Çalışanlar, dünyanın iyiliği için harekete geçiyor
2015 yılında, Birleşmiş Milletler’e üye devletler, 2030 yılına kadar dünyada yoksulluğun tüm boyutlarıyla ortadan kaldırılması, eşitsizliklerle mücadele ve küresel iklim değişikliğini düzeltmek amacıyla sürdürülebilir kalkınma hedefl erini kabul etti. IMPACT2030 da aynı yıl, 17. küresel hedef olan “Amaçlar İçin Ortaklıklar”dan yola çıkılarak kuruldu. IMPACT2030; özel sektör liderliğinde, Birleşmiş Milletler, kamu ve sosyal sektörlerin çalışan gönüllülüğü alanındaki global bir girişimi olarak hayata geçirildi. Misyonu; çalışanların amaç ve tutkusunu dünyanın iyiliği için harekete geçirmek.
IMPACT2030, insan kaynağı yatırımının küresel hedefl er ve genel olarak global gelişim üzerindeki etkisini ölçümlemeye odaklanmış tek organizasyon konumunda. Bu hedef doğrultusunda; ortak öncelikleri belirlemek, yenilikçiliği teşvik etmek, tutkuyu açığa çıkarmak, sosyal ve çevresel sorunların üstesinden gelmek üzere endüstriler ve sektörler arasında ortaklıklar kuruyor. IMPACT2030 Bölgesel Sesi ve Headline Kurucusu Arzu Pınar Demirel, IMPACT2030’a şu ana kadar 75 kurumun katıldığı bilgisini veriyor. Şirketler, IMPACT2030’a Kurucu veya Destekleyici Ortak olarak katılabiliyorlar. Katılmak isteyen şirketlerden, çalışan gönüllülüğü çalışmalarını küresel amaçlar doğrultusunda yapmalarını deklare etmeleri bekleniyor.
IMPACT2030’u Türkiye’de destekleyen firmalar ise; DP World, UPS, IBM, Grand Thornton, Ritz-Carlton, Pfizer ve KPMG olarak sıralanıyor.
Gönüllülüğün potansiyeli haritalanacak
IMPACT2030 Bölgesel Sesi ve Headline Kurucusu Arzu Pınar Demirel, çalışanların şirketlerinin toplumsal sorunlara duyarlı olmasını önemsediğini; iyilik programlarına aktif olarak katılmak istediklerini söylerken, çalışan gönüllülüğünün yükselişte olduğuna dikkat çekiyor. Fakat çalışan gönüllüğü ile ilgili verinin sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada sınırlı olduğunu söylüyor. IMPACT2030 Kapasite Haritalama Projesi de bu açığı kapatmak için hayata geçirilen bir proje. Demirel şu bilgileri veriyor: “Dünya çapında bölge bölge, çalışan gönüllülüğünün mevcut durumu ve potansiyeli haritalanacak. Böylece çalışan gönüllülüğünün sürdürülebilirlik yatırımları arasındaki yerini, mevcut durumunu, potansiyelini görebileceğiz. Ayrıca gönüllülük ve toplumsal yatırım programlarına aktif olarak katılan çalışanların küresel amaçların farkında olup olmadıklarını da öğrenebileceğiz. Bu çalışmayı Amerika’yla eş zamanlı olarak Türkiye’de başlatıyoruz. IMPACT2030’a katılan şirketlerin faaliyetleri 220 ülkeye yayılıyor. Bu kadar ülke arasında projenin başlatıldığı ilk ülkelerden olduğumuz için gurur duyduk. Bu proje için Türkiye’de IMPACT2030 ortakları olan DP World ve UPS ile birlikte bir Yürütme Komitesi kurduk ve çalışmalara başladık.”
Çalışan gönüllülüğü motivasyon ve verimliliği olumlu etkiliyor
DP World CEO’su Kris Adams ise bu süreçte üstlendikleri misyonu ve çalışmalarını şöyle anlatıyor: ”Şirketlerin yeni büyüme modellerinden birisi de, sosyal sorunlar üzerine çalışılması, kaynak ayırması, desteklemesi ve sürdürülebilir kılmasından geçiyor. Şirketlerde; çalışanlar, müşteriler, yatırımcılar, girişimciler yani tüm paydaşlar, kaynakların etkin kullanılmasına yönelik kökten bir değişim sürecinin başlaması gerektiğini gördüler. DP World, sürdürülebilir kalkınma hedefl eri arasında yer alan ‘toplumsal cinsiyet eşitliği’ ile ‘denizleri ve okyanusları koruma’ başlıklarında sürdürülebilir projeler geliştiriyor ve bu projelerin çalışan gönüllüler tarafından hayata geçirilmesine destek veriyor. Global olarak DP World çalışanlarının bu tarz projelere tam destek verebilmeleri için, çalışanların yıllık hedeflerine en az 16 saat gönüllü çalışma hedefi eklendi. DP World Yarımca olarak bu sene BM'nin desteklediği “Okyanus ve denizleri koruma” hedefi doğrultusunda “Çöpüme Sahip Çıkıyorum” projesini geliştirdik ve 70 gönüllümüzle birlikte uygulamaya aldık. Gönüllü çalışanlarımızın yanı sıra, hem limanda tek kullanımlık plastiklerin kullanımını azaltmaya, hem de bölge okullarıyla çalışmaya büyük önem veriyoruz. Limanda plastik kirliliğinin azaltılması amacıyla alınan tedbirler çerçevesinde ofis çalışanlarının masalarındaki çöp kutuları kaldırıldı, çalışanların çöplerini ayrıştırarak ilgili geri dönüşüm kutularına atması sağlandı, plastik bardak ve PET şişe su kullanımına son verildi. Öte yandan, DP World Yarımca’dan 70 gönüllü çalışan bölgedeki okulları ziyaret ederek, çocuklarla ‘Çöpünü Sıfırla’ oyunu oynadılar. Projenin Körfez'deki bu pilot uygulamasında bin 500 öğrenciye ulaşıldı ve aileleriyle birlikte 6 bin kişi atıklar konusunda eğitim gördü. 24 okulda 2 bin saatlik eğitim tamamlandı.”
ÇALIŞANLARIN TUTKUSU VE UZMANLIĞI DÜNYADA BÜYÜK BİR DEĞİŞİM YARATABİLİR
IMPACT2030 Bölgesel Sesi ve Headline Kurucusu Arzu Pınar Demirel ve DP World CEO’su Kris Adams’ın verdiği bilgiler doğrultusunda, çalışan gönüllülüğünün, dünyada gerçek ve kalıcı bir değişimi sağlayacak yenilikçi yöntemlerden birisi olarak ön plana çıktığını anlıyoruz. Çalışan gönüllülüğünün gelişmesi, önümüzdeki dönemde iş dünyasının kalkınmaya daha fazla dahil olmasını sağlayabilecek. Çalışanların tutkusu, azmi ve uzmanlığı dünyada büyük bir değişim yaratabilecek. IMPACT2030 Kapasite Haritalama Projesi ise gönüllülük potansiyelini ortaya koyarak; çalışan gönüllülüğünün sürdürülebilirlik yatırımları arasındaki yerini anlamak açısından önemli bir rol üstlenecek.