Canavar başını biraz daha kaldırdı mücadele için yeni strateji gerekir

Osman AROLAT
Osman AROLAT AROLAT'tan [email protected]

Haziran ayı enflasyonu aylık 2.61 artışla, yıllık 15.39’a yüselerek zirve yaptı. Bu rakamlar enflasyonla mücadele stratejisinde başarısız kaldığımızı, yeni ve çok yönlü bir mücadele stratejisine ihtiyacımız olduğunu ortaya koyuyor.

Geçen ayki enflasyon rakamlarını değerlerdirirken, “Enflasyon canavarı başını daha da kaldıracak gibi görülüyor” beklentimi belirtmiştim. Haklı çıkmak istemezdem, ama haklı çıktım. Haziran ayında TÜFE bir önceki aya göre yüzde 2.61 arttı, yıllık 15.39’a yükseldi. Bu yeni zirve 2017 Kasım ayındaki 12.98’lik zirvenin 3 puan daha üzerinde gerçekleşti. YİÜFE ise aylık yüzde 3.03 artarak, yıllık 23.77’ye ulaştı. Enflasyonun açıklanmasıyla 4.62 seviyesindeki dolar 4.68’e yükseldi. Daha sonra 4.65 seviyesine geriledi.

Alt kalemlere baktığımızda 11 kalemde sadece biri giyim ayakkabıda yüzde 1.15 gerileme oldu. Diğer 10 kalemde 0.02 ile 5. 98 oranında artış görüldü. En yüksek artış 5.98 ile gıda ve alkolsüz içeceklerde görüldü. Onu 4.36 ile haberleşme, 2.66 ile ulaşımdaki artış izledi. Gıdadaki bu artış yıllık yüzde 5 enflasyon hedefinin bir ayda üzerinde artış göstermiş oldu.

Ay içinde en çok konuştuğumuz patates, soğan, gıda da fiyatı en çok artan ürünler oldu.

Patatesin aylık fiyat artışı yüzde 63.38, soğanın fiyat artışı 82.53 olarak gerçekleşti.

Önümüzdeki aylara baktığımızda enflasyonun baz etkisiyle dört ay süreyle artışını sürdürdükten sonra, geçen yıl yüzde 2.08 artış gösteren ekim ayında biraz gerilese de yıl sonunda geçen yılın yıllık 11.92’lik yıllık enflasyonunun çok üzerinde yüzde 20’ler seviyesinde gerçekleşmesini beklemek abartılı olmayacaktır.

Enflasyonun artmasına neden olan temel nedenler arasında kur artışı, enerji fiyatları, gıda fiyatları, kamu fiyat artışlarının frenlenememesi ve beklentinin yukarı yönlü olmasının etkisinin olduğu belirtiliyor.

İçinde bulunulan tablo, enflasyonla mücadele stratejisinde yetersiz kalındığını ortaya koyuyor. Çok yönlü yeni bir mücadele stratejisinin gündeme gelmesinin gerektiğini gösteriyor. Bu mücadelenin temelleri içersinde kur artışlarının frenlenmesi, gıda fiyat artışlarına çare bulunmasının da yer aldığı çok yönlü bir mücadele stratejisine gerek duyulduğu görülüyor. İyi bir strateji ile yola çıkılması halinde, gelecek yıl ortalarında baz etkisinin de etkisiyle enflasyonun dizginlenip aşağı çekilmesi mümkün olabilecektir. Yerel seçim dönemi beklentisi de enflasyonla mücadeleyi olumsuz etkileyecektir.

Ocak-haziran döneminde 6 aylık enflasyon artışı 9.17 seviyesinde olduğu için memur ve memur emeklilerinin maaşlarına yüzde 8.67 zam yapılırken. İşçi ve Bağkur emeklilerinin maaşları da yüzde 9.17 oranında artacak.

Enflasyon canavarının başını kaldırmaya devam ettiği haziran enflasyonuyla ortaya çıktı. Şimdi hiç vakit kaybetmeden, enflasyonla çok yönlü mücadele için yeni bir mücadele stratejisi geliştirilmelidir. Bu mücadele içersinde birçok kamu kurumunun ve özel sektörün yer alması gereklidir.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar