Çanakkale’nin teklifi TL ile verildi
Çanakkale köprüsü yatırımına başlamak için önemli bir adım atıldı. Projeyi gerçekleştirecek yabancı ve yerli yapımcılar belirlendi.
Köprünün tasarımı, çizimi uzmanlık istiyor. Kullanılacak malzeme yurtdışından getirilecek. Montaj ve yapımda yabancı uzmanlardan yararlanılacak. Finansmanı yabancılar temin edecek.
İhaleye katılan yabancı yapımcıların Türk ortakları projeye yerli katkıyı sağlayacak.
Önemli olan projenin maliyetini karşılamak için yurtdışından bulunacak kredinin vadesi ve şartları.
Devlet hem projenin bedeli için alınacak dış krediyi garanti etmek hem de köprüden geçiş trafiği konusunda, geçiş ücretleri için garanti vermek durumunda.
Projede Ege Bölgesi’ni doğrudan Kapıkule sınır kapısına bağlayacak olan otoban yapımı da yer alıyor. Böylece Ege Bölgesi’nden Avrupa’ya taşımacılık yapan araçların İstanbul Boğazı ve İstanbul trafiğine yapmış olduğu yük de hafifletilmiş olacak.
Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılacak köprü 3.600 metrelik dev bir köprü olacak. Asma bölümünün açıklığı 2.023 metre.
Başbakan Binali Yıldırım “Köprüden geçiş ücreti 15 euro+KDV’dir. Hedefimiz köprüyü 2023 yılında bitirmek” diyor.
İhaleye katılan yabancı firmalar ve Türk ortakları, daha önce benzer Yap-İşlet-Devret projelerinde deneyim sahibi, isimleri bilinen yapımcılar İhaleye katılanlar, yapım ve işletme süresine göre değerlendirildi. Limak ve Yapı Merkezi, yabancı ortaklarıyla birlikte 10 milyar TL harcama ile gerçekleştirecekleri köprü ve otoyollar için, 5.5 yıllık yapım süresi dahil 16 yıl 2 ay işletme süresi teklif etti. İşletme süresinin diğer 3 katılımcıdan düşük olması nedeniyle, projeyi gerçekleştirme sorumluluğunu üstlenecekleri anlaşılıyor.
Bu mega projenin finansmanı yurtdışından sağlanacak. Harcamaların büyük kısmı dolara bağlı.
Anlaşıldığı kadarıyla ihaleye gireceklerden 1 Ocak 2017 dolar fiyatı üzerinden Türk Lirası teklif istenilmiş.
Uzun yapım süresi olan köprünün harcamalarını sabit Türk Lirası ile belirlemek ilk defa uygulanan bir fiyatlama.
Mega projelerimiz ile dünya lideriyiz. Çanakkale köprüsü ve bağlantı yolları ile yeni bir mega projeye daha başlanmış oluyor.
Dünya Bankası’nın bir raporuna göre Türkiye’de 2006 ve sonrasında 130.4 milyar dolar değerinde 197 altyapı projesinin yapımı tamamlandı veya yapımı devam ediyor.
Türkiye benzer gelişmekte olan ülkeler arasında mega projelere yaptığı ve yapacağı harcamalarla önde gelen bir ülke. Köprüler, yollar, alt ve üst geçitler, hızlı trenler, havalimanları alt yapımızı zenginleştiriyor. Ne var ki, altyapı için yapılan harcamaların, altyapı için kullanılan kaynakların üretime dönük projelerin kaynaklarını kurutmaması, üretime dönük yatırımları unutturmaması gerekiyor.
Çanakkale köprüsü hayırlı olsun.