlarındaki yükselme, , “Creative e-Commerce” /Yaratıcı e-ticaret ödülü için yarışan eser sayısındaki yüzde 12’lik bir büyümeyle kendisini ortaya koydu.
En yaratıcı Şirket: Apple
Dünyanın en değerli markalarından Apple, 66. Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nde de ön plandaydı. 1992 yılından beri verilen Yılın Yaratıcı Reklamveren Ödülü Apple’ın oldu. Apple, geçen yıl Cannes Lions’ta, “Brand Experience & Activation”, “Titanium” ve “Entertainment Lion for Music” kategorilerinde üç büyük ödül (Grand Prix) ve 22 Lion kazanarak büyük bir başarı elde etmişti.
Bu son derece prestijli ödülü, daha önce Burger King, Coca-Cola, Google, IKEA, Samsung, Heineken, Mars, McDonald’s ve Unilever gibi kuruluşlar kazanmıştı.
Jüride 3 Türk Temsilci
Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nde bu yıl 13 kategoride yarışılıyor. Cannes’dan ödülle dönmek yaratıcı ajans, medya planlama şirketi ve film yapım şirketi, dijital çözüm kuruluşu çalışanları olduğu kadar reklam veren temsilcileri için de çok değerli. Cannes’daki başar kazanan ekiplerin kariyerleri için önemli bir referans oluşturuyor. Bu yüzden jüri üyelerinin seçimi büyük bir titizlikle yapılıyor. Bu yılki jüri üyeleri toplam 50 ülkeyi temsil ediyor. İlk kez Ürdün ve Fas’tan da temsilcilerin yer aldığı bu ekibin yüzde 48’i kadınlardan oluşuyor.
Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nde ülkemizi, “Film Lions” kategorisinde TBWA\Istanbul Kreatif Direktörü İlkay Gürpınar; “Direct Lions” ketgorisinde Manajans J. Walter Thompson Kreatif Direktörü Sami Basut ve “PR Lions” kategorisinde Socar Türkiye Dış İlişkiler Başkanı Murat Lecompte temsil ediyor.
İlk iki günde Türkiye’ye iki Aslan
Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nde, ilk iki günde Türkiye’ye iki Bronz Aslan geldi. TBWA/Istanbul, Land Rover için hazırladığı çalışmalarla Açıkhava (Outdoor) kategorisinde Bronz Aslan aldı.
“Entertainment” kategorisinde Rafineri, LÖSEV’in Change The End (Sonu Değiştirin) kampanyasıyla Bronz Aslan ödülüne layık görüldü
Kadınlar güçlerini artırıyor
Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nde bu yıl da toplumsal cinsiyet eşitliği sorunları ön plandaydı. Jürideki kadın üye oranını yüzde 48’e çıkaran Cannes Lions yönetimi, bu konudaki kararlılığını açık bir biçimde ortaya koydu.
Festivalin en etkileyici oturumlarından birisi Genç Aslanlar Akademi’de (Young Lions Academy) düzenlenen Yaratıcı Kadınlar buluşmasıydu. “Creative Women” oturumunda Grey New York Kreatif Direktörü Katherine O’Brien çocukluğunda yaşadığı kötü muameleden, Dieste Inc. Kreatif Direktörü Rocio Ramirez İspanyol kökenli bir genç kız olarak karşılaştığı sorunlardan söz etti. Bu oturumda da, toplumsal cinsiyet eşitliği konusundaki diğer toplantılarda olduğu gibi, değişmek değil gelişmek gerektiği vurgulandı. Kadınlar kadınlara cesaret verdi.
Türk Hava Yolları ön plandaydı
Cannes Lions Uluslararası Yaratıcılık Festivali’nin sponsorları arasında olan Türk Hava Yolları, ödül töreninin ve tüm etkinliklerin merkezindeki Palais de Festival’in ana binasındaki en görünür yerde sabit bir “billboard” satın almıştı. Aynı şekilde, ödüllerin verildiği binaya girişteki kırmızı halının üstünde yer alan ekranda da gün boyunca Türk Hava Yolları reklamı döndü. Ulusal markamızın Cannes’daki bu çalışması hem medya planlama hem de yaratıcılık açısından 10 puanlık bir iş oldu.
Bir tarihe tanık olmak
Geçtiğimiz hafta, Hilton Üst Sınıf Otellerden Sorumlu Türkiye Bölge Müdürü Armin Zerunyan’ın ev sahipliğinde düzenlenen bir basın buluşmasına katıldım. Armin Zerunyan’ın ekibi, bir sürpriz yaparak bizlere Hilton İstanbul Bosphorus’un 1955 yılındaki açılışında misafirlerine sunduğu menünün aynısını hazırlamıştı. Hilton’un emektar ekibinden geçmişi dinlemek, eski fotoğraflara bakmak çok özel bir deneyim oldu.
Dünyada 17 markası olan Hilton , Türkiye’de 64 otel ile hizmet veriyor. Türkiye’de Hilton, Hampton, Doubble Tree, Garden Inn, Carlton adlarıyla 5 markası bulunan kuruluş, 5600 çalışanı ile hizmet veriyor.Tesislerinde toplam 12 bin 128 odası bulunan Hilton, 23 yeni otel ile 3189 odaya daha kavuşacak.
Hilton Üst Sınıf Otellerden Sorumlu Türkiye Bölge Müdürü Armin Zerunyan’dan yemek sırasında, otelin doluluğu hakkında bilgi aldım. Zerunyan, son yıllarda Hilton İstanbul Bosphorus’un ziyaretçi sayısında artış yaşandığını, bundan memnun olduklarını, ancak en parlak günlerdeki doluluğa henüz erişmediklerini dile getirdi.
Hilton’un Avrupa’daki ilk oteli. Bu yüzden Hilton yönetimi için de çok değerli. Hilton İstanbul Bosphorus, gerçekten çok özel bir mekan. İyi yönetiliyor. Ekibi profesyonel. Nostaljik menüyle, Boğaz manzarası ve eski fotoğraflar eşliğinde İstanbul’u yaşamak insana soluk aldırıyor, kendisini iyi hissettiriyor.